Bakan Çavuşoğlu, "Farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya'yla ilişkilerimiz Macron'un sözleriyle bozulacak değil" ifadesini kullandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasından konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeni üyelerle birlikte NATO'nun genişlemesinden yana olduğunu söyledi."Bu ziyaret 11-12 Temmuz'da yapılacak olan NATO zirvesinin hazırlığı niteliğindedir" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"NATO'dan terörle mücadelemize daha çok destek bekliyoruz. Genel Sekreterin bu anlayışta olduğunu biliyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz. Terörle mücadelede ayrımcılığa karşıyız. Tüm terör örgütleriyle mücadeleye devam edeceğiz. Bugün biz yine görüşmelerimizde, Suriye Irak ve Libya gibi bölgesel konuları da konuştuk. Zirvede bunları da ele alacağız. Bölgesel konularda görüş alışverişi yapma şansı bulduk."
'MACRON, RUSYA VE İRAN'LA YAPILAN ZİRVEYE GELMEK İSTEDİ'
Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'ın Türkiye açıklamalarına ilişkin, şunları söyledi:
"Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi temsil ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı'na yakışır açıklamalar bekliyoruz. Macron, Rusya ve İran'la yapılan zirveye gelmek istedi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince gelmedi. Bu olaylar Duma'daki saldırıdan önce yaşandı. Biz başından beri kimyasal silahlara da nükler silahlara da karşıyız. Bizim İran ve Rusya'yla Astana süreciyle başlayan ilişkilerimiz oldu. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Cenevre'yle de bu sürecin taçlandırılması gerekiyor. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözleriyle bozulacak değildir. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil" ifadelerini kullandı.
'YUNANİSTAN'LA SORUNLARIMIZ VAR AMA…'
Yunanistan ile yaşanan gerilime de değinen Çavuşoğlu, "En son Yunanistan uçağı düştüğü zaman Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı aradı, üzüntülerini iletti. Sorunlarımız ve ihtilaflarımız var ama görüş ayrılığı olduğu zaman tırmandırmadan üstesinden gelmemiz var. Daha önceki anlaşmalarla kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak hayır bizim diyoruz" dedi.
STOLTENBERG: ZEYTİN DALI HAREKATI'NDA TÜRKİYE ŞEFFAFLIKLA HAREKET EDİYOR
Göreve geldiğinden beri Ankara'ya 7. ziyaretini gerçekleştirdiğini söyleyen Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye ittifakta kilit rol oynayan bir müttefik. Türkiye ortak güvenlik çalışmalarımıza, DAEŞ'e karşı mücadelede büyük katkıda bulunuyor. Türkiye NATO için çok şey yapıyor. NATO Türkiye'nin yanındadır. Türkiye 3.5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bugün Temmuz ayındaki zirve hakkında konuştuk. Sayın Çavuşoğlu, Afrin harekatı konusunda beni bilgilendirdi. Duma'ya yapılan kimyasal saldırı operasyonunu da konuştuk. NATO üyesi ülkeleri harekat konusunda bilgilendirdik."
Stoltenberg, "Zeytin Dalı Harekatı'nda Türkiye'nin şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Stoltenberg, kimyasal silah saldırısı iddialarının ardından ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye hava harekatına ilişkin, "Kimyasal silahlar yasaklandı. Bu konuda uluslararası bir sözleşme var. Bu operasyonların amacı Suriye rejiminin kimyasal silah yeteneklerinin azaltılması. Bir mesaj veriyor" açıklamasını yaptı.
Stoltenberg, Türkiye NATO'dan çıkarılsın çağrılarının sorulması üzerine, "Türkiye NATO'nun oldukça önemli bir üyesidir. Türkiye'nin askeri altyapısına yatırım sağlıyoruz. Türkiye çok önemli bir müttefik" yanıtını verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...