Doç. Dr. Özcan Doğan danışmanlığında Dr. Alev Üstündağ tarafından hazırlanan ’10-18 Yaş Arası Gençlerin İzledikleri Dizilerin İçerik Açısından İncelenmesi' adlı doktora tezi 10-14 ve 15-18 yaş arası gençlerin izledikleri dizileri içerik bazında inceledi.
Hürriyet’in haberine göre, tez çalışması Ankara'da yürütülürken, çalışma anket olarak 15 ortaokuldan bin 530 ile 15 liseden 2 bin 124 olmak üzere toplam 3 bin 654 öğrenciyle görüşülerek yapıldı. Çalışmanın sonuçları, gençlerin tercih ettiği dizi içeriklerini ortaya koydu…
İŞTE SONUÇLAR…
Çalışmanın sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 96'sı televizyon izliyor. Yüzde 56'sı günde dört, yüzde 36'sı iki saat televizyon karşısında oturuyor. Öğrencilerin yüzde 41'i haftada en az beş, yüzde 36'sı günde iki saat dizi seyrediyor. Günlük rutinlerden birisi de dizi izlemek.
En çok sevilen oyuncular başrolde yer alanlardan oluşuyor. Gençlerin yüzde 70’i en sevdiği oyuncuları ‘güzel rol yaptıkları’ için, yüzde 46’sı ise ‘eğlenceli ve komik buldukları’ için tercih ediyor.
Katılımcıların yüzde 62’si büyüyünce dizi ve filmlerde rol alan oyunculardan birine benzemek istemiyor, kendileri olmak istiyor.
Gençlerin yüzde 44’ü argo kullanıyor.
BOŞ ZAMAN AKTİVİTESİ %52
Öğrencilerin yüzde 52'si boş zamanlarında TV'den daha çok bilgisayar başında vakit geçiriyor. TV'de vakit geçirmeyi tercih edenlerin oranı yüzde 42, boş vakitlerde kitap okuyanların oranı yüzde 40, dışarı çıkanların oranı yüzde 32, cep telefonuyla ilgilenenlerin oranı yüzde 30, uyuyanların oranı ise yüzde 26.
Öğrencilerin boş zaman etkinliği olarak değerlendirdikleri eylemlerin arasında ders çalışmak, test çözmek ve uyumak yer alıyor.Dizilerdeki karakterlerin yüzde 39’u olumsuz davranış sergileyen kahramanlardan oluşuyor.
İçeriklerin yüzde 16'sında çocuklarda korku yaratacak görüntüler/sözler yer alıyor. Dizilerin yüzde 9'u sorumluluk, yüzde 7'si sevgi, yüzde 6'sı dostluk duygusunu geliştirici içerikte.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI YANSITMA %85
Gençlerin yüzde 85'i intihar, hırsızlık, cinayet, kavga, süper kahramanlıklar, alkol kullanımı ve ölümsüzlük gibi sahnelerin olduğu dizileri izliyor. Gençlerin tercih ettiği dizi karakterlerinin yüzde 5'inde hayal kırıklığı duygusunu geliştirici, tehdit edici ifadeler, yalan söyleme davranışını destekleyen mesajlar var. Kahramanların yüzde 16'sının vurma, yaralama ve öldürme, bağırma, hakaret etme gibi fiziksel ve sözlü şiddet eğilimi bulunuyor. Küçümseme, karalama, dışlama ve alay etme gibi psikolojik şiddet oranı ise yüzde 13. Karakterlerin problemlerini şiddet kullanarak çözme oranları yüzde 20. Yüzde 15 oranında kanunlara karşı gelmeyi normalleştiren ifadeler/görüntüler bulunuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...