Sağlık Bakanlığı verilerine göre 24 ayda 2 milyar 385 milyon kutu ilaç vatandaşa satıldı. Toplamda ise 4 milyar 500 milyon ilaç piyasada dolaşım halinde bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, piyasadaki ruhsatlı ilaçları kontrol altına almak için İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) kurdu, sistemle birlikte yasa dışı ilaç üretiminin de önüne geçildi. Bakanlık, ilaçların üreticiden çıkışından vatandaşın eline ulaşıncaya kadar süreci takip ediyor. Merdiven altında üretilen ilaçların İTS'ye dahil edilmek istenmesi durumunda ise sistem uyarı veriyor ve yetkilileri bilgilendiriyor.
1 KİŞİYE 31 KUTU İLAÇ
Türkiye'de bulunan ilaçların verileri de İlaç Takip Sistemi Portalı sayesinde kamuoyu ile paylaşılıyor. Sistemdeki veriler, Türkiye'nin hastalık hastası olduğunu da ortaya koyuyor. Verilere göre 24 ayda 2 milyar 385 milyon kutu ilaç vatandaşlar tarafından satın alındı. Bir başka deyişle her bir vatandaş ortalama 31 kutu ilacı 24 ayda tüketti. Türkiye'de dolaşımda olan ilaç sayısı ise 4 milyar 500 milyon kutu adedini geçti.
Piyasadan toplatılan ve geri çekilen ilaçların sayısı da ciddi rakamlara ulaştı. Prospektüsünün hatalı olması, üretimden kaynaklanan sorunlar gibi nedenlerle 24 ayda 7 milyon 634 bin kutu ilaç piyasadan geri çekildi. İTS, geri çekilen ilaçların herhangi bir düzeltme yapılmaksızın tekrar sisteme dahil edilmesi durumunda bu girişimi engelliyor.
SİSTEMİN TALİBİ ÇOK
Türkiye oluşturulan ve Sağlık Bakanlığının prestij projelerinden olan İTS, dünya devlerini de peşinden sürüklüyor. Amerika, Almanya, Belçika ve Japonya gibi ülkelerin İTS'yi incelediğini belirten Bakanlık yetkilileri, dünyada bu sistemin yaygın olarak kullanıldığını ancak Türkiye'deki sistemin daha kapsamlı ve verimli olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ilaç takip sisteminin dünyadaki örneklerinden daha avantajlı olduğunu aktaran yetkililer, sistemle ilgilenen pek çok ülkenin Bakanlıkla irtibata geçtiğini söyledi.
DÜNYA STANDARDINI TÜRKİYE BELİRLEYECEK
Bakanlığın ilaçları kontrol altına almak ve ilacın nerede olduğunu anlamak için hazırladığı İTS, ilaçların üretiminden ya da ithalatından başlayarak hastaya ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde gerçekleşen tüm hareketleri kayıt altına alıyor. Her bir kutu ilaç geçtiği her noktadan alınan bildirimlerle İTS tarafından izleniyor ve bu bildirimler web servisleri aracılığı ile Sağlık Bakanlığı'na yapılıyor. Sistem sayesinde Bakanlık ruhsatlı ilaçları tamamen kontrol altında tutuyor ve ilacın eczanede mi yoksa vatandaşta mı olduğunu ekrandan bakarak görebiliyor. Türkiye'de geliştirilen bu sistemin uluslararası düzeyde uygulanması ve dünya standardının Türkiye tarafından belirlenmesi hedefleniyor. İTS ile Bakanlık, sahte ilacın, kaçak ilacın ve yasadışı ilacın önüne geçilmesi ile kupür sahteciliğinin ortadan kaldırılmasını, akılcı ilaç kullanımı süreçlerinin desteklenmesini ve piyasa kontrolü için ilaçlar hakkında veri sağlanmasını amaçlıyor.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |