Demokratlarda şüphesiz günün kazananı eski dışişleri bakanı, first lady ve senatör Hillary Clinton... Virginia ve Georgia’yı açık ara kazanan Clinton; Alabama, Tennessee, Teksas, Arkansas ve Massachusetts’te de zafer elde etti. Clinton’ın parti içindeki rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ise dört eyalet kazanarak erken bir yenilgiden kurtuldu. Ancak liberallerin desteğini alan ‘demokrat sosyalist’ Sanders, bu sonuçlarla Clinton’ı tehdit etmekten oldukça uzak. Zira Sanders, Süper Salı’da toplam delege sayısı 158 olan küçük eyaletleri kazanırken Clinton’ın zafer elde ettiği güney eyaletlerinin delege sayısı 571. (Demokrat Parti’de adayların 2 bin 383 delegeye ulaşması gerekiyor.)
Siyahlar zafere taşıdı
ABD’nin güney eyaletlerinde, Demokrat Parti seçmenini büyük ölçüde siyahlar oluşturuyor. Clinton, yarışın başından beri Afrikalı-Amerikalıların oylarını kimseye kaptırmıyor. Bunda en büyük etken Clintonların güneyde tanınıp sevilmesi. Bill Clinton memleketi Arkansas’ta başsavcılığın ardından vali görevini üstlenirken Hillary Clinton da 12 yıl boyunca Arkansas’ın first lady’siydi. Öğrencilik yıllarında siyahların hakları için mücadele veren ve bu uğurda gözaltına alınan Sanders ise etkileyici siciline rağmen Afrikalı-Amerikalı seçmeni bir türlü kazanamadı. Clinton, beyazların çoğunlukta olduğu Massachusetts’i de alarak sadece azınlık oylarına güvenmediğini ortaya koydu.
Trump’ı yenme hesapları
Cumhuriyetçi Parti’de ise durum çok daha karışık. New Yorklu bir emlak milyarderi olan Donald Trump, aday olduğu partinin tüm engelleme çabalarına rağmen Süper Salı’da büyük bir zafer elde etti. Devlet adamı dilinden kilometrelerce uzakta olan Trump, Meksikalıları ‘hırsız’, Müslümanları ‘terörist’ olmakla itham ederken Cumhuriyetçi Parti’nin köklü isimlerinin tüylerini diken diken ediyor. Demokratların tek adayı görüntüsü veren Clinton, konuşmasında parti içindeki rakibi yerine Trump’ı hedef aldı. Bir yandan da Cumhuriyetçi rakipleri Trump’ı nasıl yeneceklerinin hesabını yapıyor.
‘Kötünün iyisi’ kim olacak?
Yarışın başında ciddiye alınmayan Trump; hem ılımlıların çoğunlukta olduğu New Hampshire ve Massachusetts’i, hem de dindar evanjelik seçmene sahip güney eyaletlerini kazandı. Rakipleri ise hâlâ “hangimiz Trump’ı yenebilir” kavgasında. Süper Salı’da üç eyalet kazanan Teksas Senatörü Ted Cruz, bu görevi sadece kendisinin başarabileceğini söyleyerek Cumhuriyetçilere arkasında birleşme çağrısı yaptı. Ancak evanjelist Cruz, Cumhuriyetçilerin Radikal kolu Çay Partisi’ne yakın görüşleriyle tanınıyor. Geleneksel Cumhuriyetçilerin, ‘kaçık’ olarak nitelendirdikleri, kimilerinin “Trump’tan bile kötü” dediği Cruz’a destek vermesi pek de olası değil. Geleneksel kanadın umutlarını bağladığı genç Florida Senatörü Marco Rubio ise beklenen çıkışı bir türlü yapamıyor. Rubio, kritik eyaletlerden Florida’yı kazanma planları yaparken geleneksel kanattan bir başka isim olan Ohio Valisi John Kasich de havlu atmayı reddediyor. Eğer Trump’ı engellemek istiyorlarsa geleneksel Cumhuriyetçilerin bir an önce tek bir ismin arkasında birleşmesi gerekiyor.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...