E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Allah’a Şükür Türkiye Sağlam 

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, global ekonomideki sıkıntılara rağmen Türkiye’nin bu süreci 2008’deki gibi rahat atlatacağını söyledi. Akbank’ın bir öncekine göre daha düşük maliyetle 1.45 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladığını belirten Akkurt, “Avrupa’da, Amerika’da durum o kadar iyi gitmiyor. Allah’a şükür Türkiye’de işler iyi” dedi.

19.08.2011 - 09:53
Allah’a Şükür Türkiye Sağlam

AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt, global ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde, “Gördüğüm kadarıyla Avrupa’da ve Amerika’da durum o kadar iyi gitmiyor. Ama Allah’a şükür Türkiye’de işler iyi. Şu anda iyi durumdayız” dedi. Türkiye’de bir-iki hafta içinde kriz lafının dolaşmaya başladığını anımsatan Akkurt, “Herkes bu kriz lafının arkasına takıldı. Bence bunlar tamamıyla spekülasyondur. Türkiye temel noktalarına baktığımızda oldukça sağlam duruyor. Bütçesi fazla veriyor, öncelikle bu rahatlığımız var. Kamu borcu çok rahat düzeyde, özel sektörün borcu son derece yönetilebilir durumda. Bütün bunlara bakıldığında ‘kriz var’ lafını çok ağza alınması insanın aklına başka soru işaretleri getiriyor. Niye böyle yapıldığını açıkçası anlamak ve yorumlamak pek mümkün değil” diye konuştu.
Negatif ortam yok
Akkurt, Akbank’ın bu süreçte yüzde 1.10 maliyetle borçlandığı bir önceki döneme göre borçlanma maliyetini yüzde 1’e düşürerek 1.45 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladığını belirterek, “Bu başarı Akbank ve çalışanları kadar, Türkiye’nin sağlam duruşu ve bölgesinde önemli bir cazibe merkezi olması ile de çok ilgili” dedi. Türkiye’de negatif ortam, kriz ortamı görmediğini kaydeden Akkurt, şunları dile getirdi: “Bunda nisan 2010’dan buyana hükümetin, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ve MB’nin (Merkez Bankası) bugünlerin olabileceğini düşünerek gerekli önlemleri almalarının payı büyük. O zaman hükümet yetkilileri ‘önlemler iyi zamanda alınmalı’ diye. Bazıları onları dinlemedi, eleştri getirdi. Ancak zaman önlemlerin iyi zamanda alındığını gösterdi. Şimdi önlemler üzerinde bazı ayarlamalar yaparak Türkiye sıkıntılı bir dönemi yine rahat geçiriyor.”
Tedbiri bırakmayalım
Akkurt, Türkiye’de işlerin iyi gittiğini söylemenin, tedbiri elden bırakmak anlamına gelmediğini ve gelmemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Herşey yolunda, biz de dikkatimizi dünyada gelişmelere vermeyelim, vatandaş müsriflik yapsın demiyoruz. Bizim kalkınmayı devam ettirebilmemiz için dışardan borçla yola devam ederken, iç tasarrufları artırmamız gerekiyor. Sadece bireylerin ve özel sektörün değil kamunun da harcamalarına dikkat etmesini bekliyoruz. 2008’de de birçok ülke sıkıntıdayken, Türkiye o süreci rahat atlattı. Şimdi de durum aynı. Türkiye, özellikle çevresi ve bölgesinde parlayan yıldız olarak cazibesini koruyor. Eğer doğru adımları atarsak, bu kez de bir şey olmayacaktır.”
Sokakta hissedilmiyor
Akkurt, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “temkinli olun” çağrısını şöyle değerlendirdi: “Görüyoruz ki ABD’de, Avrupa’da ciddi sıkıntılar var, Ortadoğu’daki sıkıntılar politik görünüyor ama onun da altın da ekonomik nedenler var. Dolayısıyla hükümet yetkililerin herkesi dikkatli olmaya çağırmaları gayet doğaldır. Kriz lafı başka mercilerden çıkartıldı, alınan önlemleri savunmak yine bize düştü. Alınan önlemler şu anda doğruluğunu göstermiştir. Sokaktaki adamın Avrupa’daki ve ABD’deki sıkıntıyı hissettiğini zannetmiyorum.”

Doların 1.70’in biraz üstü veya altında olması gerek

DÖVİZDEKİ artışın biraz fazla olduğunu vurgulayan Ziya Akkurt, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunu biraz da birden bire kendi kendine ortaya çıkan kriz söylentisi tetikledi. Bir panik söz konusu oldu. Döviz biraz fazla yukarı çıktı. Şu andaki seviyesinden daha yukarı çıkmasını beklemiyorum. Çıkmaması da lazım. Bir nebze daha aşağı inmesi iyi olur. Doların 1.70’ler seviyesinin biraz altında yada üstünde seyretmesini bekliyorum. Kurun çok fazla yükselmesi, enflasyonist baskıları artırır. Dövizin de belli bir seviyede olması, ekonominin de yoluna devam etmesi açısından önemli.”

Mevduatta düşük faiz ortamı yaşanabilir

GLOBAL ekonomik gelişmeler doğrultusunda mevduat faizlerinin düşme eğilimi içinde olabileceğini kaydeden Ziya Akkurt, şöyle konuştu: “Şimdiden faizler düştü dememek lazım, sadece faiz üzerindeki baskı azaldı. Global ekonomide likiditenin bol, faizlerin düşük olduğu bir dönem 2013’ün ortalarına kadar sürer. Bu yüzden maliyet tarfında olan mevduat faizlerinin biraz düşmesini yaşayacağız. Şu anda bankadan bankaya değişmekle beraber, yüzde 9 ile 10 arasında seyrediyor. Hazine bonolarının getirisine bakılırsa mevduat faizlerinde negatif bir açılma olmuştu, bu düzelir diye düşünüyorum.”

Banka kârları daralacak

BU yıl banka-ların kârlılığında bir daralma beklediklerini daha önce de dile getirdiğini hatırlaran Ziya Akkurt, “Ancak çok ciddi bir daralma beklemiyoruz. Bankacılık sektörünün sağlam olması için kârlılığı belli bir düzeyin üstünde olmalı. Bunun için de sermayesini belli bir seviyede tutması lazım. Türkiye’nin 2008 krizindeki şansı bankaların sağlam duruşu olmuştu. Bu süreçte de aynı şey olacaktır. O nedenle bankaların kârlarını eleştirmek yerine biraz desteklemek bu ülkenin menfaatine olacaktır” diye konuştu.

Merkez Bankası’ndan bu ay faiz indirimi beklemiyorum

MERKEZ Bankası’nın elindeki verilerin bankaların elinde olmadığı için gelecek adımlarını tam olarak kestiremediklerini belirten Ziya Akkurt, “Ancak şu andaki verilere bakarak, ben MB’nin 23 Ağustos’taki toplantısında her hangi bir faiz indirimi kararı beklemiyorum. Aynı şekilde zorunlu karşılıklarda da bir indirim beklemiyorum. Ama ellerinde farklı bir bilgi ve data varsa onu bilemem” dedi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsalar Tepetaklak
Borsanın kaybı yüzde 4.19... Uzmanlar, 'Yurtdışı düzelmeden İMKB'de toparlanma beklemeyin' diyor.
Yunanistan'ın Yeni Kabus Senaryosu
Yunanistan'da İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE), ülkede 2012 yılında ...
Denizde Adrenalin Zirveye Ulaşacak
İstanbul Offshore Kulübü ve Groupon ŞehirFırsatı işbirliğinde gerçekleşecek ...
 
Türkiye'de Altın Talebi Rekor Seviyeye Ulaştı
Dünya Altın Konseyi, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin 2011'in ikinci çeyreğinde, ...
A101 Satışa Çıktı, 7 Teklif Geldi
Çoğunluk hissesi Aydın ailesi'ne ait olan indirimli ürünlerin satıldığı ...
İnternet Kullanımı Yaygınlaşıyor
Türkiye genelinde internete erişim imkanı olan hane oranı yüzde 42,9'a yükseldi.
 
Derelerdeki Balıklar Döviz Kaynağı Oldu
Dokumaları ve ev tekstil ürünleriyle dünyada marka haline gelen Denizli'nin ...
Türkiye'yi 36 Ülkeye Merkez Yaptı
Omo, Lipton, Dove, Knorr, Algida gibi markaların sahibi, 44.3 milyar Euro ...
Döviz Güne Nasıl Başladı?
İstanbul serbest piyasada dolar 1,7750, avro 2,5550 liradan güne başladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Mersin İdmanyurdu
Afganistan
Eczacıbaşı
Joachim Löw
İsveç
İtalya
hapis
meb