Verilerine güvenilirlik sabıkalı olan Çin bu kez sahte altın satışı ile yeni bir skandala imza attı.
Çin'de sahte altın işlemlerinin teminatıyla elde edilen 94.4 milyar yuanlık (15.2 milyar dolar) kredi ortaya çıkarıldı
Rakamlar noktasında tereddüte sebep olan Çin şimdi de farklı bir skandalla ile gündeme geldi.
Geçtiğimiz yıl altın fiyatlarında yaşanan düşüş ile dünyanın en büyük altın tüketicisi haline gelen Çin'de altın satışlar yüzde 28'lik düşüş ardında sert yükselişe geçmişti. Hindistan'ı tahtından indiren Çin'de, Şanghay altın borsasında da işlemlerin arttığı hatta artık altın fiyatlarının fikslenmesinde Şanghay ve Singapur'a bakılabileceği kaydediliyordu.
Son gelen haberler Çinli şirketlerin sahte altın anlaşmaları yaptığını ortaya koydu.
Çin'in baş denetçisi sahte altın işlemlerinin teminatıyla elde edilen 94.4 milyar yuanlık (15.2 milyar dolar) krediyi ortaya çıkardı. Bu da emtia finansmanlarında sahtecilik yapıldığına yönelik iddiaları güçlendirdi.
2012'den bu yana sahte işlemlerin yapıldığını ortaya koyan Çinli denetimciler, 25 şirketin bu dolandırıcılıkta adının geçtiğini açıkladılar.
Çin Ulusal Denetleme Bürosu'nun raporuna göre 25 altın imalatçısı, ana karadaki ve deniş aşırı faiz oranları arasındaki farklardan ve yuanın değerlenmesinden yararlanarak 900 milyon yuan kâr elde etti. Çin dünyanın en büyük altın tüketicisi ve üreticisi konumunda.
Güvenlik güçleri ayrıca, Qingdao Limanı'nda aynı stoktaki bakırın birçok defa teminat olarak gösterildiğine dair iddiaları da araştırıyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre Çin'de 2013 boyunca bin tona yakın altın finansal anlaşmalarda kullanılmış olabilir. Konsey, bu anlaşmalarda metal ve tarımsal ürünler gibi emtia kullanılarak borçlanma kısıtlamalarına rağmen kredi alındığı belirtiyor.
Pekin'deki Capital Futures'dan kıdemli analist Liu Xu iddialara ilişkin şunları söyledi: ''Böylece uzun süredir şüphelenilen bir durum resmi mercilerce ilk kez doğrulanmış oldu. Bu şüpheler, altının Çin'deki emtia finansman anlaşmalarında sıkça kullanıldığı yönündeydi. Bankaların altın teminatlı finansal anlaşmaları azaltması halinde kısa vadede Çin ithalatında düşüş görülebilir. Bu durum aynı zamanda alacaklılarına ödeme yapmayı bekleyen şirketlerin satış yapmasını da tetikleyebilir.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...