E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yağız Kutay Işık yazdı: Para Kurulu ilk adım mı? 

Para Kurulu'nun amacına dair bir yazı kaleme alan Yağız Kutay Işık, yazısında "Sistemin ismi ne olursa olsun iktisadi reformların kalıcı olması için orta vadede kurumların sağlam, uzun vadede ise eğitimin çok iyi olması gerekir" ifadelerine yer verdi.

5.09.2021 - 13:50
Yağız Kutay Işık yazdı: Para Kurulu ilk adım mı?

Yağız Kutay Işık'ın Para Kurulu'nun yapısı, amacı ve nasıl olması gereçktiği üzerine yazdığı ve paraanaliz.com'da yer alan yazısı şöyle;

Enflasyon canavarının olmadığı, mali disiplin ile birlikte faizlerin istenilen noktada olduğu ve yabancı yatırımcıların tereddüt etmeden yatırım yaptığı bir Türkiye hayal edin. Gerçekleşmesi mümkün gözükmese de yeni bir ekonomik modelle bu mümkün: Para Kurulu

Daha önce birçok ülkede başarıyla uygulanan Para Kurulu sistemi Merkez Bankacılığı sistemine bir alternatiftir. Siyasi otoriteden bağımsız şekilde oluşturulan bu sistemin en büyük farkı, tüzük tarafından kısıtlanarak siyasi baskılardan kendini koruyabilen bir para politikası olmasıdır.

İSTİKRAR DÖNEMİ

Para Kurulu uygulanmadan önce Bulgaristan’da aylık enflasyon %242 ve faizler de üç haneli iken birkaç ay içinde bu rakam tek haneli sayılara düştü. Ekvador bankacılık krizinden sonra 2000’de fiyat istikrarını sağlamak için para kurulu benzeri bir sabit kur sistemine geçilmiştir. Bu sayede ilk 15 yıllık dönemde ülke tarihindeki en uzun parasal istikrar dönemini yaşamıştır.

Temel olarak Merkez Bankacılığı sistemi ile Para Kurulu sistemi arasındaki farkı Steve Hanke’nin yazdığı Gelişmekte olan ülkeler için: Para Kurulu kitabından faydalanarak şu şekilde belirtebiliriz:

Yukarıdaki farklardan bazılarını detaylandırmak gerekirse;

Öncelikle bu sistem sabit kur sistemidir. Belirlenen kur üzerinden Euro veya Doları rezerv para olarak kabul edip, ülkenin elinde olan rezerv miktarı kadar para basılır. Ancak rezervin döviz yerine altın olması ülkemiz adına daha iyi olacaktır. Zira diğer para birimleri, o parayı basan ülke/bölgenin politik dalgalanmalarını da ihraç eder. Altında böyle bir durum yoktur. “Daha önce de para kurulu benzeri bir sabit kur denendi” sözüne ise şu cevabı verebilirim: Ortodoks para kurulu kullanılmıyordu, parasal araçların bir veya birkaçının uygulanması şeklinde yapılan melez bir modeldi. Bu sistemde tam karşılık ilkesi (%100’ü kadar rezerv bulundurma zorunluluğu) ve kurun uzun süre sabit kalacağının garantisi yoktu. Merkez bankasının devalüasyon yapma ihtimali vardı.

"KATI BÜTÇE KISITLARINI DAYATIR"

Elinde olan rezerv kadar para basılması, daha sonra hükümetlerin siyasi emelleri için karşılıksız para basma eylemini de engellemiş olur. Böylelikle hükümetin enflasyon yaratarak bütçe açığını finanse etmesi mümkün olmayacağı için, kısa zamanda katı bütçe kısıtlarını dayatır.

Para kurulu, hiçbir koşulda hükümete veya iktisadi devlet kurumlarına kredi vermez. Sistemin dayanağı katı bütçe kısıtları hükümetin devlet işletmesine verdiği sübvansiyonların nominal ve reel miktarını sınırlar. (Sübvanse etmek bir kurumu ya da kişiyi desteklemek, kalkındırmaya çalışmak anlamında kullanılır.) Bu durum karsız/verimsiz devlet kuruluşlarının yeniden yapılandırmasıyla bütçede tasarruf sağlar.

Bir diğer önemli fark para kurulu son ödünç veren rolü oynamaz. Ticari/devlet bankalarının iflas etmesinin önüne geçmez. Bu farkındalık bankaların kredi verirken daha temkinli davranmasını sağlayacaktır. Bankaların regülasyonu ise BDDK tarafından yapılmaya devam edecektir.

İtibar, para basan kurumun enflasyonunu düşük tutacağına dair taahhütte bulunması ve güven tesis etmiş olmasıdır. Bu haliyle bakıldığında itibar, paranın beklenen istikrarının bugüne transfer edilmesi; bugün de somutlaşması anlamına gelmektedir. Bir paranın değer saklama aracı olarak kullanışlı olup olmadığı itibarına bağlıdır. Politik baskıların olduğu merkez bankası enflasyonist davranmaya zorlanmaktadır. Örneğin son 15 yıllık döneme bakıldığında gelişmekte olan ülkelerin çoğunda enflasyon %20’ler düzeyinde tutabilirmiş. Enflasyonu düşük tutmayı başaran ülkelerde bile enflasyon çift hanelidir.

İtibar eksikliği nerdeyse her zaman enflasyonun ve reel faizlerin yükselmesine yol açar. Bir örnek vermek gerekirse, işçiler ücret talebinde bulunurken, ulusal paranın değerinin düşürüleceği beklentisine göre şekillendirirler. İktisadi devlet teşekkülleri ve bakanlıklar ise açıklarını finanse etmek için borçlanmaktan çekinmezler; çünkü hükümetin merkez bankasına baskı yaparak veya meclisten yasa geçirerek kurtulacağını düşünürler. Bu da enflasyonun ivme kazanmasına neden olmaktadır.

MB sistemimizde yüksek reel faiz oranları genellikle yüksek enflasyona eşlik eder. Devalüasyonların ortaya çıkma olasılığı nedeniyle kredi verenlerin karşı karşıya olduğu döviz kuru riskini telafi edebilmek için, borçlananların yüksek reel faiz ödemesi gerekmektedir. Yüksek reel faiz, borçlanma maliyetlerinin büyümesine yol açarak iktisadi ortamı boğar, nefes alınmaz hale getirir. Faiz kontrolleri ya da kambiyo kontrolleri uygulanarak reel faiz oranları düşük tutulabilir; ancak bu durumda, kur riski dikkate alınmadan belirlenen faizler kredi talebinin kredi arzını aşmasına yol açacağı için kredi kıtlığı ortaya çıkar. Sağlam paraların hüküm sürdüğü ülkelerdeki rekabetçi kredi piyasalarında reel faizler genellikle pozitif ancak düşük düzeydedir, bir yandan tasarrufları teşvik ederken diğer yandan iktisadi faaliyetleri köstekleyici bir etki yaratmaz. (Reel faiz oranlarının çok yüksek düzeylere sıçraması genellikle kur riski veya politik riskten kaynaklanır. Para kurulu sistemi kur riskini çok kısa sürede ortadan kaldırır. Ancak politik riski yok edemez. Mülkiyet hakları güvence altına alınmadıkça, reel faizler yüksek olacaktır.

MODERN BİR PARA KURULU SİSTEMİ OLMALI

Para kurulu sistemi uygulaması 1950’lere gelindiğinde yaklaşık 70 ülke tarafından kullanılıyordu. Ancak 60’lardan sonra merkez bankacılığının bağımsızlık sembolü olarak görülme düşüncesi, para kurulu fikrini azaltmıştır. 2021 yılına gelindiğinde ise merkez banaksı bağımsızlığını hem fiiliyatta hem de kanun önünde terk etmiş, işlevini yitirmiştir. Bu yüzden geçmişten ders çıkartılarak yenilenmiş modern bir para kurulu sistemi olmalı.

Sistemin ismi ne olursa olsun iktisadi reformların kalıcı olması için orta vadede kurumların sağlam, uzun vadede ise eğitimin çok iyi olması gerekir. Ancak para kurulu ile kısa sürede iktisadi sorunların üstesinden gelerek asıl sorunlara odaklanarak uzun vadede başarı elde edilebilir.

ETİKETLER:
Yağız Kutay Işık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevindiren haber geldi! Fiyatı yüzde 50 düşecek
Akdeniz'de balıkçılar 15 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi hazırlıklarını ...
İstanbul'da ekmeğe gizli zam: Maliyetlerle başa çıkamıyoruz
Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz’daki fırınlar ekmeği 2 yerine ...
Çimento ve gübre ihracatına sınırlama!
Müteahhitlerin çimento fiyatlarındaki yüzde 200’e varan artışı gerekçe ...
 
Samsun’da kiralar iki katına çıktı!
Ülke genelinde kiralara yapılan ciddi zamlar tüm hızıyla sürüyor. Samsun'da ...
6 aylık maaş zamları 2 ayda buhar oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyatları endeksinin ağustos ...
Okul servislerinde gizli zam!
Okul servis araçlarına UKOME'nin yüzde 15'lik zammına rağmen 'yeni araba', ...
 
875 milyon TL hibe verilecek
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, kırsalda kalkınma vizyonu kapsamında ...
Borçlar silinecek: Tarih belli oldu
Genel sağlık sigortası ve prim borcu olanlara yeni imkânlar sunuluyor. İşte haberin detayları...
Kira zam oranları belli oldu!
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla eylül ayı kira artış oranı da belli oldu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
Club Brugge
şampiyonlar Ligi
Gökhan Töre
Serdar Ortaç
Gurbangulı Berdimuhamedov
Tehdit
ölüm haberi
yakmak