Azeri gazını Türkiye üzerinden satın alan Yunanistan, ekonomik kriz sebebiyle borcunu ödemekte zorlanıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Komşumuzun, aldığı doğalgaz sebebiyle Botaş'a 190 milyon dolar borcu var. Tahsilatta kendilerine tolerans gösteriyoruz. İlkokulda 'düşman' olarak gördüğümüz Yunanistan'a bugün yardımcı oluyoruz. Türkiye, artık bu noktada." dedi.
KOMŞUYA YARDIM ELİ
Ekonomik kriz sebebiyle iflasın eşiğine gelen komşu ülke Yunanistan'a Türkiye yardım elini uzattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı olan borçlarına karşı toleranslı davrandıklarını açıkladı. Bakan Yıldız, "Yunanistan'ın, aldığı doğalgaz sebebiyle Botaş'a 190 milyon dolar borcu var. Bu borcun tahsilinde tolerans gösteriyoruz. Ben ilkokulda 'düşman' olarak gördüğüm Yunanistan'a bugün nasıl yardımcı olabilirim diye düşünüyorum. Türkiye artık bu noktada. Geçmişte ne kadar küçük düşünmüşüz." dedi.
KRİZDEYKEN 40 MİLYAR DOLARLIK İKİ PROJE
Sinop'a yapılması planlanan nükleer santralin görüşmeleri için Japonya'ya giden Enerji Bakanı Yıldız, dünyada ekonomik krizin hakim olduğu bir ortamda Türkiye'nin 40 milyar dolarlık iki nükleer santrali hayata geçirmek istediğini söyledi. Mersin Akkuyu ve Sinop'tan 20'şer milyar dolarlık para beklediklerini ifade eden Yıldız, nükleer enerji karşıtlığının arkasında dış odakların bulunduğunu öne sürdü. Yıldız, şunları söyledi: "Nereye yatırım yapmaya kalkışsak, her enerji yatırımının yeri badem gözlü oluyor. Dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris'tir. Yıllık turist sayısı 55 milyon. Bizim turist sayımız bunun yarısı. Paris'in hemen yanı başındaki nükleer santrali Fransa'daki turistler için tehdit olarak görmüyorsun ama Türkiye'de görüyorsun. Bu, dış kaynaklı sanal bir maniadır. Biz buna takılmayız. Fransa'nın enerji ihtiyacının yüzde 87'si nükleerden karşılanıyor. Türkiye'nin enerji konusunda tökezlemesini isteyenler var. Biz bu oyuna gelmeyiz, biz bu tuzağa düşmeyiz."
GÜVENLİK SİSTEMİ SAĞLAM ÇERNOBİL OLMAZ
Nükleer santral için gereken paranın yarısının güvenlik harcamalarına gideceğine dikkat çeken Bakan Yıldız, "Güvenlik sisteminin bu kadar geliştiği teknolojilerde bu tür kazalar olmaz. Çernobil'ler olmaz. Çernobil, güvenliği olmayan bir santraldir. Bu konuda endişeleri yersiz buluyorum." açıklamasını yaptı. Türkiye'nin ana hedefinin kendi nükleer santralini kurmak olduğunu aktaran Taner Yıldız, "Ana hedefimiz bu. Türkiye, bunun imal edilebilirliğini gösterecektir. Sonra da insan kaynaklarıyla birlikte yerli santral olmasına gayret göstereceğiz. Ana hedefimiz yerli nükleer santralimizi üretmek. Bu, ileriye dönük bir hedef. Biz yerli kaynaklardan yaptığımız kadar nükleer santrali imal edeceğiz. Bu sayede sanayi de lig atlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Acı reçete, Yunan meclisinden geçti
Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Yunanistan'da daha fazla kemer sıkma önlemi getiren 2011 tasarruf bütçesi dün onaylandı. 300 üyeli mecliste yapılan oylamada 142 ret, 156 kabul oyu çıktı. Bütçe yasası, bu yıl yüzde 9,4 olan bütçe açığının 2011'de yüzde 7,4'e düşürülmesini hedefliyor. Ağır borç yükü altındaki Yunanistan, mayıs ayında iflastan kurtulmak için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu 110 milyar Euro'luk yardım paketi karşılığında söz verdiği gibi, harcamalarını daha fazla kısarak ve vergileri artırarak bu hedefe ulaşacak. Oylamadan önce milletvekillerine hitap eden Başbakan Yorgo Papandreu, "Başarıya ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu ülkeyi değiştireceğiz." dedi. Atina'da önceki gün gösteri yapan 3 bin kişi, meclis önünde ücret kesintileri ve alınan diğer kemer sıkma önlemlerini protesto etti.
EN SON HABER
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...