Brüksel’in temel amacı, Amerikan dolarını enerji sektöründe zayıflatmak, özellikle de Washington yaptırımları altında olan İran’la operasyonlarda. Dünya neden dolardan kurtulmak istiyor?
Dolar yada Amerikan bankaları aracılığıyla yapılan tüm işlemler, tarafları ticari ilişkilerinde otomatik olarak ABD hukuk sisteminin etkisi altına itiyor. Washington, yaptırım uygulamaya başladığında, piyasa katılımcıları önünde iki seçenek kalıyor: Yaptırımlar altındaki devletle ticari ilişkileri sona erdirmek yada küresel finansal sistemin dışında kalmak.Amerikalılar geleneksel müttefikleriyle iyi ilişkiler sürdürmeye devam ettikleri sürece, bu sistem verimli bir şekilde çalıştı. Ancak, Donald Trump tarafından başlatılan ticaret savaşları bu durumu kökten değiştirdi.
Global Güvenlik Analiz Enstitüsü Direktörü Gael Loft, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “ABD, iki milyarlık nüfusa sahip ve yaklaşık 15 trilyon dolaralık GSYİH’lik ekonomileriyle dünyanın onda birine denk gelen ülkelere kaşı ekonomik savaş yürütüyor” dedi. Ayrıca, binlerce farklı ülke vatandaşı ABD Hazine Bakanlığı tarafından, ABD’den kontrol edilen küresel mali sistemi kullanma hakkına sahip olmayanlar listesine alındı. Loft, Washington’un direnen herkese karşı savaşma çabası, ABD’nin uzun kollarının ulaşamayacağı paralel bir finansal sistemi yaratacak geniş bir kitle oluşturduğunu belirtti.
DOLARIN BATIŞI HIZLANDI
Ekonomistler, makroekonomik eğilimlerin ana küresel para birimi olan doların batışını hızlandırdığına dikkat çekiyor. Berkeley’deki Californiya Üniversitesi’nden Prof. Barry Eichengreen, modern finans teknolojinin gücünün, küresel döviz tekelini anlamsızlaştırdığını ifade etti. Bugün, farklı ülkelerdeki banka ve şirketler için, belirli bir işlemde en etkili olanını seçerek para birimleri arasında geçiş yapmak daha kolay hale geliyor.
ALTINA İŞARET EDİLİYOR
Merkez bankaları ve büyük yatırımcılar finansal kriz durumunda altına başvurabiliyor. Amerikalı en büyük finansörlerden biri olan Bridgewater Associates’in kurucusu milyarder Ray Dalio, döviz ve politik risklerden korunmak için en güvenilir araçlardan biri olarak altını işaret ediyor. Makul bir açıklması da var: Eğer dolar sistemi devasa ABD devlet borcunun ağırlığı altında çökerse, altın kesinlikle değer kaybetmeyecek. Dünya ticaretinde ödeme aracı olarak fonksiyonunu koruyacak olan altın, her türlü dövize olan bağımlılığı azaltır.
First Mining Gold Yönetim Kurulu Başkanı Keith Newmeyer de bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Dünyadaki hükümetlerin borçlardan kurtulmaları gerektiğinde ve her şeyi altın fiyatına bağlamaları durumunda, küresel bir yeniden yapılanmanın gerçekleşeceğinden eminim. Bu nedenle Rusya ve Çin gibi ülkeler altın biriktiriyor. Onlar bir kaç yıl sonra neler olabileceğini biliyor”.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...