Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, gençlere umut oldu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da, 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi̇ Cazi̇be Merkezleri̇ Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi̇"ni açıklamasının ardından kendi işini kurmak isteyen gençler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) girişimcilik destek programından faydalanmak için başvuruda bulunmaya başladı.
Bu kapsamda Diyarbakır'dan 300 genç, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İŞKUR iş birliğiyle gerçekleştirilen proje doğrultusunda girişimcilik eğitimi alıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayarak sertifika alacak gençler, KOSGEB desteğiyle kendi işlerini kurabilecek.
İş yerlerinin kuruluş, makine teçhizat ve işletme giderleri KOSGEB tarafından 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredi imkanıyla destekleniyor.
"Girişimcilikle alakalı önemli faaliyetler yürütülüyor"
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin yatırım iklimi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.
Bölgede genç nüfus potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Maral, girişimcilik kültürünün gelişmişlik açısından önemli bir kriter olduğunu belirtti.
Maral, birçok batılı ülkede girişimcilik çalışmalarına yoğun ilgi gösterildiğine dikkati çekerek, "Ülkemiz de bunun farkında. Son dönemlerde girişimcilikle alakalı KOSGEB'in verdiği destekler itibarıyla önemli faaliyetler yürütülüyor." dedi.
İstihdam olanaklarının çok çeşitli olduğunu, bunu pratiğe geçirmek için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Maral, "Ülkemizdeki işletmelerin büyük bir kısmı aile işletmesidir. Faaliyet gösteren işletmeler çoğunlukla aileden devralınmıştır. Bölgemizin girişimcilik ile ilgili analizlerini incelediğimizde görüyoruz ki; risk alma isteği diğer bölgelere oranla biraz geride. Bu belki bilgi eksikliğinden de kaynaklanabilir." diye konuştu.
"Girişimciler KOSGEB'in desteğinden faydalanabiliyor"
İŞKUR ortaklığıyla gerçekleştirdiğimiz eğitimde amacımız 300 girişimcimizi yetiştirip, işin ayrıntıları öğretmek. Gençler işin ayrıntılarını öğrendikten sonra belki daha cesur bir şekilde girişim fikirlerini hayata geçirmek isteyeceklerdir. Bu da fikirlerin ticarileşmesini sağlayacaktır." diyen Maral, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu eğitimler şirketlerin aile mantığı ile işletilmesi yerine bölgede aslında katma değer olacak, istihdama katkı sağlayabilecek yeni iş fikirlerinin oluşmasını sağlayacaktır. Eğitime katılan kursiyerlerimiz 4 gün sonunda başarılı olmaları taktirde sertifika alacak. Girişimciler bu sertifika ile KOSGEB'in girişimci desteğinden faydalanabiliyor."
Maral, başarılı örneklerin sayısı arttığında bunun çarpan etkisi oluşturarak yeni girişimcilerin de önünü açacağına dikkati çekerek, bu sayede istenilen ekosistemin oluşacağını aktardı.
"Cumhuriyet tarihinin en önemli paketlerinden birisi"
Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesine değinen Maral, "Başbakan'ın Diyarbakır'da açıkladığı yatırım projesi Cumhuriyet tarihinin en önemli paketlerinden birisi. Paketin içerisinde girişimci yetiştirme merkezleri de var. Paket, doğrudan girişimcileri yetiştirecek ve belli bir kapasiteye getirecek. Paketin bir an önce faaliyete geçmesini heyecanla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bölgede yatırım yapmak bulunmaz fırsat"
Girişimcilik eğitimlerini veren Lezgin Yalçın, kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere girişimcilik konusunda yol göstermeye çalıştıklarını söyledi.
Bölgede yatırım yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, "Bölgemizde yatırım yapmak son derece önemli ve gençler içinde bulunmaz bir fırsattır. Özellikle kendi işini kurmak isteyen gençlerin böyle bir imkandan faydalanarak işlerini kurmaları ve bu işi sürdürülebilir şekilde yapmaları bölge ve Türkiye için çok önemli." dedi.
Yalçın, eğitimlerin son derece verimli geçtiğini anlatarak, bugüne kadar bu eğitimi alıp KOSGEB'e müracaat edenlerin hemen hemen hepsinin bu destekten faydalandığını gördüklerini, bunun da mutluluk verici bir gelişme olduğunu aktardı.
Gençlerin eğitimde bir işlemenin nasıl kurulacağı, işletme kurulurken hangi aşamadan geçileceği, müşteri profilinin nasıl belirleneceği, yer seçilirken nelere dikkat edileceği gibi konularda bilgiler aldığını kaydetti.
Doğu ve Güneydoğu'da nitelikli iş gücü var"
Yalçın, girişimcilik eğitimine beklediklerinin üzerinde yoğun ilgi gösterildiğini ifade ederek, "Genç ve yetenekli bir nüfus var bölgemizde. Doğu ve Güneydoğu'da ucuz iş gücü değil nitelikli bir iş gücü var. Yeter ki biz bu gençleri kullanabilmesini bilelim. Bu arkadaşları çalıştırırken onların hak ettiği değeri hem maddi hem de manevi anlamda sağladığımız vakit eminim Türkiye çok farklı bir yere gelir. Pırıl pırıl genç zekalar ve beyinler var ve bunları değerlendirmek çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Gençlere seslenen Yalçın, herkesin kendi bölgesine sahip çıkıp, bunun için girişimde bulunması halinde ülkenin de gelişeceğine inandıklarını dile getirdi.
"Bu açıklama bölgemiz için ciddi bir umut oldu"
Eğitime katılan gençlerden Şerife Keskin, bölgenin çok zengin kaynaklara sahip olduğunu ancak terör olaylarının bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.
"Maalesef bölgemizde yaşanan terör olaylarından dolayı ekonomi durma noktasına geldi. Başbakanımızın da yaptığı açıklamadan kaynaklı olarak ekonomide bir hareketlilik oldu. Hükümetin bölgeye yaptığı en küçük bir açıklama bile bölgedeki ekonomiyi canlandırmaya yetiyor. Bu açıklama bölgemiz için ciddi bir umut, girişimcilere, çalışanlara ve işverenlere moral ve motive oldu." diyen Keskin, açıklamadan sonra iş camiasında yaşanan hareketliliğin hissedildiğini belirtti.
Keskin, yatırımlara yönelik insanların kafasındaki olumsuz düşüncelerin değiştiğini dile getirerek, bölgeye yatırımın artacağına inandığını aktardı.
Ciddi projeler düşünen arkadaşlarının olduğuna işaret eden Keskin, "Başbakanımızın açıkladığı projeler hayata geçerse bölgemiz refaha ve huzura ulaşacaktır. Zaten bölgemizde yaşanan terör sorununun en önemli nedeni de işsizlikten kaynaklı. Bunu da herkes biliyor." ifadelerini kullandı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |