Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, küresel ekonomik krizin derinleştiğine, projeksiyonların sürekli düşürüldüğüne dikkat çekerek dört unsurun gerçekleşmesi kaydıyla oldukça hızlı bir canlanmanın mümkün olacağını savundu. Derviş, bu unsurları, finansal sektörünün bilançolarının kamu otoritesince yeniden yapılanması, gerileyen özel talebin yerini kamu harcamalarına ağırlık verilmesi, tüm bunlar için uluslararası işbirliği ve en yoksul insanlara yardım, olarak sıraladı.
Bu aya kadar BM Kalkınma Programını başkanlığını sürdüren, bundan sonra da Washington’daki Brookings Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi’nde görev yapacak Derviş, Financial Times gazetesince yayınlanan makalesinde “Derinleştiği sırada konomik krizin sonundan söz ediyoruz. Ekonomik projeksiyonların sürekli düşürülmesi gerekli oldu. Halbuki, dört unsur gerçekleşmesi kaydıyla, göreli olarak hızlı bir canlanma mümkündür” diye yazdı.
Derviş bu dört unsuru şöyle sıraladı:
“-Daha fazla beklemeden kamu otoritelerince finansal sektördeki bilançolar yeniden yapılanmalı ve yazılmalı, gerekli olduğunda da bankalara el konularak.
-Sarmalının aşağı yönünü değiştirmek için, gerileyen özel harcamalarının yerine kamu harcamaları devreye girmeli.
-Bunlar, uluslararası işbirliği içerisinde gerçekleşmeli böylece krize katkı yapan cari dengesizlikler, artmak yerine azalır.
-Yıkıcı bir umutsuzluğa sürüklenmemeleri için en savunmasız insanlara yardım yapılmalı.”
Kemal Derviş, bütün bunların, bir felaket önlenecek kadar zamanlı olarak gerçekleşmesi şartıyla büyümenin 2010 yılında yeniden başlayabileceğini belirtirken “Bu iyimser senaryoda bile dünya geri dönülmez bir biçimde değişmiş olacak” uyarısını da yaptı.
Gelişmelerin zorlaması ile hükümetlerin rolünün daha da artacağını belirtirken piyasaların kamu politikalarının parmağı olmadan kendi kendilerini düzenleyebileceği fikrinin tüm saygınlığını kaybettiğini vurgulayan Derviş, 1980'li yılların başından beri etkisini gösteren “fundamentalist piyasa ideolojisinin aşırı biçiminin artık çöktüğünü” de vurguladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...