Savunma ve gemi inşa sanayisindeki kabiliyetleri mühendislik bilgisiyle birleştiren Türk firmaları, dışa bağımlılığa son verip askeri gemi sanayisi alanında ihracat başarılarına imza atıyor.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) ana yükleniciliğinde 20 Türk firması tarafından Pakistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve Türk savunma sanayisinin tek seferde en büyük askeri gemi ihracatı olan Denizde İkmal Gemisi, askeri gemi sanayisi konusunda Türkiye’nin geldiği noktanın son somut göstergesi oldu.
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye ve askeri gemi sanayisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz, Denizde İkmal Gemisi'nin sac kesiminden 3 yıl gibi kısa bir sürede ve vaktinden önce suya indirildiğini söyledi.
Deniz platformunda tek kalemde yapılan en büyük ihracata imza attıklarına dikkati çeken Yılmaz, “Türkiye’nin bu tarzda yurt dışında yaptığı ilk proje. Bu kadar büyük çapta bir projeyi ülke olarak daha önce yapmadık, yapamadık. Yıllar önce şu an kullandığımız denizaltılar, korvetler, gemiler, botların tasarımını Almanlar yapardı, bize gönderirlerdi. Malzemeyi de onlar gönderirdi. Biz de tersanelerimizde inşasını yapardık. Şu anda roller değişti. Tasarımı biz yapıyoruz, malzemeyi biz sağlıyoruz, başka bir ülkede inşasını gerçekleştiriyoruz. Denizde İkmal Gemisi, bu üç alanda gelinen aşamayı göstermesi açısından önemli.” diye konuştu.
Yılmaz, projenin Çinli rakiplere karşı alındığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Çinliler çok ucuz fiyatlarla projeleri alıyorlar ve ciddi finans sağlıyorlar. Pakistan burada işin kalitesine önem verdiği için bu proje kapsamında Çinlileri tercih etmedi. Bizimle devam etti. Şu anda o kadar memnunlar ki 1-2 ay önce aldığımız Denizaltı Modernizasyon İhalesi’ndeki en büyük faktör bu proje oldu. Çünkü bu proje zamanından önce, bütçesinde tamamlandı, işin kalitesi çok çok iyi. Pakistan Deniz Kuvvetleri bundan çok memnun kaldığı için denizaltı projesi Fransızlar karşısında bizde kalmış oldu.”
Yeni ihracat haberleri yolda
Yılmaz, STM’nin askeri gemi mühendisliği alanında çalışan Türkiye’nin en büyük şirketi olduğunu ve 150 mühendisin bu faaliyetlerde görev aldığını söyledi.
Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Serisi, Yeni Tip Denizaltı ve Pakistan Denizaltı Modernizasyonu projelerine devam ettiklerini anlatan Yılmaz, ayrıca yakın zamanda kazandıkları ve nihai görüşmeleri devam eden büyük bir uluslararası ihaleyi ileriki günlerde duyurmayı planladıklarını bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çok büyük ve önemli bir proje. Çünkü pek çok dünya devini geride bıraktık. Büyük ihtimalle bir ay içerisinde ihaleyi kazandığımızı duyuracağız. Ortadoğu Bölgesi’nde özellikle MİLGEM korvetlerinin pazarlanması konusunda ciddi faaliyetler devam ediyor. Pakistan’da benzer şekilde MİLGEM konusunda ciddi çalışmalar var. Devletimizin de ciddi bir desteği var. Askeri gemi alanında uluslararası pazarlarda ciddi bir ağırlığımız oluştu. Şu anda hangi ihaleye girdiysek veya teklif verdiysek hemen hepsinde kısa listeye kaldık. Rakiplerimiz Amerika ve Avrupa’daki pek çok dünya devi firmalar. Bu gelişmeler STM’nin askeri gemi mühendisliğinde bir marka olduğunu, diğer ülkelerin bu markayı tanıdığını, güvendiğini gösteriyor. Bu anlamda yakında çok güzel gelişmeler olacak gibi görünüyor."
"Bu yıl içerisinde güzel bir haber vermeyi umut ediyoruz"
MİLGEM’in ihracatına yönelik çalışmalara ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, "Bu yıl içerisinde güzel bir haber vermeyi umut ediyoruz. Kesin değil ama 2 ülkede çok güzel gelişmeler oldu, çok güzel adımlar attık. Bu yıl içerisinde bunlardan en az bir tanesini sonuçlandırmak istiyoruz. Aşmamız gereken bazı konular var, onları aşmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde MİLGEM Projesi ile ilgili güzel bir haber vermeyi bekliyoruz." dedi.
Yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önemli projelerinden biri olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın liderliğinde yürütülüyor. STM, projenin, dizayn, platform inşa ve donatım ile malzeme ve hizmetlerinin tedariki sorumluluğunu üstleniyor.
Proje kapsamında prototip gemi TCG Heybeliada ve ikinci gemi TCG Büyükada hizmete girerken, suya indirilen TCG Burgazada'nın donatım faaliyetleri devam ediyor.
Yerlilik oranı yüzde 70'i bulan MİLGEM Projesi'nde 50'den fazla yerli şirketin ürünü bulunuyor. Şirketler proje kapsamında yaptıkları yeni yatırımlarla ürün ve kabiliyetlerini önemli ölçüde geliştirdi. MİLGEM ihracatı bu şirketlere de uluslararası pazarların kapısı açacak.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...