Bilim insanları Amazon ormanlarının ortasında yaklaşık 12 bin 500 yıl önce yapıldığı düşünülen Güney Amerika kıtasında tarihin en büyük kaya resimleri koleksiyonunu ortaya çıkardı
Araştırmacılar, resimlerin Buzul Çağı’na özgü mastadon ve megaterium gibi dev canlılarla birikte tasvir edilen ilk insan topluluklarına ve Amazon’daki biyoçeşitliliğin kökenlerine dair önemli bulguları açığa çıkardığını söyledi.
İngiltere’de yer alan Exeter Üniversitesi’nden bilim insanları Amazon ormanlarında tarih öncesi çizimlerin yer aldığı geniş bir kaya takımını ortaya çıkardı. Çizimlerin 11 bin 800 ile 12 bin 600 yıl önce yapılmış olabileceğini belirten araştırmacılar, 3 kayadan oluşan sit alanının Kolombiya’nın Serranía La Lindosa bölgesinde keşfedildiğini belirtti.
Bilim insanları, binlerce piktogramın (Bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboller) yer aldığı kayalıkların bölgede Buzul Çağı’nın dev hayavnlarıyla birlikte yaşayan insanlara dair önemli ipuçları barındırdığını açıkladı.
BUZUL ÇAĞI'NA ÖZGÜ HAYVANLARIN TASVİRLERİ BULUNUYOR
Konuya ilişkin açıklama yapan Mark Robinson, “Bunlar, Batı Amazon’da yaşayan tarihin ilk insanları tarafından yapılan harika resimler. Ayrıca, oldukça detaylı bir şekilde çizilen Megatherium, Mastadon, devegil ve hortumlu üç toynaklılar gibi sadece Buzul Çağı’na özgü hayvanların resimleri de sizi tarih öncesi çağlara götürüyor. Çizimler gerçekten oldukça canlı ve o dönemde yaşayan toplulukların günlük yaşamını gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte söz konusu piktogramlarda, Buzul Devri’ne ilişkin canlıların yanı sıra insan figürleri, geyik, yarasa, timsah, kirpi, maymun gibi hayvanların çizimleri de yer alıyor.
GÜNEY AMERİKA KITASINDA KEŞFEDİLEN EN BÜYÜK KAYA RESİMLERİ KOLEKSİYONU
Kırmızı demir cevherinden elde edilen toprak boyasıyla yapılan kaya çizimleri ayrıca Güney Amerika kıtasında keşfedilen en büyük tarih öncesi resim koleksiyonu olarak tarihe geçti.
İNSANLARIN AMAZON'DAKİ EKOSİSTEMİ NASIL ŞEKİLLENDİRDİĞİNE DAİR EN ERKEN BULGU
Diğer taraftan, arkeoloji profesörü José Iriarte, keşfin Amazon’daki biyoçeşitliliği insanların nasıl etkilediğine dair önemli bilgileri gün yüzüne çıkardığını söyledi. Iriarte, “Keşfedilen kaya resimleri, insanların toprağı nasıl yeniden inşa ettiği, hangi tarım ürünlerini yetiştirdiği ve nasıl avlandığını gösteriyor. Ayrıca resimlerin, insanların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan önemli bir sosyalleştirici araç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Araştırmacılar, 12 bin yıl öncesinde Amazon’un dev savannalardan oluştuğunu belirtiti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...