İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşmasından satır başları;
– İran ve Türkiye iki Müslüman, dost ülkeler olarak bölgede istikrarın ekseni. Bir kez daha vurgulamak isterim ki son günlerde iki ülkenin ilişkileri her alanda gelişmektedir. Bugün yaptığımız görüşmede iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha ileri götürmek için önemli kararlar aldık. Yıllık 30 milyon Dolar ticaret hacmi hedefliyoruz. Bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve işlemlerin milli para birimiyle yapılmasına karar verildi. Gümrük kapıları 24 saat çalışacak. Yatırımcılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması amacıyla Türk yatırımcılara gerekli destek sağlanacak. Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türkiye daha fazla almaya hazır olduğunu bildirdi. İran tarafı aynı zamanda Türkiye tarafından bu konuda yatırım yapmasını istedi. Türkiye de buna hazır olduğunu bildirdi.”
– “Türkiye ile yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istiyoruz. Türkiye ile İran arasındaki ticaret milli para birimleri ile yapılacak”
– Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumuna gitmesini değerlendiren Ruhani, “Bölgemizdeki hassas konuları da dikkate alarak Irak ve Suriye ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. En temel amacımız bölgedeki barış ve istikrarı hakim kılmaktır. İran, Türkiye ve Rusya arasında Suriye’deki barış ortamını sağlamak için 3’lü işbirliği çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Dış güçler bölgeyi bölmeye çalışıyor ancak bizim amacımız uniter bir Irak devletidir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. İran-Türkiye ve Irak olarak ciddi girişimlerde bulunmalıyız. Ortak stratejik amaçlarımızı gerçekleştirmeliyiz.
– Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin ortak hedefidir. Gerek IŞİD, gerek PKK!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları;
– Aziz kardeşim Ruhani’nin davetiyle Tahran’da bulunuyoruz. Ev sahipliğine şükranlarımı ifade etmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçimle tekrar cumhurbaşkanı seçilen Ruhani’yi tebrik etmek isterim, kendisine ve heyetine başarılar diliyorum. Bugün aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında kendi ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle görüşmeler gerçekleştirdiler. Türkiye ile İran arasındaki son dönemdeki üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi farklı ve olumlu bir düzeye taşıyacaktır.”
– 30 milyar dolarlık ticaret hedefi gündemimizin birinci maddesi oldu. Enerjiden, turizme, savunma sanayiine ortak yapılabilecekler görüşüldü. Enerji sektöründeki işbirliğini artırma noktasında kararlılığımızı ortaya koyduk. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik
– IKBY yönetiminin gayrimeşru referandumunu tanımıyoruz. Kuzey Irak’ı da İsrail’den başka tanıyan yoktur. Karar, Mossad’la alınmıştır ve gayrimeşrudur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı.
Erdoğan ile Ruhani’nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Ruhani daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
Törende, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani daha sonra baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.
Irak’ta muhattabımız sadece merkezi yönetimdir.
Sınır güvenliği vurgusu
Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Tahran’da gerçekleştirdiği temaslar, yaptırımların ekonomiyle sınırlı kalmayacağı, askeri boyutlar alabileceği görüşlerini güçlendirdi. Akar’ın İranlı mevkidaşı Muhammed Bakıri, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Tümamiral Ali Şemhani ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmelerde askeri işbirliğinin geliştirilmesi ve sınır güvenliği konuları öne çıktı.
Sadabad Sarayı’na atlı birlik eşliğinde gelen Erdoğan, tören alanına gelişinde Ruhani tarafından karşılandı.
İki ülke arasındaki işbirliğinde en önemli hedefleri “terörle mücadele” ve “coğrafi sınırların korunması” olarak nitelendiren Ruhani, “İran ve Türk silahlı kuvvetleri deneyimlerini paylaşmak ve ilişkileri derinleştirmek suretiyle bölgesel tehditlerin bertaraf edilmesinde yapıcı ilişkiler geliştirebilir” dedi. İran Cumhurbaşkanı, Irak ve Suriye merkezi hükümetlerinin güçlendirilmesi vurgusu yaparak “coğrafi sınırların değiştirilmesi yerine bölgede istikrarın tamirine odaklanılması” mesajı verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...