İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de 2005-2009 yılları arasında kesilen ve ağırlığı vergi olan parasal cezaların 64.5 milyar lirayı bulduğunu ancak çoğunlukla mahkeme kararının etkisiyle sadece 14.5 milyar lirasının tahsil edildiğine dikkat çekerek, Doğan Grubu’nun da vergiyle ilgili mahkemeye gitmesi durumunda sonucun yüksek olasılıkla holdingin lehine olmasını beklediğini söyledi.
Doğan Yayın Holding (DYH) iştiraklerinden Doğan TV Holding, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel İletişim’e asıl ve ziyai olmak üzere toplam yaklaşık 3.7 milyar lira vergi cezası kesilirken 22 Eylül’de Türkiye’deki vergi cezalarıyla ilgili İSMMMO tarafından açıklanan raporun ardından konuşan Yahya Arıkan, Türkiye’de kesilen yüksek cezalara rağmen tahsilatın az olmasını şöyle açıkladı: “Cezalarda uzlaşma da var... Yargı yolu da var. Ancak büyük bölümü mahkeme sonucunda idare aleyhine sonuçlanmasından kaynaklanıyor... Cezayı salıyorsunuz ama maddi temelleri sağlıklı olmadığı için vatandaş lehine sonuçlanıyor.”
Arıkan, Doğan Grubu’nun mahkemeye gitmesi durumunda nasıl bir sonuç çıkabileceğine ilişkin ise şunları söyledi: “Bir vergi aslı var, bir vergi cezası var, bir de gecikme zamları var. Uzlaşma yoluna gittiğinizde ceza kısmını kaldırtıyorsunuz ama vergi aslı duruyor... Yargıya gittiğinizde vergi aslını iptal ettirdiğiniz zaman otomatikman cezalar da ortadan kalkıyor. Doğan Grubu’nun bir vergi aslı var ve bir de bunun cezaları var. Şimdi cezaları uzlaşsa vergi aslı ve gecikme zaten büyük paralar tutuyor ve o yüzden vergi aslını iptal için yargıya gidecektir ve kazandığı zaman da otomatik olarak cezalar kalkmış olacak. Genellikle bu yol izlenir. Mahkemeye gitse yüzde 99 kazanır görüyorum Doğan Grubu’nu.”
Daily Telegraph: Hükümet Doğan’dan intikam alıyor
İngİlİz Daily Telegraph gazetesi Türk Hükümeti’nin AB’ye katılım yolunda kendi davasına zarar verme noktasında bulunduğunu belirterek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eleştiriye karşı hoşgörüsüzlüğüyle ün salmıştır. Bu yıl başlarında, hükümet, şirket toplam değerinden daha fazlası olan yaklaşık 1.6 milyar poundluk vergi emriyle tenkitçi birçok gazete ve televizyon istasyonunun sahibi olan Doğan Medya Grubu’ndan intikamını aldı” iddiasında bulundu. Gazete AB Komisyonu’nun Türkiye’de basın özgürlüğünün tehlikede olduğuna ilişkin açıklamasına yer verdi.
Kendi davasına zarar
Daily Telegraph’ta yer alan David Blair imzalı, “Türkiye’nin AB Üyelik Rüyası Gerçekleşecek mi?” başlıklı makalede, “Türkiye’yi AB’ye katmak, Avrupa kimliğinin asıl niteliği ve uygarlığının sınırlarına ilişkin önemli sorular ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda Tuna’da ilerleyişine ilişkin derin ve kökleşmiş folklorik anıları canlandırıyor” denildi. Makalede Doğan Grubu’nun karşı karşıya kaldığı cezalara da bölüm ayrılarak şöyle denildi: “Türk Hükümeti kendi davasına zarar verebilir. Hükümet, şirket toplam değerinden daha fazla olan yaklaşık 1.6 milyar poundluk vergi emriyle tenkitçi birçok gazete ve televizyonun sahibi Doğan Medya Grubu’ndan intikam aldı. Aralık’ta Türkiye’nin başvurusu üzerine bir rapor yayınlayacak olan Avrupa Komisyonu, bunun ’basın özgürlüğünün tehlikede olduğunu’ gösterdiğini açıkladı.”
İnceleme elemanı siyasal bakıyor
Yahya Arıkan, Doğan Yayın iştiraklerine kesilen vergi cezasında “politik ve siyasi davranıldığını” düşündüğünü ifade etti ve şunları ekledi: “Bugün Gelir İdaresi’nin özerkliği tartışılıyor. Bundan dolayı tartışılıyor, Gelir idaresi özerk olduğunda en azından siyasi iradenin talimat vermesi ortadan kalkıyor. Siyasi iradeye talimat verdiğinizde bağımsız özel kuruluşlar olduğunda teknik hatalar yapması mümkün değil o zaman. Siyasal süreçte bürokrat, politikacının iki dudağından çıkan lafa bakıyor... Bu sadece mevcut hükümet için değil bütün hükümetler için geçerli. Böyle olunca inceleme elemanı siyasal bakıyor konuya. Ama yargı İdare aleyhine sonuçlandırabiliyor.” Arıkan, 2009’un ilk 6 ayında hükümetin gelir değil, kamu düzeni için kestiği cezası tutarını 15 milyar liraya ulaştırarak rekor kırdığını da belirtti.(vatan)