Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ağustos 2019 bütçe verilerine göre vergi gelirlerindeki artış enflasyonun oldukça altında kaldı. Bazı bütçe giderlerindeki hızlı artış ise dikkat çekti.
Bütçe yılın ilk sekiz ayında 68.1 milyar lira açık verdi. Üstelik ocak ayında 38 milyarlık Merkez Bankası temettü geliri, temmuz ve ağustos aylarında gelen toplam 41 milyar liralık yedek akçe aktarımına rağmen bütçe açığı oluştu. Hazine de aynı dönemde 104 milyar lira net borçlanma yaptı.
Ülkedeki enflasyon oranı yüzde 15 düzeyinde. Fiyatların bu oranda artmasına rağmen ilk sekiz ayda vergi gelirleri sadece yüzde 5.5 artmış. Dahilde alınan KDV yüzde 13 düşerken, özel tüketim vergisi de yüzde 1.2 geriledi. Vergi tahsilatı yapılamayınca vergi dışı gelirler devreye girmiş görünüyor.
VERGİ DIŞI TEK SEFERLİK GELİR
Vergi dışı gelirler üzde 141 gibi bir artışla 58 milyar liradan, 141 milyar liraya çıktı. Yaklaşık 83 milyar liralık vergi dışı tek seferlik bir gelir. Bu tutarın içinde Merkez Bankası’ndan Hazine’ye aktarılan temettü ve yedek akçe bulunuyor. Tek seferlik gelirler olmasa bütçe rutininde ilk sekiz aylık açığın 150 milyar lira olması beklenirdi.
Uzmanlara göre ilk sekiz ay bu şekilde idare edildi. Fakat ilave vergi konulmazsa yıl sonunda en az 130-135 milyar liralık bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalınacak.
REKOR BORÇLANMAYA DOĞRU
Uzmanlara göre yeni vergilere, harç ve cezalara hazır olmak gerekiyor! Çünkü gelirler enflasyonun üçte de biri düzeyde artarken; giderler iki katı artmış durumda. Ekonomik kriz yüzünden vergi tahsilatları aksadığı için açığın borçla finanse edilmesi gündeme geliyor. Böyle olunca 2019’u Hazine rekor borçlanma ile kapatacak diyebiliriz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...