Soğuk kış aylarında el ve ayaklarımız üşür. Normaldir. Bu nedenle kalın çoraplar ve eldivenler giyeriz. Ancak hava o kadar da soğuk olmamasına rağmen neden el ve ayaklarımız daha çok üşüyor? Aslında el ve ayaklarda o bölgeyi koruyacak yağ tabakası olmadığı ve kıllar da görece az olduğu için daha çok üşümesi normal. Fakat her normal, kişiye göre değişecektir.
El ve ayaklarda yaşanan üşümenin temel nedeni dolaşım bozukluklarıdır. Bu uzuvlara giden ince kan damarları daraldıysa ya da kan akışınız farklı nedenlerle vücutta olması gerektiği gibi yayılamıyorsa el ve ayaklar üşür. Şartlara göre değişse de çoğu zaman soğuk el ve ayaklar farklı bir hastalığın habercisi olabilir. El ve ayaklarımız neden üşüyor, buna hangi hastalıklar neden olabilir ve ne yapabiliriz gelin yakında bakalım.
EL VE AYAKLARIN DAHA ÇOK ÜŞÜMESİNE NEDEN OLAN HASTALIKLAR
-Periferik nöropati
-Periferik arter hastalığı
-Hipotiroidizm
-Raynaud hastalığı
-Anemi
-Buerger hastalığı
-Yüksek kolesterol
AYAKLARDAKİ SİNİRLERE ZARAR VEREN PERİFERİK NÖROPATİ:
Bir tür diyabet komplikasyonu olarak görülen periferik nöropati, ayaklarınızdaki sinirlere zarar verir. Sinirler zarar gördüğü için ayaklarınız dokunduğunuzda sıcak bile olsa siz soğuk olduğunu hissedebilirsiniz. Periferik nöropatiye diyabetin yanı sıra bölgesel yaralanmalar, otoimmün hastalıklar, aşırı alkol tüketimi, vitamin eksiklikleri, kemik iliği bozuklukları, düşük aktif tiroid ve farklı ilaçlar da neden olabilir.
YETERSİZ ÇALIŞAN TİROİD BEZİ İLE ORTAYA ÇIKAN HİPOTİROİDİZM:
Hipotiroidizm, tiroidlerin yetersiz çalışma durumunu ifade eder. Tiroidler, boynunuzda bulunan kelebek şeklindeki bezlerdir ve neredeyse tüm organları etkileyen hormonlar üretirler. Yetersiz çalışan tiroid bezleri yeterli hormon üretemezler ve bunun sonucunda ayak üşümeleri meydana gelebilir.
KAN AKIŞINI BOZAN RAYNAUD HASTALIĞI:
Raynaud fenomeni olarak da adlandırılan Raynaud hastalığı, kalpten yola çıkıp vücudun diğer noktalarına kan götüren atardamarlarda bir sorun olması durumudur. Sıcaklık düştüğü anda el ve ayaklarınızda üşüme hissedersiniz. Bunun yanı sıra burun, dudak, kulak ve meme ucu gibi noktalarda da üşüme hissedebilirsiniz çünkü kan akışı doğru sağlanmaz.
Raynaud hastalığı genel olarak soğuk iklimlerde yaşayan kişilerde görülür ve erkeklerden çok kadınları etkileyen bir durumdur. El ve ayaklara kan akışı sağlıklı bir şekilde devam etmediği için soluk mavi bir renk alabilir ve ısındığı zaman acımalar hissedilebilir. Bu hastalığına neden olabilecek onlarca farklı durum ve ilaç vardır.
YETERSİZ KAN HÜCRESİ İLE ORTAYA ÇIKAN ANEMİ:
Anemiyi bir tür kan hastalığı olarak tanımlamak mümkün. Vücudunuzda yeterli kan hücresi bulunmadığı ya da akciğerlerinizin oksijen alacak kadar sağlıklı olmadığı anlamına gelir. Sonuç olarak kan akışı sağlıklı bir şekilde yapılmadığı için el ve ayaklarınız üşüyecektir. Anemi durumu, farklı hastalıkların da habercisi olabilir.
SİGARA KULLANIMI NEDENİYLE ORTAYA ÇIKAN BUERGER HASTALIĞI:
Raynaud hastalığı, direkt olarak tütün kullanımı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Tütün kullanan kişilerdeki el ve ayak damarları şişer. Bu durum kan akışını yavaşlatır, pıhtı ve enfeksiyon oluşturur. 45 yaş altı erkeklerde oldukça yaygın olarak görülür. Tek tedavi yöntemi tütün kullanımını bırakmaktır.
DAMARLARI DARALTAN YÜKSEK KOLESTROL:
Yüksek kolesterol tek başına bir hastalık olarak kabul edilebileceği gibi farklı hastalıklara neden olabilecek bir durum olarak da görülür. Yüksek kolesterol sonucunda damarlarda kolesterol ve iltihap birikir. Bu da damarları daralttığı için kan akışı bozulur. Sonuç olarak yine üşüyen el ve ayaklar olur.
EL VE AYAKLARINIZ ÜŞÜDÜĞÜ ZAMAN NE YAPMALISINIZ?
-Kalın çoraplar ve eldivenler giyin.
-Ellerinizi ve ayaklarınızı ileri doğru uzatarak hareket ettirin.
-Bir an önce sigarayı bırakın.
-Kolestrolünüzü kontrol altına alacak bir diyete geçin.
-Stresinizi kontrol altına almaya çalışın.
-Demir, B12 vitamini ve folat alın.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...