Sağlığa çok faydalı olan tohumlar şu şekilde:
Chia tohumu
Chia tohumu, lifli yapısı ve içeriğindeki omega-3 açısından keten tohumuna benzerdir. Chia tohumu ayrıca; kan şekerini, kolestrolü ve kan basıncını dengeler. 1 Porsiyon (28gr) : 140 kalori
Susam tohumu
Susam tohumu özellikle Asya'da kullanılmaktadır. Batı kültüründe tahin olarak kullanılmaktadır. Susam tohumunun yapısı keten tohumuna benzer. İçinde bulunan lignan maddesinin meme kanseri üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Susam tohumu, eklem ilhihabı ve kireçlenmesinin etkilerini azaltır. 1 Porsiyon (28gr) : 160 kalori
Keten tohumu
Keten tohumu lif ve omega-3 kaynağıdır. Omega-3 keten tohumunun sindirimi kısmen zor olan kabuğunda bulunur. Bu nedenle öğütülmüş keten tohumu tercih edilmelidir.Günde bir çay kaşığı tüketilmesi yeterlidir. 1 Porsiyon (28gr) : 150 kalori
Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği, sağlıklı tohumlar arasında en yaygın tüketilen tohum türüdür. Fosfor ve doymamış yağ asidi açısından zengin kabak çekirdeği, kandaki kolestrol seviyesini dengeler. Araştırmalar kabak çekirdeğini düzenli tüketenlerde meme kanseri riskinin azaldığını göstermekte. Yine yapılan bazı araştırmalar kabak çekirdeği tüketenlerde prostat sorunlarının azaldığını gösterdi.
Ay Çekirdeği:
Ay çekirdeği Türk halkının her türlü seyirlik eğlencede vazgeçilmez atıştırmalığıdır. Yarım su bardağı ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacınızın yüze 100'ünden fazlasını içerir.Yani ay çekirdeği sizi güneş ışığının zararlı ışınlarından korur. Ayrıca içerdiği amino asitler sayesinde beyne anti-depresan etkisi yapar ve sizi daha odaklanmış ve uyanık tutar
Kenevir Tohumu:
Besleyici ve şifalı olan kenevir tohumu veganlar ve sağlıklı yaşam fanatikleri tarafından çok tutuluyor. Çoğunlukla smothielerde, kahvaltılık tahıllarda, yulaf ezmesinde ve salatalarda kullanılıyor. Kabuklu olmasına rağmen paketinden çıkarıp direk kullanabilirsiniz. Protein, Omega 3, lif, çinko ve E vitamini gibi faydalı bir çok madde içerir. Cilt ve saç kuruluğunu gidermek, kasları güçlendirmek, iltihaplanmayı azaltmak, kalp hastalıklarını azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır.
Papaya tüketirken ne kadar sağlıklı olduklarını bilmeden çekirdekleri atılır. Papaya çekirdekleri, hardal tohumlarına benzeyen oldukça güçlü bir tada sahiptir, fakat aynı zamanda birçok sağlık probleminin tedavisinde yardımcı olabilecek yararlar barındırırlar.
Papaya çekirdekleri, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, kardiyovasküler hastalıklara, sindirim sorunlarına, küçük kesik ve yaraların iyileşmesine yardımcı olurken, bazı çalışmalar kanserin tedavisinde de etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
SİNDİRİM SAĞLIĞINIZI GELİŞTİRİN
Papaya çekirdekleri, aslında çeşitli sindirim problemlerine karşı en iyi doğal ilaç olabilir. Sindirimi hızlandırabilir, bağırsak enfeksiyonlarını önleyebilir ve ayrıca gıda zehirlenmesine karşı da oldukça etkilidir.
KANSERİN ÖNLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Çalışmalar, çekirdeklerin aslında çeşitli kanser türlerini önleyebileceğini göstermiştir. Bilim adamları, kolon, akciğer, prostat ve karaciğer kanserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteren sonuçlar ortaya çıkarmıştır.
BÖBREKLERİ VE KARACİĞERİ TEMİZLER
Geleneksel Çin tıbbı, papaya çekirdeklerini karaciğer ve böbreklerin temizlenmesi için doğal bir detoks yöntemi olarak kullanmıştır. Çekirdekler, toksinleri ve kimyasalları bu iki organdan temizleyebilir.
İNFLAMASYONU AZALTIR
Papaya ve çekirdekleri, artrit ve gut gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilecek güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bunu da, meyve ve çekirdeğinde bulunan papain ve chymopapain olarak bilinen iki enzim sağlar.
YÜKSEK TANSİYONU AZALTIR
Yüksek tansiyondan şikayetçiyseniz, sabahları papaya çekirdeği tüketebilirsiniz.
UYARI
Papaya çekirdeklerinin uzun süreli tüketimi kısırlığa neden olabilir.
PAPAYA ÇEKİRDEKLERİ NASIL TÜKETİLİR?
Papaya çekirdeklerini meyvesiyle birlikte tüketebilir ya da güneşte kurutarak toz haline getirip yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |