~Uluslararası diyabet Federasyonu (IDF) tarafından yayımlanan "6. Diyabet Atlası"nda, Türkiye'de diyabet sıklığına ilişkin verilere yer verildi. Dünya diyabet nüfusunun yarısını Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve ABD'nin oluşturduğu belirtilen raporda Türkiye'nin de 2035 yılında diyabetin en çok görüleceği ilk 10 ülke arasında gireceği ifade belirtiyor. Diyabet Atlası'na göre Türkiye, Avrupa'da diyabetin en sık görüldüğü ülke olarak belirtiliyor. Türkiye'yi Rusya, Almanya, İspanya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Danimarka, Macaristan ve İsviçre takip ediyor.
Obezite, diyabet riskini artırıyor
Diyabet Atlası'na göre diyabette en önemli risk faktörü olarak obeziteye işaret ediliyor ve Türkiye'deki obezite oranlarında görülen artışa dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığınca yürütülen ve 2014 yılında yayımlanan "Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması-2013 Raporu" sonuçlarının da yer aldığı atlasta, Türkiye'de 7-8 yaş grubu kız çocuklarının yüzde 21.6'sının, erkek çocuklarının da yüzde 23.3'ünün kilolu veya obez olduğunun saptandığına değinilerek, bunun gelecekte diyabet riski yaratabileceği vurgulanıyor.
Türkiye'de 7 milyondan fazla diyabetli hasta var
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nca yapılan hane Halkı Aşarıtmasına göre, 18 yaş ve üzeri kişilerde beyana dayalı olarak diyabet sıklığının yüzde 4.75 olarak belirlendiği belirtilen Atlas'ta, diyabet sıklığının kadınlarda daha fazla görüldüğü belirtiliyor. Diyabet sıklığında en yüksek oranın doğu, en düşük oranın ise kuzey bölgelerde yer alan illerde görüldüğüne işaret ediliyor. Diyabetin Türkiye'de beklenenden de hızlı şekilde arttığının ve 20 yıl sonrası için öngörülen rakamlara şimdiden ulaştığının ortaya konulduğu belirtilen atlasta, geçen yıl Türkiye'de tespit edilen diyabetli hasta sayısının 7 milyondan fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Hastaların yaklaşık yarısının (3 milyon 383 bin kişi) 40-60 yaş aralığında olduğu ve 2013 yılı itibarıyla 18 bin 190 çocukta diyabet bulunduğu vurgulanan atlasta, "2013 yılında, Türkiye'de erişkin yaş grubundan 59 bin 786 kişinin diyabet ve diyabet ilişkili nedenlerle kaybedildiği" öngörülüyor.
Diyabet tedavisine ilişkin sağlık harcamaları
Diyabet Atlası'nda diyabete ilişkin sağlık harcamalarına da yer veriliyor. Türkiye'de 2010 yılında diyabet nedeniyle kişi başına düşen sağlık karcamasının ortalama 572 dolar olduğu ve geçen yıl bu rakamın 866 dolara ulaştığı belirtiliyor. Haziran 2007-Temmuz 2013 dönemi verilerinin ele alındığı çalışmada, 2008 yılından 2012 yılına kadar diyabetli kişi sayısının 2 milyon 514 bin 842 kişiden 5 milyon 217 bin 709 kişiye ulaşarak, yaklaşık 7 kat arttığının ortaya konulduğu atlasta, diyabete yapılan toplam harcamaların yüzde 74'ünün diyabete ilişkin kardiyovasküler hastalık, nöropati, diyabetik ayak, retinopati, nefropati gibi komplikasyonlardan kaynaklandığı bildiriliyor.
borsati.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...