Antalya'nın Akseki ilçesinde Toros Dağları'ndan iğneli andız ağacından olgunlaşmış andız kozalaklarını toplayan aileler sonbahar döneminde topladıkları andız kozalaklarından pekmez üretip, geçimlerine katkı sağlıyorlar. Andız pekmezinin kilosu 20 TL'ye satılıyor.
Akseki'de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan Andız pekmezi geleneksel bir Türk gıda maddesidir. Fakat uzun yıllardan beri bu gıda maddesinin üretim tekniği pek fazla değişmemiştir. Üretimin günümüze kadar açık tava yöntemine göre yüksek sıcaklıkta üretilmesi süregelmiştir.
İMECE YÖNTEMİYLE ÇALIŞILIYOR
Akseki'nin Kuyucak mahallesinde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını yaz aylarında başlayıp, sonbahar dönemine kadar topladıklarını, imece yöntemiyle çalışan kadınların el birliğiyle kozalakları kırdıklarını ve kozalakların 2 gün süreyle ıslatıldığını söyledi.
Şıra hanede ıslanan kozalakların daha sonra tavalara aktararak tavaların altını yüksek ateşle ateşleyip, 15 saat kaynatılarak kıvamına gelince pekmez elde ettiklerini belirten Erdoğan, "Bu iş oldukça zahmetlidir. 4-5 kişi yardım ediyor. Yardımsız bu iş olmuyor. Yazın kozalakları topluyoruz, sonbahar aylarında ise pekmez yapımına başlıyoruz." dedi.
"ZAHMETLİ BİR İŞ"
Uzun yıllardır pekmez üreten ve bu işin çok zahmetli olduğunu, 4-5 kişinin yardımıyla yapılabildiğini dile getiren Erdoğan, "Andız pekmezini yapmak üzüm pekmezinden daha zahmetli bir iştir. Yaklaşık 5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabiliyoruz. Yılda ise yaklaşık 2 ton pekmez üretiyorum" dedi.
"TAMAMEN DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI"
Andız pekmezinin ham maddesini Toros Dağları'nda bin 500 - 2 bin metre rakımlı yerlerden topladıklarını anlatan Erdoğan, "Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı." ifadelerini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...