Türkiye’de bir dönem gözde iş alanlarından olan e-ticaret zor günler geçiriyor. Alım gücünün düşmesi ve son yıllarda gösterilen sorunlu ekonomik performans sebebiyle sitesini kapatan kapatana. Webrazzi’den Fırat Demirel son yıllarda kapanan e-ticaret sitelerini sıraladı. İşte hatırı sayılı yatırımlarla açılan o girişimler:
Markafoni.com
2008 yılında kurulan ve Türkiye için bir ilk olarak duyurduğumuz Markafoni, ilk yıllardaki büyümesiyle dikkat çekici bir girişimdi. Hatta kuruculardan Sina Afra, 2011 yılında “Amacımız 3 yıl içinde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmak” şeklinde bir açıklamada yapmıştı. Bu büyüme grafiği ve iddialı çizgi Markafoni'nin Naspers tarafından satın alınmasını getirdi ancak 2014 yılında kurucularından kopan Markafoni, 2017'de teslim bayrağını çekti.
VIPDukkan.com
Özel alışveriş dikeyine hızlı giriş yapan girişimlerden biri de VIPDukkan.com idi. 2011 yılında ePlanet Capital'den 5 milyon dolar yatırım alan ve ertesinde 2. tur yatırımını kapatan Vipdükkan, Temmuz 2013'te kapanma kararını açıkladı. Kuruculardan Oğuz Şenol, o tarihte özel alışveriş pazarında birçok şirketin benzer durumda olduğunu ancak sürekli alınan yatırımlar ve borçlarla ayakta durabildiklerini vurgulamıştı.
Limango.com
Almanya'nın en büyük e-ticaret şirketlerinden OTTO Group, Türkiye'deki e-ticaret potansiyeline kayıtsız kalamayıp Nisan 2009'da Limango.com adlı özel alışveriş sitesini yayına aldı. 2012'de e-ticaret sitesi ve pazar yeri arabulvar.com'u hayata geçiren OTTO Group, ilerleyen süreçte Arabulvar'ı kapattı. 2013 yılını 6 milyondan fazla üyeyle kapatan Limango'nun kapanışı ise sessiz geçen 2 yılın ardından Mart 2015'te gerçekleşti. Bu kapanış sadece yeni ve küçük girişimcilerin değil, OTTO gibi bir devin de bu sektörde zorlandığının kanıtı olarak hafızalara kazındı.
Daybuyday.com
Özel alışveriş dikeyi Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Doğan Grubu'nun da harekete geçirmiş ve sektör Daybuyday.com adında bir girişim daha kazanmıştı. Hepsiburada, Cem Hakko ve Dinç Artman ortaklığında 2011 yılında kurulan DayBuyDay‘in ömrü ise çok uzun sürmedi ve Aralık 2013'te Hepsiburada'ya devredilerek kapatıldı.
Alamarka.com
Özel alışverişe ‘lüks' bir yaklaşım yapan AlaMarka, 2010 yılında besincicadde.com'u satın alarak sektöre hızlı bir giriş yapmıştı. Temmuz ayından açıldıktan bir kaç ay sonra bu satın almaya imza atan AlaMarka, 150 bin üyeye ulaşmıştı ve Beşincicadde'nin 75 bin üyesi bulunuyordu. 2011'in Ekim ayında 210 bin tekil ziyaretçi çeken Alamarka, muhtemeldir ki ‘indirimli' ve ‘lüks' kavramlarının çatışması nedeniyle özel alışveriş dikeyinde kapanan girişimler arasına adını yazdırdı.
Clubbon.com
Clubbon, Webrazzi'de ayrıca tanıtmadığımız ama Ekim 2011 tarihli ComScore verilerine göre bu dikeyin en çok trafik çeken 6. girişimiydi. Ancak yüksek trafiğin tek başına yeterli olmadığı bir kez daha kanıtlandı ve o tarihde aylık 1 milyon 125 bin tekil ziyaretçi çeken Clubbon da kepenk indirdi.
BingoMingo.com
BingoMingo da Clubbon ile aynı kaderi paylaşan girişimlerden. Ekim 2011'de Clubbon gibi 1 milyonun üzerinde ziyaretçi çeken girişimin yerinde artık yeller esiyor.
Evim.net
Özel alışveriş dikeyine 2011'de niş bir alandan giriş yapan Evim.net, Mayıs 2013'te 212, EBRD ve bir yabancı yatırım fonundan toplamda 5 milyon dolar yatırım almış ve 2014 yılında karlılığa geçmeyi planladığını duyurmuştu. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi ve Mart 2015'te Evim.net'in kapanış haberi aldık.
Unnado.com
Anne-çocuk dikeyindeki bir başka özel e-ticaret girişimi olan Unnado.com, 2010 yılında pazara giriş yapmış, 2011 ve 2012 yıllarında iLab Ventures'dan iki kez yatırım almıştı. 2013'te 20 milyon TL ciro hedefleyen girişim yarım milyon üyeye ulaşmıştı. Şu anda Unnado.com sitesi açık gözüküyor ancak ‘Yenileniyoruz' mesajı veren Unnado.com'un da bir süredir faaliyetleri durduğunu biliyoruz.
Paramini.com
Türkiye'nin ilk e-ticaret sitelerinden biri olan e-bebek.com, yine kendi dikeyine hitap eden özel alışveriş konseptindeki sitesi Paramini.com'u 2011 yılında yayına almış ve diğer sitelerle rekabete başlamıştı. Ancak e-bebek de bu rekabetin tat vermediğini görmüş ve Paramini.com'un ipini çekmişti.
Butikbebe.com
Anne-bebek dikeyini özel alışverişin önemli bir dikeyiydi ve Butikbebe.com da bu dikeyin en iddialı oyuncularından biri olarak 2011 yılında pazara girmişti. Bu dikeyde lider olmak isteyen ve Azerbaycan'a da açılan Butikbebe, işlerin kötü gitmesi nedeniyle bu yılın başında hizmetlerini durdurdu.
Sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...