Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden bir ay sonra, müzik susmaya başladı. Militanlar ülkeyi en son 1990'ların sonunda yönettiğinde, müziği tamamen yasaklamıştı. Şimdiye kadar, Taliban tarafından kurulan hükümet bu adımı resmi olarak atmış değil. Ancak şimdiden, müzisyenler kısıtlayıcı bir yasağın geleceğinden korktuklarını söyledi.
"MİLİTANLAR, YASASIZ BİR ŞEKİLDE MEKANLARA MÜZİK KISITLAMASI GETİRDİ"
Sahadaki bazı Taliban savaşçıları, müzisyenleri ve müzik mekanlarını taciz ederek kuralları kendi başlarına uygulamaya başladı. Birçok düğün salonuna ve karaoke mekanlarına müzik kısıtlaması getirdiler.
Kabil'in Eski Kent bölgesindeki Kharabat mahallesinin ara sokaklarında, nesiller boyu aktarılan müziği, meslek olarak yapan aileler ülkeyi terk etmenin yollarını arıyor. Kendi mesleklerini yapmaktan korkan bazı aileler, geçinmek için mobilya satıyor.
"AÇLIKTAN ÖLMEK İSTEMİYORUZ"
Alyansta çalan 21 yaşındaki müzisyen Muzafar Bakhsh, 'mevcut durumun çok baskıcı olduğunu' söyledi. Rahmetli dedesi Afgan klasik müziğinin ünlü bir ustası veya maestrosu olan Ustad Rahim Bakhsh olan Bakhsh, “Müzik aletlerimizi satmaya devam ediyoruz… açlıktan ölmeyelim” dedi.
Afganistan, İran ve Hint klasik müziğinden etkilenen güçlü bir müzik geleneğine sahiptir. Ayrıca, daha geleneksel ritimlere elektronik enstrümanlar ve dans ritimleri ekleyen gelişen bir pop müzik sahnesine sahiptir. Her ikisi de son 20 yılda gelişmesine rağmen şimdi susturulmaya çalışıyor.
Sözcü Bilal Karimi, Taliban hükümetinin müziği tekrar yasaklayıp yasaklayamayacağı sorusuna Associated Press'e verdiği demeçte, "Şu anda gözden geçiriliyor ve nihai bir karar verildiğinde İslam Emirliği bunu açıklayacak" dedi.
Ancak müzik mekanları, Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'e girmesinden bu yana baskıyı zaten hissediyorlar. Birçok karaoke salonu kapatıldı.
Bir dükkan sahibi , Taliban savaşçılarının gördükleri müzik aletlerini kırıp, müzik ile ilgili tabelaları yırttığını söyledi.
"MÜZİSYENLER, ARTIK BURAYA AİT DEĞİL"
Birçok müzisyen yurt dışına vize başvurusu yapıyor. 35 yıllık kariyeri olan ve Kabil'de önde gelen bir müzik eğitim merkezinin ustası olan bir davulcu “Müzisyenler artık buraya ait değil. Ayrılmalıyız. Son yılların sevgisi ve şefkati gitti” dedi .
Ayrılmaya başaranlardan biri, aynı zamanda “Afganistan'ın Sesi” adlı TV yetenek şovunda jüri üyesi olan en iyi kadın pop yıldızı Aryana Sayeed.
"HAYATTA KALMAM GEREKİYORDU"
İslami aşırılık yanlılarının ölüm tehditlerine zaten alışkın olan Sayeed, Taliban'ın Kabil'i ele geçirdiği gün kaçmaya karar verdiğini söyledi. Şimdi İstanbul'da bulunan Sayeed, "Hayatta kalmam ve Afganistan'daki diğer kadınların sesi olmam gerekiyordu" dedi.
Türk yetkililerden diğer müzisyenlerin anavatanından çıkmalarına yardım etmelerini istediğini söyledi. "Taliban Afganistan'ın dostu değil, bizim düşmanımızdır. Yalnızca düşmanlar tarihinizi ve müziğinizi yok etmek ister” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...