E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YALÇINDAĞ: HÜKÜMET ÖNLEMLERİ ERKEN ALSAYDI, İŞSİZLİK BÖYLE TAVANA VURMAZDI! 

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, hükümetin "4’üncü paket" olarak açıkladığı önlemler için "İyi oldu. Ancak, hükümet bu önlemleri daha önce, yani zamanında alsaydı, işsizlik bu kadar tavana vurmazdı. Krizi daha rahat atlatabilirdik. Kriz hafife alındı, önlemler gecikti" dedi.

23.03.2009 - 02:39
YALÇINDAĞ: HÜKÜMET ÖNLEMLERİ ERKEN ALSAYDI, İŞSİZLİK BÖYLE TAVANA VURMAZDI!

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, hükümetin kamuoyuna "4’üncü paket" olarak açıkladığı önlemler için "İyi oldu, devamını bekliyoruz. Ancak, hükümet bu önlemleri daha önce, yani zamanında alsaydı, işsizlik bu kadar tavana vurmazdı. Krizi daha rahat atlatabilirdik" dedi. Geçen hafta Londra’da Confederation of British Industry’nin (CBI) ev sahipliğinde gerçekleşen G-20 İş Zirvesi’nde, Türk özel sektörünü temsil eden Arzuhan Doğan Yalçındağ, hem toplantıya dönük izlenimlerini anlattı, hem de gündemdeki soruları yanıtladı.

Algıda ve önlemde gecikildi

Hükümetin açıkladığı son paketi değerlendiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Hükümet krizi geç algıladı ve önlemlerde geç kaldı" diyerek şunları dile getirdi: "Son paket doğru ama bu eylülden beri konuşuluyordu. Biz bunu ekimde de yapabilirdik. Otomotivde, beyaz ve elektronik eşyada ÖTV indirimi ekimde de yapılabilirdi. KKDF’de (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) indirim aylardır konuşuluyor. Çok daha önce yapılabilirdi. Benim gördüğüm, hükümet krizi hafife aldı."

Bağışıklık sistemine güven

Krizin hafife alınmasını "Çünkü biz 2001’de bir kriz yaşamıştık. Bağışıklık sistemimiz olduğu için daha rahat atlatacağımızı düşündük" diye açıklayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, sözlerine şöyle devam etti: "Bu düşünce bizi bugünlere getirdi. Önlemleri daha önce yapabilseydik, bu krizi daha kolay atlatabilir, bu kadar istihdam kaybına neden olmayabilirdik. Başından beri soğuyan ekonominin çarklarını yeniden döndürmek gerekiyor. İç tüketim daralınca üretim olmuyor, üretim olmayınca işten çıkarma oluyor ve iç tüketim daha da daralıyor. Beklenti yönetimi de çok önemli."

Seçim sonrası kolay olmaz

29 Mart’tan sonrasına ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine "İç tüketimi yeniden canlandırmak kolay olmayacak" diyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, önerilerini şöyle dile getirdi: "İhracat için krizden daha az etkilenen pazarlara gidilebilir. Ayrıca tüketimi artıracak, ekonomiyi canlandıracak adımların devamı gelmeli. Çünkü, hükümetin aldığı son önlemlerin olumlu etkisi olduğu görülüyor ama bunun devamı da önemli."

Ar-Ge de geç kaldı

Hükümetin çıkardığı Ar-Ge Teşvik Yasası’nı 1.5 yıldan bu yana istediklerini hatırlatan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu: "Hükümet bu konuda adım attığında zaten ekonomi daralmaya başlamıştı. Eğer zamanında çıkarılsaydı, dünyada para bolluğu da varken Türkiye daha çok yatırım çekerdi. Kötümser görünmek istemiyorum ama bazı önlemlerin zamanında alınması gerektiğini de söylemek gerek."

İstihdam tehditle korunmaz ve yaratılmaz

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan’ın, iş dünyasına yönelik ’İşçi çıkarmayın, hesap sorarız" uyarısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik gibi ’tehdit’ olarak değerlendiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu yöntemin istihdama katkısı olmayacağını ifade etti. Yalçındağ, şu yorumu yaptı: "İşadamlarının işçi çıkarmak konusunda nasıl davranacakları, tehdit ile olacak şey değil. Hiçbir işadamı yetişmiş elemanını kaybetmek istemez. Vicdani olarak da bir insanın istediği, öncelikle işçi çıkarma yönünde olmaz. Ama imkanları daralıyorsa ne yapabilir? Üretim yoksa ne yapsın? İşveren ancak kaçınılmaz noktaya gelince işçi çıkarmayı gündemine alır."

Batacak firmaya destek emeği de, parayı da heba eder

AÇIKLANAN destek paketlerine ek olarak bankalarla reel sektör arasındaki kredi akışını kolaylaştırmak için gündeme gelen, kredi garanti fonu konusunda, TÜSİAD’ın yaklaşımının ne olduğu sorusu üzerine Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Sıcak bakıyoruz" dedi. Ancak peşinden de şu uyarıları yaptı: "Böyle bir fon önemli ama nasıl yönetileceği daha da önemli. Özel sektör için de, bankaların risk yönetimleri açısından da önemli. Kurtarılamayacak şirketlere yatırım yapmak, zaten batacak olan şirkete fon sağlamak emeğin ve paranın heba edilmesi demektir."

Geleceğimizi ipotek altına almayan mali genişleme olabilir

ARZUHAN Doğan Yalçındağ, "TÜSİAD’ın eski başkanlarından Bülent Eczacıbaşı, ’tabuları tartışalım, parasal genişlemeyi konuşalım’ çağrısı yaptı. Siz buna katılıyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Gelinen noktada artık enflasyon endişesi taşımıyoruz. Öyleyse öncelik ekonominin canlandırılması olmalı. TÜSİAD olarak kontrollü bir mali genişlemeden yanayız. Önemli olan, mali genişlemenin gerçekten ekonomiye katma değer katacak, istihdam kaybını önleyecek şekilde kullanılması. Yoksa vergiler azalıyor, bir şekilde harcamalar oluyor, maliye politikası bozuluyor, genişliyor ama ekonomiye bir değer sağlamıyorsa bu vahim bir durum. Biz o nedenle ’kontrollü’ diyoruz. Gerçi para politikası Merkez Bankası’nın konusu ve o gerekeni yapıyor. Örneğin faizleri indiriyor. Kısacası biz Türkiye’nin geleceğini ipotek altına almayan mali genişlemeden yanayız."

Batı’da el konulan bankalara 2001 Türkiye örneğini verdik

LONDRA’da gündeme gelen konulardan birinin de kurtarılan bankalar olduğunu belirten Arzuhan Doğan Yalçındağ, faturanın reel sektör üzerinden mi alınacağı, vatandaşa mı çıkarılacağı, yoksa hissedarlara mı kesileceği yönündeki sorulara yanıt arandığını aktardı. Türkiye’nin 2001’de yaşadığı kriz döneminden örnek verdiğini belirten Yalçındağ, şunları söyledi: "Türkiye, el konulan bankaları çabuk elden çıkardı. O dönemde dünyada şimdiki gibi bir daralma söz konusu değildi. Bankacılık sistemimizde tüm o piyasada çok küçük bir parçaydı dolayısıyla bankalarımız yabancı ortak bulup ayağa kaldırıldı. Şimdi devletleşen bankalar o kadar büyük boyutta ki bunu hangi güç gelip alabilecek, yeniden özelleşmesini sağlayacak?"

Kanımızın son damlasına kadar korumacılığa karşı çıkmalıyız

KRİZ yüzünden dünyada giderek yayılan korumacılık konusundaki bir soru üzerine Arzuhan Doğan Yalçındağ, endişelerini ortaya koyarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu konu Londra’daki G-20 iş dünyası toplantısında da gündeme geldi. Sarkosy’nin aksine Fransız işadamları korumacılık konusundaki endişelerini dile getirdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, korumacılığa karşı çıkan bir konuşma yaptı. Avrupa ülkelerinin temsilcilerinde ciddi bir endişe var bu konuda. Korumacılık özel sektör için çok büyük bir tehlike. Kurtarmacı yaklaşımda devletler bankalara sahip oluyor. Kendi menfaatlerimizi en üstte tutacaksak, dünyada korumacılığın olmaması için uğraşmamız lazım. Şanslıyız ki G-20’deki iş dünyası da bunu istemiyor. Politikacılar istiyor olabilir. Politikacılar istese de, iş dünyası kanının son damlasına kadar buna direnmek zorunda."

Türk işdünyasından kriz önerileri

ARZUHAN Doğan Yalçındağ, 2 Nisan’da yapılacak G-20 Zirvesi öncesinde 18 Mart’ta Londra’da yapılan toplantıda, TÜSİAD Başkanı olarak dile getirdiği önerileri şöyle özetledi:

G-20 önemli bir oluşum, bunun kurumsallaşması, krizden sonra devam etmesi dünya ekonomisi için faydalı olacak. Çünkü gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisine faydaları artacak.

IMF gibi küresel kurumların sorumluluk çerçeveleri değişebilir. IMF kaynaklarının artırılması doğru bir karar. Bu kaynak krizden çıkmak için gerekli yerlere aktarılmalı.

Bu dönemde, genişleyici maliye politikalarının sonuna kadar kullanılması önemli. Bu ekonominin canlandırılması, tüketimin artırılması açısından önemli.

G-20 gündeminde neler var

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ikinci bölümü İngiltere Başbakanı Gordon Brown’la yapılan toplantılarda, cevap aranan soruları ise şöyle sıraladı:

Devletleştirme devam mı edecek?

Korumacılık kabul görür mü?

Ekonomi yeniden nasıl canlandırılacak?

IMF’nin rolü mü genişletilmeli, Dünya Bankası’nın mı?

Öncelik regülasyon mu, yoksa mali politikalar mı olsun? (hürriyet)

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Özay Atay 17 Mart 2009 Salı 00:00

Hakikaten işgüzar bu hakimler yahu..Ne güzel irticaya bağlayıp kapatmıştık işi,isteyen istediği kadar bağırsın Ergenekon mergenekon diye atı alan Üsküdarı geçmişti,pişmiş aşa su kattılar.Şimdi işin gücün yoksa yeni kılıf dik,ne demeye bozarsınız kardeşim kararı,Ergenekonla ilişkisi araştırılsın diye.Patdadanak onayıp geçecektiniz.İşgüzarsınız,işgüzaaar...

Yorumu oyla      18      10  
AKSakallı 16 Mart 2009 Pazartesi 16:05

Ya bu Hakimlerde ne kadar işgüzar.Sanki başka işleri yok.Ne güzel Danıştay davasını Ergenekon torbasına attık, suçluları bastırdık yalancı şahit bile ayarlayıp parasını bankaya yatırdık.M.Ali şahin gibi bir Bakan yapılacak işmi bu ne güzel sürpriiiiiiizzz diye açıklayacak,u ulusalcılara yıkıp kendilerini aklayacaklardı.Aynen Hablemitoğlu,Mumcu vs asker ve sivilleri susturp suçu ulusalcılara attıkları gibi bir taşla iki kuş vuracaklardı.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici Güveninde Kısmi Yükselme
Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3.42 artarak ...
ÇAĞLAYAN İPUCU VERDİ:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 5. tedbir paketinde yapmayı planladıkları ...
EURO SARMADI!
Almanya, ekonomik krizden dolayı değerini yitirmesinden korkulan Euro'dan Mark'a geçişi tartışıyor
 
DÜNYA BANKASI'NDAN TÜM DÜNYAYA KÖTÜ HABER: 2009 ÇOK TEHLİKELİ BİR YIL OLACAK!
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Brüksel Forum’da yaptığı konuşmada ...
İkinci Ele ÖTV DARBESİ
ÖTV indirimi, ikinci elde de fiyatları indirdi
Bakan Çelik'ten Ödenek Müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, krize karşı aldıkları tedbirler ...
 
Kredi kartında 'Barış Projesi'
Bireysel tüketicilerin kredi borçlarını yeniden yapılandırılmayı planlanıyor. ...
KRİZ AB'Yİ SARSTI
Almanya, ekonomik krizden dolayı değerini ve etkisini yitirmesinden korkulan ...
İşçi Partisi'nden Kredi Kartı Tepkisi
Kredi kartı borçlularının işten çıkarılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TÜFE
ygs 2015
Endonezya
Tarsus
İslam
Numan Kurtulmuş
ismail kartal
deprem
Ahal