Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye sınırından Suriye’ye yardım konvoyları içinde silah gönderildiği yönündeki ifadelerinin maksatlı bir iddia olduğunu belirterek "Ciddiye alınacak tarafı olmadığını düşünüyoruz” dedi.
Bilgiç, Bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gelişmeleri değerlendirdi ve soruları yanıtladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Türkiye’nin Suriye sınırını kapatmasıyla ilgili açıklamasına ilişkin soruya Bilgiç, “Lavrov’un sınırımızdan Suriye’ye yardım konvoyları içinde silah gönderildiği yönündeki ifadelerinin maksatlı bir iddia olduğunu ve ciddiye alınacak tarafı olmadığını düşünüyoruz” cevabını verdi.
Bilgiç, Rusya’nın insan hakları alanında uluslararası kamuoyu tarafından da bilinen bir sicili olduğunu ifade ederek, “Lavrov’un bu ifadeleri Suriye’de işlemekte oldukları savaş suçlarını örtmek için yapılan beyhude bir çabanın ürünüdür" diye konuştu.
Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması
Sözcü Bilgiç, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından ateşkesin ihlal edildiği yönündeki haberlerle ilgili soruya şu cevabı verdi:
“Anlaşmanın yürürlüğe girdiği ilk gün kayda değer bir sükunet yaşanırken ikinci gün, rejim kuvvetleri ve Rusların bazı bombalamaları oldu. Rusların misket bombası, Suriye rejiminin de varil bombası kullandıkları yönünde bilgiler bize ulaştı. Bu gelişmeler üzerine, 29 Şubat’ta Çatışmaların Durdurulması Görev Timi Cenevre’de toplantı yaptı. Bu tarihten itibaren azalan oranda da olsa hem rejim kuvvetlerinin hem de Rusların bombalamalarının olduğunu görüyoruz. Asıl önemli olan 9 Mart’ta başlayacak müzakerelerin başlaması. Bunun için de çatışmaların durdurulması gerekiyor. Bombalamalar bu şekilde devam ederse müzakerelerin başlamasının önünde engel olur.”
“Türkiye’nin ateşkesin başladığı tarihten sonra Suriye’deki YPG mevzilerine angajman kuralları çerçevesinde herhangi bir saldırı düzenledi mi?” sorusuna karşılık Bilgiç, "Türkiye ateşkesin başlamasından itibaren DAEŞ hedefleri dışında herhangi bir topçu atışında bulunmamıştır. 28 Şubat öğleden sonra 6 hedefe 41 atış yapılmıştır. Bunlar zaten basında yer aldı" dedi.
Rusya Savunma Bakanlığının, Türkiye topraklarından Suriye'nin Kinsaba kasabasına açılan top atışı sonucu, 4 yabancı gazetecinin yaralandığını ileri sürmesiyle ilgili olarak Bilgiç, “Gazetecilerin bulunduğu bölgeye herhangi bir top atışı olmamıştır. Sadece DAEŞ hedeflerine yönelik olarak 6 hedefe top atışı oldu. Türkiye olayın vuku bulduğunun iddia edildiği yeri hedef almamaktadır. Rusların bu iddiası çatışmaların durdurulması çerçevesinde ılımlı muhalefete yaptıkları saldırıları örtbas etme girişimidir” diye konuştu.
Avrupa'ya sığınmacı akını
"Türkiye'nin Avrupa'ya mülteci akınını yavaşlatmak ve insan kaçakçılarını durdurmak için Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenmesi kararlaştırılan NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" yönündeki basında çıkan iddialarla ilgili olarak Bilgiç, “Türkiye’nin, NATO kuvvetlerinin Ege’de faaliyet göstermesiyle ilgili olarak atmış olduğu adımları dikkate alırsanız, bu haberlerin ne kadar asılsız olduğu anlaşılır” dedi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |