Dünya Bankası internet sitesinde, Türkiye’deki kadın emek gücüne ilişkin yayınlanan makalede görüşlerine yer verilen Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, kadınların iş yaşamında daha fazla yer almalarının kendilerini gelecekte zorluklara karşı daha donanımlı kılacağını vurguladı. Makaleye göre Türkiye’de CEO’ların yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor.
DÜNYA Bankası’nın (DB) uluslararası internet sitesinde “Türk işyerlerinde daha çok kadın” başlıklı bir makale yayınlandı. Türkiye’de tüm CEO’ların yüzde 12’sini, toplam işgücünün ise sadece dörtte birini kadınların oluşturduğu belirtilen makalede, “Türkiye, dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi olmakla övünse de, kadınlarının sadece dörtte biri ev dışında çalışıyor” denildi. Bir süre önce “Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma” başlıklı yıllık kalkınma raporunu iPad “uygulaması” olarak ücretsiz kullanıma açan Dünya Bankası, internet sitesinde Türkiye’deki kadınların çalışma koşullarının ele alındığı bir makaleye yer verdi. DB Türkiye Temsilciliği İletişim Birimi görevlilerinden Tunya Celasin’in hazırladığı makalede Türk eğitim sisteminde cinsiyet uçurumunun ortadan kalkmak üzere olduğu, ancak kadınların işyerlerinde mücadeleye devam ettikleri kaydedildi.
CEO’ların yüzde 12’si
Dünya Bankası’nın da desteğiyle, KAGİDER gibi fırsat eşitliği savunucularının, özel şirketleri, özellikle de Türklerin sahibi olduğu firmaları hedefleyerek, onları kadın işçi çalıştırma ve destekleme konusunda teşvik ettiği anlatılan makalede, şunlar kaydedildi: “Türkiye’deki CEO’ların yüzde 12’si kadın. Bunlardan biri de önde gelen bir gazete olan Hürriyet’in yönetimini babasından devralan Vuslat Doğan Sabancı. Hürriyet yaklaşık bin kişi istihdam ediyor. Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ‘İşgücünde erkekler karşısında kadın çalışan sayılarımızı yıllar önce izlemeye başladık. Başta yüzde 20 idi, sonra yüzde 25, yüzde 30 ve yukarısını hedefledik. Yani kadın çalışan sayımızı gerçekten sürekli olarak denetliyoruz, çalışanlar açısından yaptığımız bu’ dedi. Vuslat Doğan Sabancı, aynı zamanda, Türkiye’de işyerlerine de sızmış bir sorun olan aile içi şiddete karşı bir kampanya yürütüyor. Daha fazla iş bulmalarının, evden kurtulmak zorunda kaldıklarında onlara daha fazla fırsat sunacağı gibi, daha fazla özgürlük sağlayacağını savunuyor.”
Sadece yüzde 24 çalışıyor
Türk eğitim sisteminde cinsiyet uçurumunun ortadan kalkmak üzere olduğu, ancak kadınların işyerlerinde mücadeleye devam ettikleri vurgulanan makalede, şunlar kaydedildi: “Türk kadınların sadece yüzde 24’ü çalışıyor. Bu düşük oran Türk toplumunda ekonomiden aile hayatına her şeyi etkiliyor. Türkiye dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi olmakla övünse de kadınlarının sadece dörtte biri ev dışında çalışıyor. Bunların büyük bölümü de, çiftlik işleri ve tekstil gibi düşük ücretli işlerde bulunuyor. Düşük oran kültürden yoksulluğa kadar Türklerin yaşamından kaynaklanıyor, aynı zamanda da o yaşamı etkiliyor.”
Eşitlik okulda var işyerinde yok
MAKALEDE Türkiye’de ilköğretimde kız-erkek öğrenciler arasındaki uçurumun kapanmaya yakın olduğu, eğitim düzeyleri yükseldikçe kadınların çalışma olasılıklarının da yükseldiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Sayılar bunu destekliyor. İlköğretim alan erkeklerin yüzde 70’i ve kadınların sadece yüzde 22’si emek gücü içinde bulunuyor. Rakam üniversite eğitimi almış kadınlarda dramatik olarak yüzde 71’e yükseliyor. Fakat aile ve kültürden sert dirençle karşılaşıyor. Erişilebilir çocuk bakımı (kreş vs) ve ailenin desteği olmadığı takdirde, birçok kadın emek gücü dışında kalıyor. Üniversiteden hemen sonra kadınlar için görülen yüksek istihdam oranları da, evlenip çocuk sahibi olduktan sonra düşüyor.”
Yüzde 29, yoksulluğu yüzde 15’e düşürür
TÜRKİYE Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan da, makalede şunları söyledi: “Şirketlerde lider konumunda daha fazla kadına ihtiyacımız var. Türkiye, kadınlarının yüzde 29’unu işgücüne dahil ederse yoksulluğu yüzde 15’e azaltmış oluyor.”
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...