Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
Koronavirüs salgınında dünyada gelinen nokta olayın başlangıç günlerini bile unutturdu. Çin'de başlayan olay bütün hayatı belirlemiş durumda. Herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz.
Bu eski dünya değil. Dünya insanınınn ekran başından izlediği haberler eskiye benzemiyor. Dünyanın tüm ulusları birleşmiş olarak ortaak bir düşmana karşı savaşıyor.
İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Dayanışma şimdi izalasyon ile gerçekleşiyor. Araya mesafe koymak bizi güçlü kılıyor. Dünya ne başarı göstermişse izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik.
Temas, mesafe, izolasyon. Bu 3 kelime hayati önemde. Bütün dünyada bilim insanları hastalık üzerinde çalışıyor. Bilgi sürekli gelişiyor. Mücadele yayılmayı önleme mücadelesidir. Tıp ne diyor ona bakmalıyız. Temastan kaçın, araya mesafe koy, kendini izole et. Bunlar uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz.
Tehdit herkes için ortak. Şunu söylerseniz size kimse itiraz edemeyecektir: Özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor. Mücadelenin temelinde kişiler var. Bugünler dirayet günleridir. Fiilasyon son derece önemli olduğunu bilmek ve o kişileri özellikle izole etmek bu mücadelede önemli bir unsur olarak öne çıkmakta. Fiilasyon sayısı 40 bine ulaştı. Virüs bu kadar kolay yayılıyor.
Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli gibi görüp kendisini izole etmesini son derce önemsiyoruz. Bulaştıran kişi ise hastaneye bile yatmadı. Ama 3 kişinin hayatını kaybetmesine ve 12 kişinin de pozitif olduğunu görüyoruz. Virüs çok kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızda ilerliyor. Daha önce böyle bilmiyorduk. Örnekte gördük. Sosyal mesafenin izolasyonun önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüsün bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu. Görülmeyen ülke kalmadı. Her hastaya test yapılmak gibi yanlış algı var. Japon heyeti ile görüştüm. Japonya da yapılan test sayısı 34 bin. Test sayımız yz bini geçti. Günlük test kapasitemiz 15 bini buldu.
89 merkeze izin verdik. Çin'den getirdiğimiz hızlı test devreye girdi. Elimizde 1 milyon kit olduğunu söylemiştim. Çalışabilecek merkez sayısını artırıyoruz. Kit sayısından öte çalışabilecek merkez sayısı önemli.
Haftaya 20-25 bine çıkacağımızı önümüzdeki hafta 30 bine çıkacağımızı söylemek istiyorum. Sahayı taramak istiyoruz. Pozitif vaka sayısı da artmış olacak. Diyoruz ki hastalaık bulguları olan kişilere bu test yapılmalı herkes kendisi pozitifmiş gibi bu dönemi geçirmeli. Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranımızz yüzde 1.58. Bir çok ülkeden aşağıda olduğumuzu daha aşağı düşürme gibi bir başarı geliştirirsek son derece önemli olur. Hedefimiz hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak.
Bir başka tablo göstermek istiyorum. Bu tablo ise hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79.5'i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74.7'si 60 yaşın üzerinde. Risk grubunu hep söylüyoruz. Kronik hastalığı olan grubu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68.8'i tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63.3'ü tansiyon hastası.
O nedenle şu dönemde kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan, 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın risk altında olduğunu söylüyoruz. O nedenle 60 üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla evden çıkmamalarının, teması minimize etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum. Sağlık çalışanlarımıza ve bilim kurulumuza güvenelim. Hastalığın yayılmasının ve can kaybının engellenmesinin yolu tedbirdir. Yuvamız gücümüzdür. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat tanımayalım.
SORU CEVAP
UMREDEN GELENLER TAHLİYE EDİLECEK Mİ? KAÇ KİŞİDE POZİTİF ÇIKTI?
Bilim Kurulu, umredeki vatandaşlarımızla ve yurt dışından gelen öğrencilerle ilgili karar almıştır. Pozitif ise, semptomu varsa hastanede takibi, semptomu yok, negatif ise onam formu imzalatarak ve aile hekimliğinde bu kişileri takip etmek şartıyla 14 gün evde izolasyonlarının uygun olduğunu ifade etmiştik. Yapılan işlem bundan ibaret. Bilim Kurulu'nun kararı doğrultusunda.
DSÖ İLE GÖRÜŞME
DSÖ Avrupa Direktörü ile bugün görüştük. Uzun bir görüşmemiz olduk. Dünyada gelinen noktayı, Kuzey Amerika'nın merkez üssü olduğu şeklinde kanaat oluştu. Bir çok ülkeye destek sağladığımız için teşekkür ettiler.
Bu süreci virüsün Türkiye'ye gelişinin uzun bir süre geç olduğunu, başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimizi Avrupa'da en son gelen ülke olduğumuzu ifade ettiler. Her türlü yardıma hazır olduğumuzu, bilgilendirmeleri şeffaf bir şekilde yaptığımızı söyleyip özellikle teşekkür ettiler.
KARANTİNANIN SON GÜNÜNDE UMREDEN GELENLERDEN KAÇ KİŞİ POZİTİF ÇIKTI? 14 GÜNLÜK KULUÇKA SÜRESİNDE TESPİT EDİLEMEDİ Mİ?
14 gün boyunca izolasyona aldık. Özellikle semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. Hastalık bulgusu olanların testlerini erken dönemde yaparak tedavilerine başlamıştık. Umreden geldikleri için pozitif vakaların olduğunu görerek devamındaa bulgusu olmayanların pozitif olduğunu gördük. Özellikle temasınız varsa, riskli bölgeden geliyor iseniz hastalık bulgusu olmayabilir. Test pozitif çıkabilir. Pozitif olanları tedaviye almış olduk.
Bölgesel tedbirler: Yapılması gereken şu: Bazı iller başta olmak üzere hareketliliği azaltan Bilim Kurulu'nun önerisi olmuştu. Cumburbaşkanımızın iradesi ile devreye girmişti. İl Pandemi Kurulu daha sıkı tedbirler alabilir mi alabilir. Önemli olan hareketliliği azaltmak zorunlu olmadıkça evden çıkmamak. Tek önemli tedbir bu.
BEKLENEN VAKA SAYISI VE VEFAT SAYISI NEDİR?
Gerçekten dediğimiz şekilde izole edebilirsek, teması minimize edebilirsek bu grafiğin daha aşağıda kapanacağını söyleyebiliriz. Tersine durumda önleme şansı olmaz. O nedenle bütün toplum olarak birlik ve beraberlik içinde kendimizi evlerimizde izole etme çabası içinde olmalıyız.
CEMİL TAŞÇIOĞLU VEFATI
Sayın hocam için Allahtan rahmet diliyorum. Büyük bir acı. Çok iyi bir insandı. Görevinin başında son güne kadar hizmet ederek hayata veda etti. Yaknılarına bağsağlığı ve sabır diliyorum. Bütün camiamıza sabır diliyoruz.
DSÖ direktörü Avrupa'da görülen vakaların yüzde 10'nun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Bizde böyle bir oran yok. Her gün çıkan pozitif vaka sayısının bizde fazla olduğunu söylemek istiyorum. Çok içinden gelmiyor sayısını vermek 601 kişi. Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzlarında. Eksiklik oluşturmamak nokrasında gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Herhangi biri malzemeye ulaşamıyorum diyorsa bütün birimleri aşarak bize ulaşsın. Dağıttığımız n95 maske 5 milyona yaknı oldu. Daha fazlasını da veririz. Yurt dışına ihracatı kestik. Üretimi sağlık çalışanlarımızın ihtiyacına yönelik sağlamak istiyoruz.
Uykunun önemli olduğunu, vatandaşlarımızın dirençlerini artırma noktasında uykuya önem vermelerinin gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 63. Yatak (seervis) doluluk oranımız Anadolu'da yüzde 40'larda. Özel hastanelerin önümüzdeki günlerde devreye girebilecğeini, şu anda sorun olmadığını, yaklaşımların önerilerin yapıcı olması gerektiğini belirtmek istiyorum.
Pandemi hastaneleri ile ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak. Özellikle vatandaşımızdan ücret talep edilmemesi noktasında düzenleme ve yaklaşım söz konusu.
ÇALIŞANLAR HAKKINDA
Biz şu dönemde zorunlu olmadıkça evden asla çıkmama ve izole etme gayreti içinde olmalıyız. Özel sektöründe minimal bir personel ile üretime devam etmesi ile ilgili öneri vardı. MHRS'de çalışanların yüzde 90'ı evden sisteme katılıyor. Gerektiğinde iş ortamında evden de katılınabildiğini görüyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |