Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, basın toplantısı düzenleyerek, ‘Şubat Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu'nu açıkladı. Durmuş, sağlıkta şiddetin tek başına önleyici güvenlik tedbirleriyle üstesinden gelinemediğini söyledi.
Hastanelerin ve sağlık merkezlerinin kamu hizmeti verilen kurumlar arasında en rahat girilen yerlerin başında olduğunu ifade eden Durmuş, “Silahtan baltaya, bıçaktan sopaya isteyen istediğini rahatlıkla sokabiliyor. Raporlarımızda da sıklıkla vurguladığımız gibi zaman içinde sorun öyle bir hal aldı ki sağlık sistemini tehdit eder bir noktaya gelmiştir. Çünkü her şiddet türünde olduğu gibi sağlıkta şiddetin de etkisi muhatapla yani mağdurla sınırlı kalmıyor. Bu olaylara tanık olan, duyan, empati kuran on binlerce sağlık çalışanı, korkuyor, mesleğinden soğuyor, içe kapanıyor. Tüm bunlar yaşanırken en trajik olan ise şiddet uygulayanların çoğu zaman elini kolunu sallayarak dolaşmalarıdır. Saldırganlar hakkında çoğu vakit hiçbir işlem bile yapılmıyor. Bazıları da gözaltına alınıp ifade sonrası serbest bırakılıyor. Sık sık yaşandığı gibi bu tür durumlarda sosyal medya baskısı devreye giriyor ve saldırganlar hakkında zoraki adli işlem yapılmış oluyor” diye konuştu.
‘BÖYLE BİR ADIMDAN SON DERECE MEMNUNUZ’
Durmuş, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın sağlıkta şiddet konusunda önemli bir çalışma yaptığını hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Mart Tıp Bayramında kamuoyuyla paylaştı. Buna göre bir sağlık çalışanına şiddet uygulayan saldırgan artık elini kolunu sallayarak dolaşamayacak. Çünkü sağlıkta şiddet Ceza Mahkemesi Hukuku (CMK) kapsamına alınarak katalog suç sayılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkacak yasayla hem saldırganlar hak ettikleri cezalara çarptırılacaklar hem de benzer olayların yaşanmaması adına caydırıcılık sağlanmış olacak. Soruna yıllardır dikkat çeken, raporlar hazırlayan, suç duyurularında bulunan, mağdurlarla dayanışma içinde olan Sağlık-Sen olarak, böyle bir adımın atılacak olmasından son derece memnun olduğumuzun bilinmesini isterim. Elbette bu adımla sağlıkta şiddet sorununun kökten çözülmesi mümkün olmayacak. Nihai çözüm için birbirini tamamlayıcı daha pek çok adımın atılması gerekiyor. Bunların başında da sağlık emekçilerinin iş yükünün azaltılması gelmektedir” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...