Konfederasyonların görüşü alınmadan hazırlanan taslağa göre, sendikaların aidat gelirleri kesilecek. Sendika başkanlarının maaşları en yüksek devlet memuru maaşının 2 katını geçemeyecek. Hükümetle pazarlığa oturabilen yetkili sendikaların yetkisi iptal edilecek. Düzenlemeler hayata geçerse birkaç sendika ayakta kalacak.
Vatan Gazetesi'nde Gülümhan GÜLTEN imzasıyla yer alan habere göre; iktidar olduğu günden bu yana toplumun muhalif kesimlerine tepkisini açıkça gösteren hükümet, şimdi de Türkiye’de sendikacılık sistemini baştan aşağı değiştirmek üzere düğmeye bastı. Çalışma Bakanlığı, sendikacılıkta yeni bir dönem başlatacak yasal düzenlemelerle ilgili bir taslak hazırladı. Taslakta yer alan bazı önemli düzenlemeler de bu ayki Üçlü Danışma Kurulu toplantısında konfederasyon başkanlarına konu başlıkları slaytlarla anlatıldı. Ancak taslak, istemelerine rağmen konfederasyonlara verilmedi. Düzenlemelerin bu haliyle hayata geçmesi halinde sendikacılık sistemi tarih olacak.
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in 2 Eylül’de gerçekleşen Üçlü Danışma Kurulu toplantısında genel hatlarıyla konfederasyon başkanlarına açıkladığı yeni taslak çalışması, sendikalarda şok etkisi yarattı. Masada bulunan Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Bakan Dinçer’e bu girişimle ilgili “Bu yaptığınız sosyal cinayet olur” derken, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, “İsyanın sonundayım” dedi.
Sendikaların genel başlıklarla öğrendikleri düzenlemelere tepki göstermesi üzerine Bakan Dinçer’in toplantıda net konuştuğu, “Bu düzenlemeler Meclis’e bir paket olarak götürülecek. Herkes konumunu korumakta ısrarcı bir tutum içinde olursa, insiyatifi kendimiz ele alırız. Böyle olmamasını temmenni ediyorum” dediği öğrenildi.
Türkiye’de çalışan işçilerin % 59.9’u sendikalı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, Türkiye’de 5 milyon 398 bin 296 işçi çalışıyor. Çalışan işçi sayısının yüzde 59.88’i sendikalı. Bir başka deyişle 3 milyon 232 bin 279 işçi bir sendikaya bağlı. Türkiye, Tekstil, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) 338 bin 835 işçiyle en büyük sendika konumunda.
KONFEDERASYONLAR ATEŞ PÜSKÜRÜYOR
Hak-İş: Hükümet bunu yaparsa sosyal cinayet olur
Gelişmeyle ilgili bir değerlendirme yapan Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu, “Bu sendikaları çökertecek bir adım. Gelirimizi elimizden alıyor, ’Aidatınızı elden toplayın’ diyor. Bu tüm gelirimizin elimizden alınması demek. Hükümet, sendikaların yetki konusunu, sendikal sistemi zayıflatmak için kullanıyor. Hükümet, hazırladığını yaparsa sosyal cinayet olur” dedi.
Uslu, şöyle devam etti: “Yetkili sendikayı belirleyecek sendikalı üye sayısını, Ocak’ta açıklayacak. Ocak’ta masaya oturabilecek yetkili sendika sayısı 2 ya da 3 tane kalacak. Bu artık sözün bittiği noktadır. Sendikalar bitirilecek.”
DİSK: AB normlarını beklerken bu düzenleme çıktı
Üçlü Danışma Kurulu toplantısında yer alan ve taslağı slaytlarla izleyen başkanlardan biri olan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, tepkisini şöyle dile getirdi: “29 yıldır sendika yasalarını tartışıyoruz. ILO normları, AB örnekleri diyerek bize yasaları bu yıl değiştireceğiz, diyerek tartışmayı yıllardır gündemde tuttular. Bir ülkenin başbakanı çıkıp Belçika’da biz yasaları değiştirip AB normlarına çıkaracağız diyor. ILO normlarına uygun düzenlemelerle ilgili çalışırken, ortayı çıkarılan taslak bu. ‘Üye aidatlarını siz toplayın’ diyor. Bu denir ama bunu diyebilen ülkelerin sendikal haklarını da getirirsiniz o zaman.”
Türk-İş: Taslak henüz gelmedi, tartışılması yararsız
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun ise toplantıda para toplama işinin sendikalara bırakılmasına itiraz ettiği, taslağı beklediklerini ve incelemek istediklerini söyledikleri öğrenildi. Gelişmelerle ilgili görüşü sorulan Türk-İş Başkanı Kumlu, VATAN’a konuşmak istemedi. Basın danışmanı aracılığıyla VATAN’a bir not gönderen Kumlu, taslağın henüz kendilerine gönderilmediğini, taslağın son halini görmedikleri için ayrıntılı bir tartışmaya girmek istemediklerini belirterek, “Şu aşamada bu ayrıntılarla konunun tartışılmasında bir yarar görmüyorum” notunu iletti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...