Migren yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan biridir. Hastalığın en belirgin özelliği bazen çok sık olabilen baş ağrısıdır. Bu ağrı ensede, şakaklarda ve göz çevresinde kendini gösterir, egzersizle kötüleşebilir ve mide bulantısı, kusma ve ışık/ses hassasiyetine neden olabilir. Migren atakların sıklığı ve uzunluğu kişiden kişiye değişebilir. Ataklar genellikle 20-30 yaşları arasında başlar ancak ağrı atakları çocukluk ve ergenlik döneminde de görülebilir. Ataklar 4 aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar; prodrom, aura, baş ağrısı ve postdromdur. Herkes atakları bu sıra ile yaşamayabilir. Prodrom aşaması baş ağrısından 2 gün önce kendini belli eder ve migren atağının habercisidir. Bu haberci belirtiler yeme isteği, kabızlık, boyun tutulması ve sık sık esneme olabilir. Aura aşaması ise yüzde 30 oranında görülür. Migren atağında görülen auralar görsel, duyusal, konuşma bozuklukları ve güçsüzlük şeklinde olabilir.
Atak aşaması ise kişiden kişiye değişiklik göstermektedir
Ataklar 4 ila 72 saat sürebilir. Atak esnasında bulantı, kusma, baş dönmesi, ışık hassasiyeti yaşanabilir. Postdrome yani atak sonrası aşamasında ise hastalar kendilerini tükenmiş ve yorgun hissedebilirler. Migren tedavisi kişiye özel olmalıdır Migren klinik olarak teşhis edilen bir hastalıktır. Tanıyı koymak için ayrıntılı baş ağrısı öyküsü en önemli unsurdur. Hastaların yüzde 90’ında ayrıntılı öykü ve nörolojik muayene ile migren tanısı koymak mümkündür. Migren semptomlarının karşılanmadığı durumlarda test istenebilir. Migren tedavisi kişiye özel bir süreçtir. Tedavinin seyri, kişinin baş ağrılarının ve mevcut diğer sağlık sorunlarının sıklığı ve şiddeti dikkate alınarak belirlenir. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar iki kategoriye ayrılabilir. Bunlar atak tedavisi ve önleyici tedavilerdir. Önleyici tedavi kişinin günlük hayatını etkileyecek kadar sık olan migren ataklarında gereklidir. Migren tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı gidermek, kusma, baş dönmesi gibi sorunların sıklığını azaltmak için tercih edilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...