Sputnik’e açıklamasında, Merkel’in Türkiye’yle yapılan göçmenler anlaşmasının tamamen doğru olduğu sözlerini değerlendiren Strasbourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Samim Akgönül, “Bu anlaşmanın çalışmayacağı baştan belliydi. Ankara, Suriye krizini AB’ye baskı için kullanmak istedi. Amaç, siyasi hedeflerine ulaşmak ve mali yarar sağlamak. Özellikle Batı Avrupa’da sağcı ve aşırı sağcı siyasetçiler göçmenlerden korkuyordu. Her iki tarafın bu anlaşmayı imzalamak için ruhlarını sattığını söyleyebiliriz. Anlaşmanın sonuçta geçersiz ilan edilmesi ihtimali var” dedi.
AB, Almanya ve Fransa’nın Türkiye’yle üyelik görüşmelerini bitirmek istediklerini açık açık söylemelerinin Ankara’ya yarayacağını belirten Akgönül, “Ancak teknik açıdan görüşmeleri kesmek kolay değil. Bunu Brexit örneğinde görüyoruz. Birlikten çıkmak zor, üye olmaktan çıkmak da böyle. Gerçi siyasi açıdan Türkiye’nin AB’ye dahil olması olasılığı çok uzak” yorumunda bulundu.
Türkiye’nin uzun zaman önce AB’ye alternatif jeostratejik partnerler arayışına başladığını söyleyen Akgönül, Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşmaya dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye, Rusya ve Çin yönetimindeki Şanghay birliğine üye olmak istedi. Ama hiçbir ittifak AB ile ilişkilerin yerini alamaz, zira AB Türkiye’nin temel ekonomik partneri. Başka ülkeler ve birlikler ile daha sağlam ilişkiler kurmak çok zor olacak. Şimdilik ise Türkiye ve AB birbirini ani adım atmaya itiyor, ilk kapı çarpanın karşı tarafın olmasını istiyor, ilişkilerin bozulması sorumluluğunu taşımamak için. Bu satranç oyununa benziyor. Ama er ya da geç Türkiye, 2002-2007 döneminde AB desteğiyle uyduğu ilkelere geri dönecek ya da Avrupa Birliği temel ilkelerinden taviz vermeye devam edecek."
Bazı konularda Fransa’nın Almanya ile aynı duruş sergilediğini belirten Akgönül, “Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk yaşıyor. Fransa’da ise 500 bin. Sayın Macron’un cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferi Fransa ve Almanya’yı, bu konuda dahil birbirine yakınlaştırdı” dedi.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...