Kulak Pamuğu temizlik için vageçilmez ancak sağlığınızı kaybedebilirsiniz. Kulak pamuğu çok dikkatle kullanılmalı, özellikler duştan sonra kulak pamuğu ile temizlik yaparken çok dikkatli olun yoksa sağır olabilirsiniz.
Temizliğin titiz kısmı kulaklardır. Dikkat edilmeli yoksa sağlığınızdan olabilirsiniz. Kulak çöpü ile temizlemek istediğiniz kulakların ne kadar tehlikeli sağlık sorunları ile karşı karşıya olduğunu biliyormuydunuz. Özellikle duştan sonra yapılan kulak çöpü ile temizleme prosedürü sırasında oluşabilecek tehlike, sırası ile haberimizin ayrıntıında.
DIŞ KULAK YOLUNDA ZEDELENME MEYDANA GELİYOR
“Özellikle yaz aylarında havuz, deniz ve duş esnasında suyla temas artarken; kulağını sıklıkla temizleme ihtiyacı hisseden ve kulak çubuğuyla karıştıran insanlar, dış kulak yolunda gözle görülmeyen bazı çiziklere, zedelenmelere yol açabiliyor. O zedelenmeler ve çatlaklardan bakteriler basitçe girerek dış kulak yolunda enfeksiyona neden olabiliyor. Haliyle çok basit enfeksiyon kapılıyor. O nedenle bilinçli hareket etmek, kulak çubuklarını kulakların derinliklerine doğru koyuvermemek gerekiyor.
KİRLER DAHA DİBE İTİLİYOR
Normalda dış kulak yolu kahverengi bir salgı yapıyor. Dış kulak yolunu enfeksiyonlardan koruyan bu salgı normalde dış kulak yolu tarafından dışarı atılıyor ancak biz onu günlük yaşantımızda göremiyoruz. Dışarı atılmasında sorun olması halinde ise bu içeride birikebiliyor. İşte o salgıyı kulak çubuğu ile temizleyeceğiz derken aslında tam tersi o birikenleri daha da içeri atıp birikmesine neden olabiliyor, dış kulak yolu kanalını kapatabiliyoruz.
İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR
Kulağımız doğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğini sunan. Üstelik kulak kirleri sanılanın aksine kulağımız için yararlı. Ama kulak çubuğu ile bu yararlı kirlere müdahalede bulunarak kendi kendimize kötülük yapıyoruz. Zira bilinçsiz kullanım kulak tıkanıklıklarını hatta işitme kaybını birlikteinde getirebiliyor.
KULAK ZARI DELİNEBİLİYOR
Kulak zarı aşağı yukarı 2.5-3 santim ileride yer alıyor. Ani ve aşırı basınç değişikliklerinin yanında, patlama, aşırı ses, travma, tokat atma ve darp gibi nedenlerle delinebilen kulak zarı, kulak çubuğu ve şişle kulağı kurcalama sonucunda da aynı problemle karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle bilhassa havuz, deniz ve duştan sonra kulağın nemini almak yeterli oluyor.
MANTARA NEDEN OLABİLİYOR
Kulak çubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretilmesine karşın, kulak kanallarının içini temizlemek için bilinçsizce derinliklere sokulması kulağın kendi kendini doğal yoldan temizleme mekanizmasını bozduğu gibi buşon denilen tıkaçların ortaya çıkması ve suyla temasıyla mantar gelişimine de neden olabiliyor. Kulak çubukları kulağımızda temizlik olarak yalnızca en dış kısmın nemini almak veya kurulamak amaçlı kullanmak mümkün. Ama kulak kiri sebebiyle kulakta bir tıkanma olduğunda KBB uzmanı tarafından kirin temizlenmesi en doğrusudur.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |