Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Romanya'da ulaştırma alanında başta karayolu olmak üzere demiryolu ve liman yapımı konusunda yapılacak işler, imkanlar olduğunu, bunu iyi değerlendirmek gerektiğini belirterek, ''Türk müteahhitlik firmalarına burada çok ekmek var'' dedi.
Çağlayan, Romanya'nın başkenti Bükreş'teki temaslarının tamamlanmasının ardından Türkiye'ye dönmeden önce basın mensuplarına ziyareti değerlendirdi.
Romanya'da düzenlenen organizasyonlara katılımın çok yüksek olduğunu, bunun kendisini memnun ettiğini ifade eden Çağlayan, çok sayıda Türk'ün Romanya'da yatırımı olduğunu, ülkede söz sahibi olunduğunu belirtti.
Dün Irak ile başlayan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Anlaşması'nın Suriye ve Rusya'nın ardından çok kısa bir süre içinde Romanya ile de yapılacağını ifade eden Çağlayan, bu anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili teklifin Romanya;dan geldiğini bildirdi. Devlet Bakanı Çağlayan, Romanya ile yapılacak stratejik işbirliğinin Avrupa'da bir ülkeyle ilk olacağını kaydetti.
Çağlayan, Türk firmalarının teminat mektuplarının nedensiz olarak nakte çevrilmesi konusunu Romen bakanlarla yaptıkları görüşmelerde dile getirdiğini, bunun Romanya'nın prestijine zarar verdiğini ilettiğini söyledi. Bu sıkıntıların sadece Türk firmalarına çıkarılmadığını belirten Çağlayan, teminat mektuplarının nakte çevrilmesini özel şirketlerin bankalarda ilave teminat sağlayabilmek ve kredibiliteyi artırmak için yaptığını kaydetti.
Romanya'nın Türkiye'den ithalat yapanlara KDV'yi Avrupa'nın yaptığı gibi yüzde 19 peşin aldığını belirten Çağlayan, bunun da maliyetleri artırdığını, finansman yükü getirdiğini söyledi. Çağlayan, Romanya Ticaret Bakanı ile yaptıkları görüşme sonrasında, bu peşin KDV'nin banka teminat mektubunu çevrildiğini, uygulamaya hemen geçileceğini ifade etti.
Vize ve oturma izni konusunda da Romanya'nın katı bir tutum izlediğini belirten Çağlayan, bakanlarla bu konuyu da görüştüklerini, Romanya hükümetinde bu konunun gündeme getirileceğini söyledi.
İkili düzeyde işbirliğinin sonuçlarından biri olarak Romanya Küçük ve Orta İşletmeler, Ticaret ve İş Çevresi Bakanı Constantin Nita'nın bir teklifi olduğunu ifade eden Çağlayan, ''(Romanya'nın çeşitli ülkelerdeki ticaret müşavirliklerimiz size açıktır, sizlerine kullanımına tabidir) dediler. Ben de aynı şekilde onlara açacağımızı söyledim'' diye konuştu.
Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Radu Barceanu ile çok önemli bir görüşmeleri olduğunu dile getirerek, AB'nin Romanya'ya altyapının geliştirilmesi, özellikle metro, otoban konularında 31 milyar avroluk finansmanı olacağını söyledi. Zafer Çağlayan, ''Burada Türk müteahhitlik firmalarına çok ekmek var'' dedi.
Devlet Bakanı Çağlayan, Romanya'da ciddi miktarda otoban yapımları olacağını ifade ederek, Romanya'da ihtiyaç olan başta karayolu, demiryolu, limanlarla ilgili çalışmalarda Türk firmalarla Çinli firmaların işbirliği yapabileceğini, bu konuyu 23 Eylül'de Çin'e yapılan ziyarette Çinli yetkililerle görüşeceklerini söyledi.
Çağlayan, ''Ulaştırma alanında hem karayolu hem demiryolu hem de limanlarda yapılabilecek işler, imkanlar var, yeter ki bunu iyi değerlendirelim'' diye konuştu.
Romanya'nın turizm alanında yeni açılımlar yapmak istediğini, sağlık, kış, yaz turizmini gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin geçmişte uyguladığı teşvikleri öğrenmek istediklerini kaydetti.
İkili iş görüşmeleri sonrasında bazı Türk firmalarının Bükreş'te işyeri açmaya karar verdiğini ifade eden Çağlayan, birebir görüşen ihracatçı firmaların bazılarının Romanya'da bayi, distribütör aradıklarını, bu konularda önemli mesafe kat edildiğini söyledi. Çağlayan, ''Romanya'daki organizasyondan Türk işadamları da fazlasıyla memnunlar'' dedi.
Bakan Çağlayan, ayrıca, Romanya ve Türk işadamlarının 3. ülkelerde işbirliği yapma imkanları konusunda seminer vereceklerini kaydetti.