E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

GÜNGÖR URAS SORDU: Kart Borcumu Ödemezsem Ne Olur

Türkiye'nin EN ANLAŞILIR YAZAN ekonomisti yazdı

23.03.2009 - 11:10
GÜNGÖR URAS SORDU:

Başbakan Erdoğan her ne kadar KRİZ TEĞET GEÇTİ desede kriz vatandaşı teğet geçmedi. Kriz nedeniyle işten çıkarılan kredi kartlarına yüklendi. Son dönemde en çok baş ağrıtan konulardan biri kredi kartı sorunu.. Türkiye'nin en anlaşılır yazan ekonomi yazarı Güngür Uras, bugünkü köşesinde kredi kartı dosyasını açtı. "Kredi kartı borcumu ödeyemezsem başıma ne gelir" diye soran Ayşe teyzeye cevap verdi.

NEDİR BU KREDİ KARTI SORUNU
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: Bugünlerde halkımız kredi kartı faizinden yakınıyor. Başbakanımız kredi kartı kullananları azarlıyor. Nedir bu kredi kartı sorunu? Kredi kartı kullanan ne kadar faiz ödüyor? Kredi kartı borcu nasıl katlanıyor? Ayşe Hanım Teyzeme bilgi vermek için sordum, soruşturdum. Önce faizlerle ilgili temel bilgiyi vereyim.
Kredi kartı borçlarında bankaların alabilecekleri faiz oranlarının sınırını Merkez Bankası belirliyor. Daha önceki belirlemeye göre, kredi kartı borcunu kapatamayanlar ve taksitlendirenler için, en yüksek faiz aylık yüzde 4.39 idi. Buna yüzde 5 banka vergisi, yüzde 10 fon kesintisi ekleniyor. Aylık yüzde 5.05 ve yıllık yüzde 60.58 oluyordu.
Kredi kartı borçlarını zamanında ödeyemeyenler için gecikme faizi yüzde 5.14 oranında idi. Buna vergi ve fon eklenince aylık yüzde 5.91 yıllık yüzde 70.93 oluyordu.

Geçen cuma, bu faizler düştü. 1 Nisan'dan itibaren uzatmalarda en yüksek aylık faiz yüzde 3.96 olacak. Vergili ve fonlu aylık faiz yüzde 4.55'e, yıllık faiz yüzde 54.65'e yükseliyor. Gecikme faizi aylık olarak yüzde 4.71'e indirildi. Vergili ve fonlu aylık gecikme faizi aylık yüzde 5.42, yıllık yüzde 65 olarak uygulanacak.

Burada bir açıklama yapayım.
Kart işlemlerinde 'faizin faizi' uygulanmıyor. Birikimli faiz sorunu yok.
Bankaları dolaştım. Görevli hanımlarla (banka görevlilerinin nerede ise tamamı hanım) konuştum. Her banka farklı faiz uyguluyor. Ama genelde uygulama Merkez Bankası'nın belirlediği tavan faizi üzerinden yapılıyor.

KART BORCU FAİZİ YÜZDE 54'Ü BULUYOR
- Taksitlendirme denilen uygulamada kart sahibi yüzde 54.65 yıllık faizle banka kredisi kullanmış oluyor.

- Halbuki bankadan doğrudan tüketici kredisi alıp borcunu kapatsa yıllık faizi yüzde 25.08 olacak. Bu durumu dostum Ege Cansen eleştiriyor. Diyor ki,

- Borcunun tamamını hesap kesim tarihinden sonraki 10 gün içinde kapatamayan kart müşterilerine ait borçların, bankalar tarafından taksitlendirilmesi yanlıştır.

- Banka vadesinde ödenmeyen kartı iptal ederek, müşterisine yeni bir tüketici kredisi hesabı açsa idi, yıllık yüzde 25.08 faiz uygulayacak idi.

- Banka kartın ödenmeyen borcunu taksitlendirerek uzatınca yüzde 54.65 'erteleme faizi' uyguluyor.

- Kredi kartı borçları ya hiç taksite bağlanmamalıdır. Bağlanıyor ise bankalar bu taksitleme işlemine, tüketici kredisine uygulanan ölçüde faiz uygulamalıdır.

Kart batığı 2.7 milyar TL'ye çıktı



ZAMANINDA ÖDEYENE FAİZ YOK
Şimdi gelelim Ayşe Hanım Teyzem'in kredi kartı borcu faizinin nasıl işlediğine. Anlatılanları (yeni oranlara göre düzelterek) aktarayım.
- Diyelim ki Ayşe Hanım Teyzem 100 TL'lik harcama yaptı.
- Bankadan evine bir kâğıt geldi: “Hesap kesim tarihiniz 1 Nisan-Son ödeme tarihiniz 10 Nisan.”
- Ayşe Hanım Teyzem, 10 Nisan'da bankaya 100 TL verir ise ayrıca hiçbir faiz ödemiyor. Borcu kapanıyor.
Normal olanı budur. Çünkü kredi kartı bir borçlanma aracı değil, ödeme aracıdır. Eğer Ayşe Hanım Teyzem kredi kartı borcunu gecici bir sorun nedeni ile ödeyemiyor ise bankadan tüketici kredisi alır. Kredi kartı borcunu kapatır.

Kart borcu 32.5 milyar TL'yi buldu



KARTTA TAKSİT YÜKSEK FAİZE YOK AÇIYOR
Ayşe Hanım Teyzemin kredi kartı borcunu bir defada kapatmaya (1) Parası yok ise, (2) Tüketici kredisi alarak veya başka yerden para bularak da borcu kapatamadı ise bankadan yardım istiyor. (Mehmed Ali Bey... N'ooolur bana yardım et! diyor...) İşte o durumda 'taksitleme' devreye giriyor.
Kredi kartı borcunun uzatılmasına halk arasında 'kredi kartı borcunun taksitlendirilmesi' deniliyor.
- Ayşe Hanım Teyzem 100 TL borcunun tamamını ödeme günü ödeyemeyecek durumda ise, bankaya borcun en az yüzde 20'si kadar (20 TL) ödeme yapar ise, banka geri kalan borcunu yüksek faize bağlayarak yaşatıyor. (Faizi ödediği sürece geriye istemiyor!)
- Bu durumda kredi kartı iptal edilmiyor. Harcama sürdürülebiliyor.
- Borcun ödenmeyen kısmı için (toplam borcun yüzde 80'i için) aylık (vergili) yüzde 4.55, yıllık yüzde 54.65 oranında faiz işlemeye başlıyor.
n Bir ay sonraki ödeme tarihinde, ödemesi gereken toplam borç miktarı ne ise, tekrar onun da yüzde 20'sini ödeyerek borcunu (Yıllık yüzde 54.65 faiz yükü altına girerek) sürdürebiliyor. İşte buna 'taksitlendirme' deniliyor.

İCRADAN KORKAN FAİZE RAZI OLUYOR
- Ayşe Hanım Teyzem son ödeme tarihi olan 10 Nisan'da ödeme yapamaz ve de taksitlendirme talebi olmaz ise, banka kartı kullanıma kapatılıyor.
- Hesap kesim tarihi olan 1 Nisan'dan itibaren faiz işlemeye başlıyor.
- Faiz hesaplanırken, 1 Nisan - 10 Nisan arasında 100 TL borç için vergili yüzde 4.55, daha sonra 10 Nisan'dan başlayarak borcun yüzde 20'si için (20 TL) aylık (vergili) yüzde 5.42, borcun yüzde 80'i için yüzde 4.55 faiz işletiliyor.
- Ayşe Hanım Teyzemin borcuna, tamamını ödeyinceye kadar aylık yüzde 4.67, yıllık yüzde 56.03 faiz işlemeye başlıyor.
- Daha sonraki 2 ay ödeme yapılmadığında aynı şekilde faiz oluşuyor.
- 3 ayın sonunda da Ayşe Hanım Teyzem borcunu ödeyememiş ise, banka borç rakamına (100 TL) 3 aylık faizleri ekleyerek kanuni takibi başlatıyor. Ve de kredi kartını iptal ediyor.
- Önce noterden ihtarname geliyor. Ardından icra memuru kapıyı çalıyor.
- Ayşe Hanım Teyzem, kart borcunun 3 ay sonra ulaştığı rakam (ana para + faiz toplamı) üzerinden kanuni gecikme faizi ödemek zorunda kalıyor. Kanuni gecikme faizi (vergili) aylık yüzde 4.95, yıllık yüzde 59.35. Avukat masrafları ile mahkeme masrafları da faturayı büyütüyor.

KÖTÜ OLAN KART DEĞİL UYGULAMA
Tekrar edelim: Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Borçlanma aracı değildir.
n Normal olan kredi kartı ile yapılan ödemelerden oluşan borcun bir ay içinde nakden ve tamamen ödemesidir. Bu durumda 1 kuruş faiz ödenmez.
- Normal olan kart sahiplerinin güçleri ölçüsünde harcama yapmalarıdır.
- Normal olan kart borcunu kapatmak için ve daha başka nedenlerle ihtiyacı olanların kart ile borçlanmak yerine, 'tüketici kredisi' kullanmalarıdır.
- Bizde kartla borçlanmak tüketici kredisi kullanmaktan güç olduğu için tüketici kolaya kaçarak kartla borçlanıyor.
-Ekonomik zorluklar, işsizlik, fakirlik içinde tüketici keyfinden değil 'mecburiyetden' kredi kartı ile borçlanmaya giderek daha fazla yükleniyor.
-Bankalar ise kredi kartı borcu faizinin cazibesi nedeniyle bu tür borçlanmalara göz yumuyorlar. 

TAKSİTLİ FATIŞLARIN FAİZİ FİYATIN İÇİNDE
Ayşe Hanım Teyzemin merak ettiği bir başka konu da, firmaların kredi kartına nasıl taksit yaptıkları. Bir firma ilan ediyor: 'Kredi kartına 12 ay taksit' Bir başkası 'Bizde 36 ay taksit var' diyor.
Ayşe Hanım Teyzem '36 ay taksit' ile satılan malı kredi kartı ile satın alır ve de kredi kartı borcunu, hesap ödeme tarihinde' tamamen öder ise, bankaya hiçbir faiz ödemiyor. Satın aldığı malın bedeli 36 aya bölünerek her ay kredi kartı borcuna ekleniyor.
Ayşe Hanım Teyzem 36 ay süre ile mal bedelini faizsiz ödediğini sanıyor. Halbuki yanılıyor. Faizsiz kredi olmaz. Olamaz.
Taksitleme bir kredi işlemidir. Bunun da faizi vardır. Bu faizi sonunda Ayşe Hanım Teyzem ödüyor ama, faiz malın fiyatına eklendiğinden olan bitenden habersiz.
Taksitli satışlarda vadeli satılan malın taksit faizini bankaya satıcı firma ödüyor. Bu faizi de peşin peşin, satılan malın fiyatına bindiriyor.Ayşe Hanım Teyzem taksitli mal alırken faizi peşin olarak fiyatın içinde ödüyor.
İşte onun için Ayşe Hanım Teyzem ve de arkadaşları 'Kredi kartına 12 ay... 32 ay... Taksitli Satış' ilanlarına kanmamalı. Aldanmamalı. Bu durumda satış yapana şunları sormalı:
(1) Nakit ödeyerek alırsam, bunun fiyatı nedir?
(2) Taksitsiz, bir defada ödemeli kredi kartı ile alırsam , fiyatı nedir? O zaman fiyatın içindeki faizin yükü ortaya çıkar.

YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
caner 17 Mart 2009 Salı 09:24

Kamu ihaleleri istihdam yaratacak şekilde arttırılmalı geçmiş dönem borçları ivedilikle ödenmeli- Bu gibi faaliyetlerden doğacak banka kriz zararlarına devlet güvencesi verilmeli, - Büyük marketler kesinlikle belediye hudutları dışına çıkarılmalı, dünyadaki finansal krizin temelinde aç gözlü büyük perekandecilerin esnaf sanatkar ve küçük ticaret erbabının yok etmesinin ağırlığı çok büyüktür.Turizmde kalite arttırılmalı, kafasında vergi, sigorta, bağ-kur, toptancı borcu, elaman ücreti, kira borcu olan turizmci gelen turisti eğlendiremez, iyi hizmet veremez, - Senelerdir sübvansiyon uygulanan köylünün uygulanan ürün kotaları kaldırılmalı; ürün çeşitlemesi sağlanarak çiftçinin 12 ay üretim yapar hale getirilmesi sağlanmalıdır. - Reel ekonomide duran çarkların işler hale getirilmesi açısından yukarıda bahsettiğim hususlar acilen uygulanmaya konmalıdır aksini düşünmek bile istemiyorum. Saygılarımla...

Yorumu oyla      18      10  
caner 17 Mart 2009 Salı 09:24

Olayın sosyal boyutu hep göz ardı edildi sonuç intiharlar, acılar, mahvolan hayatlar, dağılan Türk aile yapısı ve Türkiye ... - Turizm sektörünün taşıma sorunu çözülmeli. THY kar açıklayıp deve kesiyor apronda. Onu yapacağına ucuza turist getirsin; bu sene çoğu avrupalı uçak ücretlerinin pahalılığından- Vergi sigorta bağ-kur borçlarının faizleri tamamen silinmeli en az 6 ay sonra ödemeye başlanmak üzere halk bankası kanalıyla bu borçların faizsiz hazineye dönüşü sağlanmalı, - Bütün esnaf sanatkar ve ticaret erbabına miktarı 10-100 bin Ytl arasında değişen 6 ay ödemesiz 3 yıllık faaliyette bulunma şartı dışında hiçbir kritere bağlı olmadan ticari kredi açılmalı

Yorumu oyla      18      10  
caner 17 Mart 2009 Salı 09:23

İç talep canlanmalı, insanlar almalı satmalı; - Memur, emekli ve işçilere acilen senelerdir uğradıkları enflasyon kayıpları maaşlarına en az % 50 oranında zam yapılarak karşılanmalı, - Kredi kartı borcu bulunan tüm vatandaşlara ayrım gözetmeksizin (bankalar yüksek kardan vazgeçmeli) en az 3 ay ödemesiz kredi kartı borcu kadar taksitli ihtiyaç kredisi verilmeli burada kişilerin banka sicilleri gözetilmemeli. Devlete kurşun sıkanlar bile pişmanlık yasasıyla, suç işleyen af la affediliyorda uygulanan ekonomik politika ve yanlış tercih kullanımıyla batan insanlar neden affedilemiyor bu kriz ortamında, Enflasyon ve büyüme oranları yeniden revize edilmelidir unutulmamalıdır ki Japonya ve Çin hazinelerinin kasaları dolu idi enflasyonları yoktu, kontrolsüz büyüdüler

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 4 17 Mart 2009 Salı 08:26

FUTBOLDA BAŞKA BİR OYUNCUNUN SURATINA BİLEREK DİRSEĞİ İLE VURAN BİR OYUNCU KIRMIZI KART GÖRÜR BİLİYORSUNUZ.İŞTE ÖZELLİKLE ŞİMDİKİ HÜKÜMET,işçiye emekçiye,çiftçiliğe,YAPTIKLARIYLA ADETA DÖVEREK,BİLE BİLE, AYNEN BÖYLE KIRMIZI KART GÖSTERTERDİ İŞTE.BİLEREK KENDİ İNSANINI BU HALE GETİRDİ..KAHRETSİN.

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 3 17 Mart 2009 Salı 08:18

SEN NE YAPACAKSIN YABANCILARI,YAPTIKLARINI İKİDE BİR YABANC DEVLETLERİN KRİZİYLE BAĞDAŞTIRIP,HALKI GERÇEKTENDE DÜNYADAKİ KJRİZİN PARÇASI BİZ OLARAK İNANDIRMAK VİCDANA SIĞMAZ.insanlara vergide büyük kolaylık sağlayacak yöntemler çıkar.FABRİKALARINI İŞYERLERİNİ AÇMALARINA DESTEK ÇIK,İHRCATIN ÖNÜNÜ AÇ,OZAMN NASIL BİR NEBZEDE OLSA EKONOMİ DÜZELİP,İŞSİZLİK ORTADAN KALAKACAKTIR.ARJANTİN NASIL İFLAS ETTİ BİR ARAŞTIR BAKALIM BAKAN EFENDİ.SİZ DAHA ÜLKE İFLASÇISI İMF İN PEŞİNDEN KOŞMAYA DEVAM EDİN.

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 2 17 Mart 2009 Salı 08:13

yarattı b güruh.alınan saçma sapan kararlarla VERGİLERİ HALKIN SIRTINA BİNDİRİP,kalan fabrikalarında kapısa kilitleri vurdurdular.bir fabrikada KAÇ İŞÇİ ÇALIŞIYORDU bilenler bilir zaten.DOYMAK BİLMEYEN HIRSLARI YÜZÜNDEN HAZİNEYİ BOŞALTIP, ADINI KÜRESEL KRİZ KOYDULAR.KAHROLASI ABD var ya..bu kahrolası satışlarda,ekonomik yolsuzluk,döviz kaybı,dışa bağımlılığın artması vergi kaybı ve tekelleşme aldı başını gitti.İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM İŞTE BU YAZDIKLARIMIN İÇİNDEYDİ,DOYMAK BİLEMEYN GÜRUHUN BAKANI..

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 1 17 Mart 2009 Salı 08:06

2005 yıllarında 30a yakın gözlemlere dayanarak ÖZELLEŞTİRME YOLUYLA İŞLENEN SUÇLAR VE EKONOMİYE BİNDİRİLEN MALİYETLER OLARAK,siyasiler çağrı yapan PROFLARI GÖZ ardı etti bu akp güruhu.özelleştirmede halkın zenginleşmesi ve hazinenin dolması gerekirken,tam tersi olup haksız rekabete yol açıp,işsizliği artırıp kamu kaynaklarına zarar veridi.halkın malı gasp,devletin malını heba ve kamu borcu yüklediler.şimdide İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM BULANIN HEYKELİNİ DİKECEKLERMİŞ.İHRAÇ yerine İTHALCI bir toplum

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye Bakanlığı Tefecilerin Peşine Düştü
Maliye Bakanlığı, ekonomik krizi fırsat bilip de, tefecilik yapan factoring ...
PİYASALARDA BUGÜN:
Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.6850 TL en iyi dolar ...
Benzine Zam Geldi
Ankara ve İzmir'de BP, Shell, Petrol Ofisi (PO) ve OPET bayilerinde 95 ...
 
Bakan Çağlayan:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indiriminde 3 aylık sürenin ...
YALÇINDAĞ: HÜKÜMET ÖNLEMLERİ ERKEN ALSAYDI, İŞSİZLİK BÖYLE TAVANA VURMAZDI!
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, hükümetin "4’üncü paket" olarak açıkladığı önlemler ...
Tüketici Güveninde Kısmi Yükselme
Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3.42 artarak ...
 
ÇAĞLAYAN İPUCU VERDİ:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 5. tedbir paketinde yapmayı planladıkları ...
EURO SARMADI!
Almanya, ekonomik krizden dolayı değerini yitirmesinden korkulan Euro'dan Mark'a geçişi tartışıyor
DÜNYA BANKASI'NDAN TÜM DÜNYAYA KÖTÜ HABER: 2009 ÇOK TEHLİKELİ BİR YIL OLACAK!
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Brüksel Forum’da yaptığı konuşmada ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
Ezgi Mola
Ayşe Ersöz
BBP
A Milli Takım
Emre Belözoğlu
chp
Turizm Fuarı
Avni Özgürel