Üst solunum yolu enfeksiyonları tüm dünyada ve ülkemizde doktor ve hastane ziyaretlerinin en sık nedenidir.Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan iki yüzden fazla virüs mevcuttur.
Özellikle son baharda çocukların okula ve kreşe başlaması havaların soğuması dolayısı ile iç içe yaşam koşulları enfeksiyon sıklığını artırmaktadır sağlıklı bir çocuğun senede sekiz defaya kadar viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normal bir durumdur yaş büyümesi ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığında da azalma görülür.
Çocukluk çağında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından en önemlilerinden biri de krup hastalığıdır.
Krup,özellikle 3 yaş altı çocuklarda görülen,sıklıkla gece aniden kalın sesle ağlama,havlar tarzda öksürük,nefes darlığı şikayeti ile başlayıp ilk atakta aileyi oldukça fazla korkutan bir viral enfeksiyon tablosudur.Enfeksiyon özellikle ses tellerinde ve nefes borusunda ödeme sebep olarak bu ürkütücü sese neden olur.
Tabloyla ilk karşılaşıldığında çocuk sakinleştirilmeli hemen ev havalandırılmalı,çocuk bahçeye veya balkona çıkarılarak serin hava soluması sağlanmalı,ateş eşlik ediyor ise ateş düşürücü verilmeli rahatlama olmaz ise acilen hekime başvurulmalıdır.
Hastanın kalın öksürüğü nefes darlığı %90 oranında yapılan ilk müdahale,ilaçlı buhar uygulaması gerekir ise ödem azaltıcı enjeksiyon uygulaması ile rahatlar ve sonrasında diğer grip benzeri tablolar gibi burun temizliği,ateş düşürücü gibi destekler ile takip edilir.%10 oranında hastane yatışı gereklidir.Çok nadirde olsa yoğun bakıma ihtiyaç da olabilir.Enfeksiyon sıklıkla viral olduğu için antibiyotik tedavisi gereksimini oldukça sınırlıdır.
Bazı çocuklarda krup tekrarlayıcı olabilir.Tekrarlayan durumlarda Allerji ve Reflü gibi altta yatan herhangi bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.Çoğunlukla neden saptanamasa da özellikle 6 yaş sonrası solunum yollarının anatomik olarak gelişmesi nedeni ile eski etkisini kaybeder.
Aileleri en sık kaygılandıran ileri de astım olur mu ? düşüncesidir.Krup hastalığının astıma dönüşmesi söz konusu değildir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...