Ulusal Sağlık Enstitüleri son zamanlarda, ekran zamanının gelişen beyinler üzerindeki etkilerini incelemek için 300 milyon dolarlık bir çalışmaya başladı. Çalışmada, çeşitli miktarlarda ekran kullanan çocukların beynindeki değişiklikleri izlemek için MRI taramaları kullanılmaktadır.
Erken sonuçlar, ekranları günde 7 saatten fazla kullanan çocuklar, beyinde, korteksin erken incelmesi şeklinde fiziksel değişiklikler gösterdiğini ortaya koydu. Bilim insanlarının akıllı telefonların ve diğer teknolojilerin beyni nasıl etkilediğini gerçekten anlamaları, on yıllar alacaktır. Ekran zamanı küçük çocukların gelişen beyinlerini nasıl etkiler?
Akıllı telefonlar ve diğer ekran cihazlarını kullanan çocuklar arasında beyin yapısındaki değişiklikleri incelemek için MRI taramalarını kullanan Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan 300 milyon dolarlık bir çalışmanın arkasındaki büyük soru budur. CBS’nin Pazardaki 60 dakikası tarafından vurgulanan çalışmadan elde edilen ilk sonuç grubu, ekranlarda günde iki saatten fazla zaman harcayan çocukların dil ve düşünme testlerinde daha düşük puan aldığını gösteriyor.
Endişe verici bir şekilde, Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Dr. Gaya Dowling, cihazlarda günde yedi saatten fazla zaman harcayan çocuklarda normalde gelişim aşamasında olan “olgunlaşma süreci” olarak nitelendirilen korteksin erken inceltimini gösterdi.
Dowling, “Ekran zamanından mı kaynaklandığını bilmiyoruz” dedi. “Kötü bir şey olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Bu tek anlık görüntüde gördüğümüz farklılıklarla ilişkili sonuçların olup olmadığını göreceğimiz zaman içinde onları takip edene kadar olmayacak.”
Çalışmanın ortaya çıkardığı bazı soruların cevaplarının alınması birkaç yıl alacaktır. Bununla birlikte, araştırmacıların teknoloji kullanımının beyindeki uzun vadeli etkilerini görebildikleri zaman, en ilginç sonuçlar muhtemelen bundan on yıllar sonra ortaya çıkacak. Amerikan Pediatri Akademisi’nin ekran zamanıyla ilgili en yeni kılavuzunun baş yazarı olan Seattle Çocuk Hastanesinden Dr. Dimitri Christakis, CBS’ye bu belirsizlikten endişe ettiğini söyledi.
Christakis, “Birçok yönden, benim gibi araştırmacıların benim için endişesi, gelecek nesil çocuklar üzerinde doğal bir kontrolsüz deney türünün ortasında olduğumuzdur.” (hangisieniyi)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...