Talepteki daralma, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş şubat ayında enflasyonu Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefine şimdiden yaklaştırdı. Banka TÜFE enflasyon hedefini yüzde 7,5 olarak açıklamış Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ocak ayında yaptığı açıklamada Merkez Baknası olarak tahminlerinin yüzde 6,8 olduğunu söylemişti. Ancak banka hedefini değiştirmedi. Dün açıklanan şubat ayı enflasyonu TÜFE bazında eksi yüzde 0,34 çıkarken, ÜFE bazında ise yüzde 1,17 oldu. İki aylık enflasyon TÜFE’de eksi yüzde 0,06, ÜFE’de yüzde 1,4 olurken, yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 7,73’e ÜFE’de yüzde 6,43’e kadar geriledi. Böylece yılın ilk iki ayı sonunda enflasyon Merkez Bankası’nın yüzde 7,5’luk hedefini yakalamış oldu.
Şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,41, üretici fiyatlarında yüzde 12,63 düzeyinde gerçekleşti.
Böylece, şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyon, geçen yılın aynı ayının, TÜFE’de 1,37 puan, ÜFE’de 1,72 puan altında gerçekleşti.
Temmuzda 6’ya iner
Şubat ayında da enflasyonda keskin düşüşün devam ettiğini ve devam edeceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdiğini söyleyen JP Morgan Türkiye başekonomisti Yarkın Cebeci, “Şubat ayında tarım fiyatlarında yaşanan yüzde 1,63’lük artışın yanı sıra kurlardaki yükselişin de etkisiyle ÜFE yüzde 1.17 yükseliş kaydetti. Ancak zaten ÜFE çok düşmüştü. Bence enflasyondaki düşüş keskinleşerek sürüyor. Beklentim temmuz ayında enflasyonun yüzde 6’lara gerilemesi yönünde” dedi.
Enflasyondaki düşüşte talepteki azalmanın yanı sıra işgücü piyasasındaki düşüş ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisi olduğunu da sözlerine ekleyen Yarkın Cebeci şu değerlendirmede bulundu:
Faiz 1 puan daha iner
Cebeci’ye göre Merkez Bankası enflasyondaki bu sert düşüş nedeniyle mart ayında da kısa vadeli faiz oranlarında 100 baz puan (1 puan) indirime gidecek. Halen kısa vadeli faiz oranları yüzde 11,5 seviyesinde bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı verilerine göre ‘çekirdek enflasyon’ yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,05 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0,52 geriledi.
Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,26, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,46, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,27, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, vergiler hariç yüzde 0,29 azaldı.
Enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda hariç yüzde 0,53, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,70, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda yüzde 0,69 azalış meydana geldi.
Zam şampiyonu biber
Bu yılın şubat ayının zam şampiyonu, yüzde 19,63 artışla sivri biber oldu. Fiyatı en fazla düşen ürünler arasında ise ilk sırayı, yüzde 15,51 ile doğalgaz aldı. TÜİK’in açıkladığı TÜFE’ye göre, fiyat artışlarında sivribiberi sırasıyla yüzde 14,67 ile mücevher, 8,37 ile tavuk eti, yüzde 8,16 ile taze balık, yüzde 7,30 ile LPG dolum ücreti izledi.
İndirimde lider doğalgaz
Şubat ayında fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 15,51 ile doğalgaz oldu. Bunu, fiyatındaki yüzde 15,22 düşüşle domates, yüzde 10,75’lik düşüş ile kadın çizmesi, yüzde 10,08 düşüşle çocuk kazağı, yüzde 9,26’le erkek paltosu, yüzde 8,84‘le kadın hırkası, yüzde 7,85’le erkek botu, yüzde 7,41 düşüşle etek, yüzde 7,18 düşüşle ıspanak takip etti. (Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...