Tansiyon hastalığı, kalbin vücuda kan pompalaması sırasında oluşan basıncın olması gerekenden yüksek veya düşük değerlerde seyretmesidir. Basınç yüksek değerlerde seyrettiğinde buna hipertansiyon, düşük değerlerde seyrettiğinde ise hipotansiyon denilir. Küçük ve büyük tansiyondan oluşan değerlerin normal şartlarda 12/8 şeklinde olması gerekir.
Hipertansiyona sahip olan bireylerin genel olarak tansiyonları 16-18/1 1-12 değerlerindedir ve bunun sebebi ise kanın vücuda çok basınçlı bir şekilde pompalanmasıdır. Hipertansiyon genel olarak kalp ve böbrek yetmezliği veya felç gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Hipotansiyon sahibi bireylerin, değerleri ise genellikle 9-10/7-8 şeklinde seyreder. Tansiyon düşüklüğü, hipertansiyon kadar ciddi yan etkiler doğurmasada günlük olarak baş dönmesi gibi sorunlara yol açar.
Tansiyon hastaları oruç tutabilir mi?
Tansiyon hastası olan bireylerin oruç tutup tutmaması gerektiği hastalığının seviyesi, aldığı tedavi veya Ramazan Ayı’nın mevsimi gibi şartlara göre değişebilmektedir. Hasta eğer ki gün içinde tansiyon hastalığı ile alakalı birden fazla ilaç tüketiyorsa hekimler bu kişilere oruç tutmamaları yönünde tavsiye vermektedirler.
Özellikle tansiyon hastalarının genel olarak kullandıkları ilaçlar arasında idrar sökücüler bulunduğundan ve vücuttan atılan sıvının yeri gün içinde su tüketimi ile doldurulduğundan bu tip ilaçları kullanan hastaların oruç tutmamaları gerektiği önerilmektedir. Yüksek tansiyon genel olarak böbrek ve kalp yetmezliğine sebep olduğundan bu kişilerin birçok ilaç alma zorunluluğu bulunmaktadır.
İlaçların aksatılmaması için de bu kişilerin oruçlarını tutmamaları uygun olmaktadır. Orucunu günü gününe tutamayan ve sürekli hastalığından dolayı kazaya bırakamayan kişiler, her gün için bir fakire fidye vermelidirler. Tansiyon hastalığı nedeniyle günde yalnızca bir adet ilaç kullanan ve herhangi ek bir hastalığı bulunmayan hastalar ise sürekli hekim kontrolünde oruç tutabilmektedirler.
Oruç tutması sakıncalı olan hastalar
Kalp hastalığına, böbrek yetmezliğine, parkinsona, psikiyatrik rahatsızlığa, herhangi bir kanser çeşidine sahip olan kişilerin oruç tutmaları sağlık açısından uygun görülmemektedir. Aynı zamanda herhangi kronik bir rahatsızlığı yüzünden sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda olanlar, yaşlılıktan oruç tutamayacak duruma gelmiş olanlar ve ameliyatlı olan kişilerin oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...