TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Mart ayı faturalarından başlayarak, Özel İletişim Vergisindeki (ÖİV) yüzde 10'luk düşüşü abonelerin faturalarına yansıttıklarını bildirdi.
Yılmaz, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, ÖİV'nin internette yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürüldüğünü hatırlatarak, bunun sektöre büyük fayda ve kişilerin internet erişimi elde etmesine kolaylık sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.
Katma değerli servislerini yaygınlaştırmak istediklerini ve 3 katma değerli servisin abonelerine, 1 Eylül 2009 tarihine kadar deneme fırsatı verdiklerini dile getiren Yılmaz, ''ÖİV düşmeden önceki tarifeleri, bedelleri sabit tutmak kaydıyla, eğer abonelerimiz bunu kabul ederse 3 servisimizi deneyecekler, 1 Eylül'den sonra da birini seçecekler. Mecburi değil, bu tamamıyla abonelerimize verilen ilave bir imkan'' şeklinde konuştu.
Yılmaz, bu ayki faturalardan başlayarak yüzde 10'luk ÖİV düşüşünü abonelerine yansıttıklarını bildirdi.
24 Şubat'tan itibaren dış aramalarla servislerini başlattıklarını ve şu ana kadar ulaştıkları abonelerin yüzde 35'inin bunu kabul ettiğini anlatan Yılmaz, söz konusu katma değerli servislerden 600-700 bin abonenin faydalanacağını düşündüklerini ve buna 2009 yılında ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Yılmaz, verginin düşmesiyle beraber 3 adımda gerçekleştirecekleri hareketlerinden birinin, ''TTNET Wi Fi'', ''TTNET Müzik'' ve ''TTNET Güvenlik''i içeren katma değerli servisler olduğunu kaydederek, Wi Fi'da mart ayında 4 bin, yıl sonunda 6 bin noktaya çıkmayı planladıklarını belirtti.
İkinci adımın hız olduğunu aktaran Yılmaz, ''En düşük paketimiz 1 megabit hızında... Tahmin ediyorum bu hafta ya da önümüzdeki hafta başlayacağız, isteyen abonelerimizin hızlarını ikiye katlayacağız, yine bu ÖİV'den dolayı ortaya çıkan imkandan yararlanarak'' dedi.
Yılmaz, abone taahhüt vermiş ise hızını 1 megabitten 2 megabite çıkaracaklarını ve abonenin 3 ay boyunca bunu ücretsiz deneyeceğini ve abonenin servisten ÖİV düşmeden önce ödemiş olduğu fiyat aynı kalmak kaydıyla yapılacağını; abone taahhütsüz ise kontrata girmeyi kabul ederse ona da 1 yıl bu olanağı sağlayacaklarını anlattı.
-''2009'DA, 2008 YILINA YAKIN BİR BÜYÜMEYİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ''-
Tahsin Yılmaz, 2008 yılının TTNET için oldukça başarılı geçtiğinin altını çizerek, geçen yıl 1 milyon 200 bin yeni abone alarak, abone sayısını 5,5 milyona çıkardıklarını ve bunun abone bazında yüzde 28'lik artışa denk geldiğini, gelirde yüzde 35'lik büyüme sağladıklarını ve hedeflerine ulaştıklarını kaydetti.
2008 yılına yakın bir büyümeyi, abone ve gelir bazında 2009'da da gerçekleştirebileceklerini tahmin ettiğini ifade eden Yılmaz, 2007 yılından başlayarak, 2008 yılında katma değerli servisler ve altyapı konusunda ciddi yatırımlar yaptıklarını belirtti ve bu tarihten itibaren uygulamaya koydukları servislerden bazılarını, ''aile koruma şifresi'', ''TTmail e-posta'', ''müzik'', ''Wi Fi'', KOBİ'ler için ''TTNET işyerim'' paketleri, ''video portalı'', ''TTNET Vitamin'', ''TTNET oyun'' şeklinde sıraladı.
2009'da bu servisleri geliştireceklerini anlatan Yılmaz, TTNET Vitamin'in lise müfredatına uygun kısmının eylül ayından itibaren devreye alınacağını söyledi.
-''IPTV'Yİ EYLÜL'DE TÜRK HALKININ KULLANIMINA SUNACAĞIZ''-
Yılmaz, IPTV'nin mart ayı içinde 300 test kullanıcısı olacağını aktararak, ''Bu konuda Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumundan, Radyo Televizyon Üst Kurulundan gerekli izinleri aldık. Dolayısıyla şu an IPTV altyapısı hazır. Ticari olarak inşallah 1 Eylül'de Türk halkının kullanımına sunacağız'' diye konuştu.
TTNET'in, internete erişmek isteyen herkese her türlü erişim teknolojisini kullanarak, bu olanağı sağlayacak şekilde kendini konumlandırdığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
''IPTV için 3 yılda 140 milyon dolar yatırım yapacağımızı açıklamıştık. Bu yatırımı zaten yapmaya başladık. Bu sene içerisinde belki Türkiye'de devrim niteliğinde yapacağımız en büyük yatırım IPTV yatırımıdır. Tahmin ediyorum 40 milyon dolarlık kısmını, 2008'de zaten yapmaya başladık 2009 sonuna kadar olur diye düşünüyorum.''
Yılmaz, IPTV servisine ilişkin bilgi verirken, servisi almak için çanak antene gerek kalmayacağını, servisin telefon kablolarından alınabileceğini, 100'ün üzerinde kanalı verebileceklerini, serviste vizyona girmiş olan filmlerin izlenebileceği ''seç ve izle'', ''tekrar izleme'' gibi özelliklerin bulunacağını anlattı.
-''BİLGİSAYARLAŞMA ORANINI ARTIRMAK İÇİN KAMPANYALAR PLANLIYORUZ''-
TTNET Genel Müdürü Yılmaz, ana şirketleri Türk Telekom'un hali hazırda yurt dışında bazı operasyonları ile yurt dışına açılma planları bulunduğuna işaret ederek, ''Yapılacak olan ticari faaliyetin içeriğinde eğer genişbant ADSL konusu varsa, mutlaka biz de oluruz orada. Şu an o gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz ve kendimizi ona göre hazırlıyoruz'' dedi.
Bütçe hedeflerinin tamamına ulaştıklarını ve krizin TTNET'i etkilemediğine dikkati çeken Yılmaz, geçen yıl internet trafiğinde yüzde 20'lik artış gözlemlediklerini söyledi.
Yılmaz, 2009 bütçesini yaparken ''krizi yok kabul ettiklerini'' ve internet sektöründe krizin etkilerini görmediklerini ifade ederek,
''Tek sıkıntı, sadece bilgisayar satışlarında. Çünkü bilgisayarlaşma çok önemli. Geçen yıl bilgisayar satışlarında düşme yaşandı. Türkiye'deki bilgisayarlaşma oranıyla ADSL aboneleri arasında direkt bir ilgi vardır. Bu nedenle 2009'da da benzer durum olabilir endişesiyle bazı tedbirler alıyoruz. Bilgisayarlaşma direkt bizi etkileyeceği için, o konuda bilgisayar üreticileri ve satıcılarıyla bir araya gelme sürecini başlattık ve bilgisayarlaşma oranını artırmak üzere beraber bir takım kampanyalar yapmayı düşünüyoruz, planlıyoruz. Dolayısıyla, 2009'da da internet trafiğinin kesinlikle azalmayacağını, bilakis artacağını düşüyorum, ümit ediyorum. Ama her çeyrek sonunda ülkede oluşan şartları tekrar değerlendirmeye alacağız.''
-''TÜRKİYE'DE ALINMASI GEREKEN ÇOK MESAFE VAR''-
Yılmaz, ADSL abone sayısında Avrupa çapında yıllık ortalama büyümenin yüzde 39, Türkiye'de yüzde 150 olduğunu kaydederek, Avrupa'daki lider ülkelerde hane halkı penetrasyonunun yüzde 67, takipçi ülkelerde yüzde 37, Türkiye'de geçen yıl yüzde 35 oranının yakalandığını anlattı.
Tahsin Yılmaz, ''Yüzde 67-70'lik hedef olduğuna göre, demek ki Türkiye'de alınması gereken çok mesafe var. Dolayısıyla bizim birinci önceliğimizi pazarı büyütmek, penetrasyonu genişletmek'' dedi.
Yalın ADSL konusuna ilişkin olarak da Yılmaz, AB'de 12 ülkede Yalın ADSL'in devreye alındığını, son 3 yıldaki gelişmelere bakıldığında da 2006'da Fransa, 2007'de Belçika, Macaristan ve Slovakya, 2008'de Portekiz ve Almanya'nın bu uygulamaya geçtiğini söyledi.
Yılmaz, ''Yalın ADSL'in devreye alındığı ülkelerde pazar paylarında ciddi bir değişme görmedik, penetrasyona ciddi bir artışı da görülmüş değil. Bu uygulama şu anda regülasyon tarafında, bekliyoruz. Fakat pazarda ciddi bir değişime yol açmaması gerekiyor Avrupa'yı baz alıp oradaki incelemelere bakarsak'' değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada, 1 Mbps 4 GB kotalı internet bedeli KDV ve ÖİV dahil 29 TL iken, son düzenlemeden sonra KDV ÖİV dahil 26,81 TL oldu.