E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tüzmen'den Krizle İlgili 2. Dalga Uyarısı! 

Bakan Tüzmen, bir dizi açılış ve ziyaretlere katılmak üzere geldiği Mersin'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanın konuşmasında ekonomik krizle ile ilgili ikinci dalga uyarısı da vardı.

9.02.2009 - 15:16
Tüzmen den Krizle İlgili 2. Dalga Uyarısı!

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mısır, İran ve Suudi Arabistan gezilerinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Rusya ve Suriye'nin yanı sıra Gürcistan'a da geziler düzenleyeceğiz'' dedi.

Üç haftada 3 önemli ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Tüzmen, ''Bunlar son derece önemli, zamanlaması ve yeri açısından son derece doğru ziyaretler oldu'' diye konuştu.

Önce Mısır'a 100 kişilik, ardından da İran'a 150 kişilik iş adamı heyetiyle gittiklerini hatırlatan Tüzmen, son olarak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki heyetle Suudi Arabistan'a ziyarette bulunduklarını ifade etti.

Böylelikle Türkiye'nin komşu ve çevre ülkeler politikası çerçevesinde yaptığı bölgesel çalışmaların ne kadar hızla ilerlediğini gözlemlediklerini vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu:

''Mısır'ın Kahire ve İskenderiye kentlerinde daha önce temelini attığımız bazı tesislerin açılışını yapma imkanını bulduk. Şunu söylemekte yarar var. Bazen 'Niye Mısır veya başka ülkelere fabrika kuruluyor' diye eleştiriler oluyor. Aslında şunu iyi izah etmek lazım. Bu fabrikalar daha kuruluş aşamasında ihracatımıza katkı sunuyor. Orada 100 birimlik çalışma varsa, bunun 80 birimi Türkiye'den gidiyor. Yani 100 milyon dolarlık yatırımın 80 milyon doları Türkiye'nin ihracatına yansıyor. İşletme aşamasında da Türkiye'den gönderilen malları kullanıyorlar. Nasıl yatırım aşamasında yer karosu, çimentosu, demiri, inşaat ustası işçisi bizden gidiyorsa, çalışma aşaması tamamlandıktan sonra camı, penceresi, işletme aşamasında da yine ustabaşıları bizden gidiyor. Üretim aşamasında ara malı ülkemizden gidiyor. Sonuç olarak tüm bunlar ülkemizin ihracatına yansıyor.''

YATIRIMLAR DİĞER PAZARLARA AÇILMADA ÖNEMLİ ETKEN

Bakan Tüzmen, bu tür yatırımların diğer pazarlara açılmada da önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Tüzmen, ''Böylelikle Afrika'nın diğer ülkeleriyle yapılan serbest ticaret anlaşmaları, Arap ve Afrika ülkeleriyle yapılan ikili ve çoklu anlaşmalardan yararlanıyorsunuz. İhracatınızı bu bölgeye yapma imkanınız oluyor. Sonuçta dışarıya yapılan bu tip yatırımlar Türkiye'nin ihracatının katlanmasını sebep oluyor'' diye konuştu.

2002'de 36 milyar dolar olan ihracatı 2008 yılında 132 milyar dolara çıkarmanın ancak bu şekilde mümkün olabildiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:

''Mısır'ın İskenderiye ve Kahire kentlerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde yaklaşık 200 milyon dolarlık yeni bağlantılar yaptık. Mısır'la Türkiye arasındaki ticaret hacmi 3,5-4 milyar doları geçen rakamlara ulaştı. Hedefimiz ise 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.

İran'ın başkenti Tahran ve Meşhed kentine yaptığımız gezide ise 350 milyon dolarlık bağlantı yapıldı. Meşhed, İran'ın yeni bir lojistik merkezi olma yolunda ilerliyor. Oradaki çalışmaları yerinde takip ederek alt yapıyı hazırladık. İran'la ticaret hacmimiz şu anda 8 milyar dolar civarında ve bunun bu yıl 10 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. İran'la ticaret hacmini ilerleyen süreçte 20 milyar dolara çıkararak ithalat ve ihracatı eşitlemeye çalışacağız.''

Tüzmen Suudi Arabistan'la 2002'deki 1 milyar dolar olan ticaret hacminin şu anda 5,5 milyar dolar seviyesine geldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında gerçekleştirilen gezide olağanüstü bir ilgiyle karşılandıklarını, Riyad ve Cidde'de çok sayıda iş adamı ile görüştüklerini ifade eden Tüzmen, ''Mısır, İran ve Suudi Arabistan'a yaptığımız gezilerde önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu doğrultuda Rusya ve Suriye'nin yanı sıra Gürcistan'a da geziler düzenleyeceğiz. Bu gezilerin ilkini de Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Gül'ün başkanlığında Rusya'ya gerçekleştireceğiz. Seçimler yaklaşmasına rağmen içerinin yanı sıra dışarıyı da göz ardı etmeyeceğiz'' dedi.

YILIN İLK 3 AYINDAKİ DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Devlet Bakanı Tüzmen, şu andaki verilere göre ihracatta yaklaşık yüzde 17, ithalatta yaklaşık yüzde 25 oranında düşüş yaşanacağını söylediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bu dış ticaret açığımızın yüzde 50 oranında daralması, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71'lere gelmesi demektir. Bu tabi ki cari açık açısından olumlu bir gelişmedir. Ama daralan pazar olması açısından, pazar paylarımızı artırmak için yine daha canla başla çalışmamız gereken bir dönem olduğunu göstermektedir. Bu yılın ocak, şubat ve mart aylarında düşüş bekliyoruz. Ancak, nisan mayıs ve haziran aylarında biraz daha toparlanma olacak.''

İKİNCİ KRİZ DALGASINA HAZIR OLMALIYIZ

Bakan Tüzmen, bir soru üzerine, dünya ticaretinde ABD'den gelen verilere göre ikinci bir kriz kuşağının hazırlıklarının içerisinde olunması gerektiğine dair sinyaller aldıklarını söyledi.

ABD ve Avrupa'da yaşanan krizle ilgili paketler açıklandığını hatırlatan Tüzmen, şöyle konuştu:

''Avrupa ve ABD'de açıklanan paketlerin bazı konularda yetersiz kaldığını görüyoruz ve hakikaten böylesine bir beklenti içine giriyorlar. Tabi ki bu bir süre sonra dalga boyunun uzunluğuna göre tekrar yeni bir dalga şeklinde etki ediyor. Bu nedenle hazırlıklarımızı yapmak zorundayız. Yeni dalgalar olduğu zaman ekonomimizin de buna hazırlıklı olması lazım. Bu doğrultuda ince analiz ve çalışmaları arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz.''

YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ece 15 Mayıs 2009 Cuma 09:11

Sayın Selahattin ASLAN, Hasan BAYTEKİN hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapmışsınız.Araştıracak olursanız,Baytekin'in Polis Kolejinde öğrenciyken Ankara Siyasal Bilimler Fakültesini kazanıp ardından iyi derece ile mezun olduğunu,5 dil bildiğini göreceksiniz.Kimse bu makamlara tesadüf ya da torpille gelemez.Sicilinin temiz olmaması gibi bir durum söz konusu olamaz çünkü kendisi Emniyet Teşkilatında rütbeli bir polisken Meclise geçiş yapmışlardır.Ağzı olan konuşuyor diye yaptığınıza denir.

Yorumu oyla      18      10  
umut 3 Şubat 2009 Salı 23:09

serbest piyasa ekonomisi!!!

Yorumu oyla      18      10  
Selahattin Aslan 3 Şubat 2009 Salı 22:46

Hasan Baytekin kim kardeşim ? Ne zaman geldi Meclise? ne zaman meclis personeli oldu? Ne zaman da müdür oldu ? BU adama Arınç getirdi, arınç adam etti, Arınç Müdür yaptı.. 5 milyarı da cebine koyuyor. Üniversiteyi bitiren zehir gibi çocuklar var 2-3 lisan biliyorlar, bu adam kaç lisan biliyor ? Ayıptır birde utanmadan düzeltme yollamış. Elebtte sicilin temiz olur. Kim dokunabilir ki size orada ? sizin olmasın da kimin sicili olsun. marifet mi sicili temiz olmak.? hepsi elinizde.

Yorumu oyla      18      10  
kerem 3 Şubat 2009 Salı 22:38

niye kızıyonuz. spastik bi tiptir ama unutmayın ki baldız baldan tatlıdır...

Yorumu oyla      18      10  
NECMİ GÜLER DABAĞ 3 Şubat 2009 Salı 22:31

MECLİS KADROLARININ %90 I VEKİLLERİN,EŞİ,DOSTU,AKRABASIDIR.YAĞMA HASANIN BÖREĞİ,EMEKLİLİĞİNE YAKIN EN ÜST KADEMEYE ATAMA,BİRİNCİ DERECEDEN GELSİN EMEKLİ MAAŞI.CEVAPLARI DA HAZIR.YÜCE MECLİSİMİZİN SAYGINLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEYİİİİİİİİİİİİİİİNNNNNNNNNNN....AYIPTIRRRRRRR.SIKIŞINCA CEVAP BUDUR..

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 3 Şubat 2009 Salı 22:22

Birzamanlar türk milli futbol takımımız,gelenden geçenden,5 gol yerdi,ve bizler hakemlerin taraf tutmasından girer,dünyada herkesin türklere karşı olduğundan çıkardık.nezamankİ,bizler hatayı kendimizde aramayı öğrenip rakiplerimiz kadar çok çalışıp iyi şeyler yapmaya başladık,işte ozaman dünya ve avrupa üçüncüsü olmayı başardık.demem o ki,eğer mütemadiyen hezimete uğruyorsan oraya buraya saldırıp rakiplerine çamur atmak yerine nerede hata yapıyorum diye kendini sorgulamalısın.ANLAYANA..

Yorumu oyla      18      10  
3 Şubat 2009 Salı 21:56

ŞU BEŞUŞ ÇEHRELİ AKP MİLETVEKİLİ MURAT MERCAN KADAR,SAYIN KÖKSAL TOPTAN'DA ÜZÜLMELİDİR.MİLLETİN ÇOCUKLARI İŞŞİZ GEZERKEN,BUNLAR KRAL GİBİ, BALDIZLARINI EN İYİ, EN YÜKSEK MAAŞLI KADROLARA GETİRİYORLAR.SEÇİLİNCEYE KADAR MİLLET,SEÇİLDİKTEN SONRA VEKİLLERİMİZ ÖLÜNCEYE KADAR KIRAL.YAŞAŞIN BEN,KAHROLSUN MİLLET.OLAY KISACA BUDUR.BU AYIP BUNLARA YETER.İNTERNET İYİKİ VARSIN.HİÇ OLMAZSA İÇİMİZİ DÖKÜYORUZ.YAZIKLAR OLSUN SİZE...

Yorumu oyla      18      10  
yakup canbaz 3 Şubat 2009 Salı 21:53

Baldız,bacanak,gelin,damat,yeğen,torun,torba, amca, dayı, hala,teyze,kuzen,kayın peder,hacı,hoca,birader,çoluk,çocuk... ne de çoksunuz birader , ne de çok!... Zavallı ülkem.

Yorumu oyla      18      10  
CİHAN YUNUS 3 Şubat 2009 Salı 19:56

AK PARTİLİLER İÇİN NE SÖYLENSE AZDIR. DAHA NELER ÇIKACAK GÖRECEĞİZ. BUNLARIN KAT BE KAT ÜSTÜNDE YOLSUZLUK VE REZİLLİKLERİ. AL VE KAÇIR PARTİSİ.

Yorumu oyla      18      10  
3 Şubat 2009 Salı 13:39

yataklı kurumlarda calışan (hastaneler)memurlardan yemek üçreti alınması için talimat veren akepe hükemeti vatandaşın cebinde gözümüz yok derken acama sormalı daha nasıl gözünüz olacak verilen üç kuruşluk zamlarla ve maaş la acaba memurun durumunu sahte davos kahramanı israil ucaklarının talim alanı sınırlarımız ken israil plotlarını eğitimine katkıda bulunanlar davos kahramanı nasıl oluyor yurdum insanı ac işsiz yarınlarından umutsuzken hala akepe hükemetinden medet umunları alkışlıyorum

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hisarcıklıoğlu, Fransa’ya Gitti
TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa’da kutlanacak "Türkiye ...
2009 Büyüme Tahmini Yüzde 0.4
İngiliz Ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’nin 2008 yılı gayri safi ...
TMSF Hedef Yükseltti
Bağımsız bir kurul olarak geçen ay itibariyle 5. çalışma yılını tamamlayan ...
 
Hangi Bakanın Oğlu Ne İş Yapar?
Ticari kariyerleri her geçen gün yükselen kabine üyesi siyasilerin çocukları, ...
Kredi Borçlularına Müjde!
Halkbank’ın, kredi kartı, bireysel kredi veya kredili mevduat hesabı borçlarını ...
Sanayi Üretiminde Sert Düşüş.
Türkiye İstatistik Kurumu, aralık ayı ve 2008 yılına ilişkin sanayi üretim rakamlarını açıkladı.
 
Piyasalar Haftaya Böyle Başladı!
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, haftanın ...
Vergi İadesi Arapsaçına Döndü
Maliye Bakanlığı, sağlık çalışanlarına vergi iadesi olarak önce fazla ...
Dolar Daha Ne Kadar Yükselir?
Global borsalardaki sert kayıplar ve uluslararası yatırımcıların devam ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
fenerbahçe
İsrail
mehmet özkan
Beycan ÜÇKARDEŞ
uefa
Devlet Bahçeli
Kayseri Erciyesspor
deprem