ANAYASA değişiklik teklifinin, “partili Cumhurbaşkanlığı”nın yolunu açan maddesi Meclis Anayasa Komisyonu’nda dün akşam kabul edildi. Anayasanın 101. maddesindeki, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” hükmünü yürürlükten kaldıran bu değişiklikle, Cumhurbaşkanına parti genel başkanlığı yolu açılırken, teklifin aynı maddesinde önergeyle yapılan bir değişiklikle de, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan “doğuştan Türk vatandaşı olma” koşulundan vazgeçildi. Mevcut anayasada olduğu gibi “Türk vatandaşı olmak” yeterli koşul sayılacak.
Teklifin HSYK üye sayısı da Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da eklenmesiyle 13’e çıkarılacak. Teklifte, Adalet Bakanı’nın başkanlığını yapacağı HSYK’nın üye sayısı 12 olarak öngörülmüştü.
Komisyonda önergeyle teklifte yapılan bir başka değişiklikle de, Cumhurbaşkanlığı oylamasında adayın oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenileneceğine ilişkin bir hüküm metne eklendi. Buna gerekçe olarak da “Tek adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması durumunda uygulamada doğabilecek tereddütlerin önüne geçilebilmesi amacıyla cumhurbaşkanı seçiminin yenileneceğine ilişkin hüküm eklenmesi öngörülmektedir. Bu durumda, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecektir” denildi.
Teklif hazırlanırken Meclis’in görevleri arasında sayılması unutulan “soruşturma yapma” yetkisi de önergeyle son anda metne eklendi.
Cumhurbaşkanının TSK’nın Başkomutanlığı yetkisiyle ilgili maddede rötuş yapıldı. Cumhurbaşkanının TSK’nın Başkomutanlığını TBMM adına temsil edeceği öngörüldü. Cumhurbaşkanının üst düzey bürokratları atamasına ilişkin düzenleme “üst kademe yöneticiler” şeklinde değiştirildi.
Dünkü görüşmeler de gerilimli geçti. Yedek milletvekilliğinin komisyonda tekliften ayıklanması, AK Parti-MHP ittifakı açısından stresli geçerken, AK Partililer ile CHP’liler arasında da ‘führer’ gerilimi yaşandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner’in CHP’lilere yönelik “Tek parti dönemine biat ediyorsunuz. Siz daha führerinizi eleştiremiyorsunuz” sözleriyle tansiyon yükseldi. CHP’liler “Atatürk’e führer diyemezsin. Sen kimsin” diye tepki gösterdi. Metiner, “İsmet Paşa da sizin diktatörünüzdü. ‘Milli şefinizdir, führer’inizdir diyorum” diye konuştu. Tartışmalar nedeniyle verilen aranın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Hepimiz Cumhuriyet’in paltosundan çıktık” dedi. Komisyon Başkanvekili Reşat Petek de “Tarihte yerini almış siyaset adamlarının hakaret içeren sözlerle anılması kabul edilemez” dedi. Metiner ise ‘führer’i şef tanımlaması üzerinden söylediğini belirtti.
TBMM Genel Kurulu dün toplanamadı. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşimi açtıktan sonra Başkanlık Divanı oluşmadığından çalışmalara başlayamayacaklarını belirtti. Aydın, birleşimi, bugün saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...