Yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemekte olup bireylerin yaşamlarında engellilik yaratmaktadır. Bu sebeple çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Peki Egzersiz Bunun Neresinde Yer Almaktadır?
Son yıllardaki araştırmalar, egzersizin çok çeşitli vücut kimyasallarının seviyelerini değiştirdiği gösterilmiştir. Egzersiz vücutta enkefalinler adı verilen doğal antidepresan kimyasalları serbest bırakmaya teşvik eder. Bu da iyi planlanmış bir egzersiz programına başlayarak ilacın alımını, özellikle migreni önlemek için günlük olarak alınan ilaçları azaltmanıza imkan verebilir.
Doğru egzersiz türünü seçmek önemli!
Yapılan çalışmalar sonucunda hafif tempo düzenli aerobik egzersizin migren hastaları için en fazla fayda sağladığı belirtilmiştir ve migren için terapötik bir rolü vardır. Bunu migren baş ağrısı ataklarının sıklığını ve yoğunluğunu azaltarak daha iyi bir yaşam imkanı sunmaktadır.
Unutmayın, tadını çıkarabileceğiniz bir egzersiz etkinliği seçmeniz önemlidir. Bu egzersizler aşağıdaki gibi olabilir:
Koşu yapmak
Yüzme
Dans
Bisiklet sürmek
Tempolu yürüyüş
Egzersiz rejiminin başlangıcında çok yorucu veya rekabetçi olan faaliyetlerden kaçınmak en iyisidir ve orta yoğunluktaki egzersizler(tempolu yürüyüşe eşdeğerdir) tercih edilmelidir.
En az 30 dakika orta yoğunlukta, haftada 3 kez egzersiz yapmalısınız. Herhangi bir faydalı etki olup olmadığını görmek için kendinize en az 6 hafta verin.
Egzersiz yapmaya hazırlanırken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz.
Yemek – Egzersiz yapmadan en az bir buçuk saat öncesinde yemelisiniz.
Vücudunuzun yiyecekleri sindirmek için zaman bırakmalısın bu, migreni tetikleyebilecek düşük bir kan şekeri seviyesinden kaçınacaktır.
İçecek – Egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında sıvı takviyesi almalısınız.
Sadece terlemeyle sıvı kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda nefes aldığınız havadaki su buharı olarak da kaybedersiniz. Sıvı hızlı bir şekilde değiştirilmezse dehidrate olur – ve bu büyük bir migren tetikleyicisidir. Her zaman bir şişe su bulundurmalısınız.
Isınma ve Soğuma – Bu gerçekten önemlidir, egzersiz öncesi ve sonrası mutlaka yapılmalıdır.
Yapılan çalışmalara göre egzersiz programından önce ısınma egzersizleri egzersizin tetikleyebileceği baş ağrılarını önlemektedir. Egzersiz seanslarınızı aniden durdurmamalı veya başlamamalısınız.
Egzersiz seansınızın başında ve sonunda en az 5-10 dakika süren germe egzersizleri, kas gerginliklerini önleyecektir.
Doğru giysiyi tercih etmelisiniz – Ayakkabı ve giysi tercihleri önemlidir, ancak asıl şey giyiminizde rahat hissetmenizdir.
Unutmayın! – Egzersiz programınız sırasında herhangi bir aşamada rahatsız hissediyorsanız durun ve soğumayla bitirin.
Migren için egzersiz tetikleyici unsur olabilir mi?
Bazı durumlarda yapılan yanlışlarla egzersiz migreni tetikleyebilir bu yanlışlar ise:
Önceden planlama yapmadan aniden egzersiz yapmaya başlarsanız, bu durum vücudunuzun oksijen için ani bir talebi olduğu anlamına gelir.
Egzersiz yapmadan önce düzgün bir şekilde yemezseniz, çok aç olduğunuzda kan şekeri seviyeniz düşecektir.
Egzersiz öncesi ve esnasında yeterli miktarda sıvı almazsanız, vücudunuz susuz hale gelir.
Yukarıdaki durumlar düzgün yönetilmezse bu değişiklikler ek bir tetikleyici görevi görebilir.
Yüksek şiddetli aşırı yorgunluk yaratan yanlış programlanmış egzersizler daha sonra tetikleyici olabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...