İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Türkiye ile ticari ilişkilerin bulunmamasının, İsrail için pahalıya mal olacağını söyledi.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski Başkan Yardımcısı olan ve Türkiye’ye de bu görevi sırasında çokça gidip gelen Fischer, Tel Aviv’de düzenlenen Bölgesel Ekonomik İşbirliği ile ilgili uluslararası bir konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son derece hızlı bir büyüme kaydettiğini ve büyümede İsrail’i geride bıraktığını vurguladı.
Fischer, “Türkiye ekonomisi olağanüstü bir hızla büyüyor. Büyük girişimcilere, Avrupa eğitimli işgücüne sahipler. Türkiye bölgede çok büyük pazar ve önemli bir ihracatçı ülke olacak. Türkiye ile ticari ilişkilerin bulunmamasının sonuçları bize pahalıya mal olur” diye anlattı.
Körfez ülkeleri de dahil bölge ülkeleri ekonomileri içinde, Türkiye’nin en önemli ülke olduğunun da altını çizen Fischer, Ortadoğu’da bölgesel iç ticaretin çok küçük olduğunu, bu ticaretin gelişmeye bile başlasa yine de küçük boyutlarda kalacağını ifade ederek, “Bizim bölgesel ticaretimiz halen çok fazla miktarda değil ama büyürse, bu da yararımıza olacaktır” diye konuştu. İsrail Merkez Bankası Başkanı, Filistin ekonomisinin, İsrail’inki ile kıyaslandığında oldukça küçük olduğunu ifade ederken de, Filistin ekonomisinin boyutunun yaklaşık 10 milyar dolar civarında iken, İsrail’inkini 220 milyar dolar olarak verdi. Bu veriler karşısında, Filistin ekonomisinde yaşananların İsrail için fazla önemli olmayacağını ancak İsrail’in ekonomisinde yaşananların, Filistin için önemli olacağını da kaydetti. İki ülkenin ekonomilerinde entegrasyonun, geçmişte olduğu gibi, bugün de mümkün olduğunu söyledi; Filistin ekonomisinin bir kaç yıl önceki yüzde 15’lik büyümeyi yakalayamaması için bir neden bulunmadığını ifade etti.
Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ithalatından fazla
- Bu yılın sonunda 130 milyar dolarlık ihracat rakamını aşmayı hedefleyen Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ithalattan daha fazla.
- Temmuz’da ihracat yüzde 20 artışla 170 mlyon dolardan 205 milyon dolara çıktı.
- Geçen yılın ilk 7 ayında 1 milyar 154 milyon dolar olan ihracat bu yılın aynı döneminde 1 milyar 382 milyon dolara yükseldi.
- İthalat geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 842 milyon dolardan, bu yıl 1 milyar 181 milyon dolara yükseldi.
- Türkiye, İsrail’den daha çok ileri teknoloji ürünleri ithal ediyor. İnsansız hava aracı Heron bunların başında geliyor.
- İsrail’den kimyasallar, petrol ve petrol ürünleri, elektriksiz makineler, dokumacılık ürünleri ve kağıt-karton ve kağıt, karton esaslı mamuller ile metal eşya ithal ediliyor.
- Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği ürünler arasında demir-çelik, otomobil, petrol ürünleri, elektrikli makine, dokumacılık ürünleri, kimyasallar, hazırgiyim, metal eşya bulunuyor.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...