Rusya ve Azerbaycan, Türkiye'den ve karasularından geçecek boru hatlarıyla Avrupa'ya doğalgaz ihracı için müzakereler yaparken, Türkiye 2012 yılında Avrupa'nın doğalgaz altyapısına ilişkin önemli gelişmelerden kazançlı çıkacak taraf olacak. Azerbaycan, Şah Deniz II gaz projesini kimin kazanacağını nisanda açıklayacak. Avrupa'ya yılda 10 milyar metreküp gaz taşıyacak bu projenin yönetiminde BP ve Statoil var. Rus Gazprom da yılda 63 milyar metreküp doğalgazı Avrupa'ya ulaştıracak olan büyük Güney Akım boru hattı projesini sürdürüyor. Reuters'dan Henning Gloystein'in analizine göre, bu projelerin geçeceği güzergah olan Türkiye, karlı geçiş ücretleri ve yeni tedarik kaynakları elde ederek kazançlı çıkacak.
KARTLARI İYİ OYNUYOR
Analize göre Türkiye, Rusya, Avrupa ve Azerbaycan'la oturduğu müzakere masasında konumunu iyi belirledi ve projelerin akıbeti Türkiye'nin kararlarına bağlı olacak. Şah Deniz projesinin danışmanlığını yapa Baker Botts hukuk firmasının ortaklarından Steve Wardlaw, 'Galiba Türkiye doğalgazda kartlarını çok iyi oynuyor. Şansı yüksek olan tarafları seçiyor ve bir konuda harekete geçmeye ne zaman karar vereceğini iyi biliyor. Nabucco gazı almak isteyenlerin, Güney Akım gaza sahip olanların projesi' dedi.
KOMPLEKSİN MERKEZİ YÜKSELEN TÜRKİYE
AZERBAYCAN'IN üç projeden birini seçmesi yerine Avrupa'ya gaz sevkinin var olan ve yapılacak boru hatlarıyla bir bölgesel altyapı sistemi yoluyla sağlanması daha olası görülüyor. Konsorsiyum, 'Şah Deniz proje ekibi, olası bir dördüncü ihraç seçeneğini değerlendiriyor: Güneydoğu Avrupa gaz pazarlarına bölgede mevcut ve yeni yapılacak interkoneksiyon altyapısı ile sevki düşünülüyor' demişti. Enerji danışma şirketi JBC Energy, 'Tek bir güzergah seçileceğine projelerin birleştirildiğini görmemiz mümkün 'dedi. TAP zaten 'birleşme görüşmelerine hazırız' demişti. Bu durumda Nabucco'nun küçültülüp diğer projelerle birleştirilmesi ve Türkiye'nin merkezinde olacağı bir Güney Koridoru boru hatları sistemi yaratılması mümkün.
Nabucco'ya güven her geçen gün azalıyor
Nabucco'ya gelen eleştiriler, 12 milyar dolarlık maliyetin çok yükseldiği ve bu kadar büyük bir hattı Rus gazı olmadan doldurmanın zorluğunda toplanıyor. RWE ve OMV kaynakları da, Nabucco'dan ziyade, daha ucuz seçenekler aradıklarını açıklamışlardı.
Zincirin eksik halkası tamam
TÜRKİYE, geçen ay Mavi Akım'ın inşası için izin vererek Rusya'nın Avrupa pazarlarına erişimi için zincirin eksik halkasını tamamladı. Bunun acısı AB'nin desteklediği Nabucco projesinden çıkacak. Güney Akım, Avrupa'ya yılda 63 milyar metreküp Rus doğalgazı taşıyacak.
SIRADA ÇİN KAYNAKLI BİR KRİZ VAR
ARAŞTIRMADA şu an dünya üzerinde inşa edilmekte olan gökdelenlerin büyük kısmının Çin'de yapıldığını, Hindistan'da ise 14 dev gökdelenin inşasına başladığı belirtildi. Uzmanlar, gökdelen inşa eğiliminin daha çok sermayenin yanlış tahsis edilmesi sürecinde ve mali normalleşme öncesinde arttığına dikkat çekiyor. Barclay Capital uzmanlarına göre, yüksek binalar emlak sektöründeki büyümenin parçası olarak inşa ediliyor. Bu bulgulara göre gökdelen yapan ülkelerin yakın geleceğinde mali sorunlar yaşanabileceği öngörüsünde bulunuluyor.
Gökdelenlerdeki artış mali krizi işaret ediyor
DÜNYANIN en yüksek binalarının inşasıyla, finans krizleri arasında 'sınırlı da olsa bir bağ' bulunduğu iddia edildi. İngiliz yatırım firması Barclays Capital, tarafından yapılan araştırmada dünyanın en yüksek binalarının büyük finans krizlerine yakın zamanlarda inşa edildiği tespit edildi.
- ÖRNEĞİN, Empire State Gökdeleni 1930'larda Amerikan ekonomisine damgasını vuran Büyük Bunalım yaklaşırken inşa edildi.
- DÜNYANIN en yüksek binası olan Burç Halife ise Dubai'deki mali durgunluğunun hemen öncesinde yapıldı.
- DÜNYANIN ilk gökdeleni Equitable Life'ın inşası 1873'de tamamlandı ve inşa süreci beş yıl süren resesyona denk gelmişti.
- CHICAGO'DA 1974'te tamamlanan Willis Towers gökdeleni de küresel petrol krizi döneminde yapılmıştı.
- 1997'DE Malezya'da tamamlanan Petronas Kuleleri de Asya finans kriziyle aynı dönemde inşa edildi.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...