TURKTIME / Çoğu doktor, beşinci hastalığı olan kişilere semptomları beklemelerini tavsiye eder. Bunun nedeni, şu anda hastalığın seyrini kısaltacak bir tedavisinin bulunmamasıdır. Bununla birlikte, zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, belirtiler ortadan kalkana kadar doktorunuzun sizi yakından izlemesi gerekebilir.
BEŞİNCİ HASTALIK NEDEN OLUR?
Hava yoluyla bulaşan Parvovirus B19 Virüsü beşinci hastalığa neden olur. Herhangi bir zamanda ve her yaştan insan bu virüse maruz kalabilir. Ancak yetişkinler, çocukluk döneminde bu virüse maruz kalması nedeniyle beşinci hastalığa yakalanmalarını önleyen antikorlara sahiptir.
Hamileyken beşinci hastalığa yakalanırsanız, doğmamış bebeğiniz için yaşamı tehdit eden anemi de dahil olmak üzere ciddi riskler vardır. Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip çocuklar için beşinci hastalık, nadiren kalıcı sonuçlar bırakır.
BEŞİNCİ HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Beşinci hastalığın ilk belirtileri çok geneldir. Gribin hafif semptomlarına benzeyebilir. Belirtiler genellikle şunlardır;
Baş ağrısı
Tükenmişlik
Düşük dereceli ateş
Boğaz ağrısı
Mide bulantısı
Burun akması
Burun tıkanıklığı
Bu semptomların ortaya çıkmasından birkaç gün sonra, çocukların yanaklarında ilk olarak kırmızı bir döküntü oluşur. Bazen bu kızarıklık, hastalığın ilk fark edilen belirtisidir. Döküntü haftalarca sürebilir.
Çocukların yetişkinlerden daha fazla döküntü alma olasılığı yüksektir. Aslında, yetişkinlerin genellikle yaşadığı ana semptom eklem ağrısıdır. Eklem ağrısı birkaç hafta sürebilir. Ağrılar, bilekler, ayak bilekleri, dizlerde görülür.
BEŞİNCİ HASTALIK NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Doktorlar genellikle sadece kızarıklığa bakarak tanı koyabilirler. Beşinci hastalıktan ciddi sonuçlarla karşılaşma ihtimaliniz varsa, doktorunuz sizi belirli antikorlar için test edebilir. Bu, özellikle hamileyseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa geçerlidir.
BEŞİNCİ HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Çoğu sağlıklı insan için tedavi gerekmez. Eklemleriniz ağrıyorsa veya baş ağrınız veya ateşiniz varsa, bu semptomları gidermek için gerektiğinde ilaç önerilebilir. Aksi takdirde, vücudunuzun virüsle savaşmasını beklemeniz gerekecektir; bir ila üç hafta sürer. Çok fazla sıvı içerek ve ekstra dinlenerek sürece yardımcı olabilirsiniz.
BEŞİNCİ HASTALIK NE ZAMAN BULAŞICIDIR?
Beşinci hastalık, enfeksiyonun en erken evresinde, döküntü gibi belirtiler ortaya çıkmadan önce bulaşıcıdır.
Tükürük veya balgam gibi solunum salgıları yoluyla bulaşır. Bu sıvılar genellikle beşinci hastalığın erken belirtileri olan burun akıntısı ve hapşırma ile üretilir. Bu nedenle beşinci hastalık bu kadar kolay ve hızlı bir şekilde bulaşabilir.
Kızarıklık ile birlikte oluşmaya başlayan döküntüler virüse maruz kaldıktan iki ila üç hafta sonra ortaya çıkar. Kızarıklık ortaya çıktığında, artık bulaşıcı değilsiniz demektir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...