Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2003 yılında başlatılan orman kadastrosuna yönelik çalışmaların yüzde 95'lik bir bölümünün tamamlandığını belirterek, 2-B arazileriyle ilgili olarak yapılan çalışmalarda da Anayasa'nın 'amir hükmü'nü yerine getirdiklerini söyledi.
Eroğlu, ormanlık alanların peşkeş çekilmesi gibi bir durumun kesinlikle söz konusu dahi olmadığını vurguladı.
Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan ile birlikte Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek görüş alış-verişinde bulundu.
Burada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eroğlu, 2-B orman arazileriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.
2-B arazilerini; kayba uğramış araziler olarak nitelendiren Veysel Eroğlu, söz konusu arazilerin de İstanbul, Adana, Antalya ve Mersin gibi illerde yoğunlaştığına dikkat çekerek, orman vasfını yitirmiş arazilerin değerlendirilmesine ilişkin Anayasa'da da ilgili maddelerin olduğunu hatırlattı.
Geçmiş dönemlerde orman kadastrosu tamamlanmadığı için bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Eroğlu, AK Parti Hükümeti olarak kendilerinin 2003 yılında orman kadastrosunun tamamlanmasına yönelik çalışmalara hız verdiklerini hatırlattı.
Eroğlu, "Bugüne kadar yapılan çalışmalarla birlikte orman kadastrosunun yüzde 95'lik bir bölümü tamamlandı. Ancak bu çalışmalar Türkiye'de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından değil, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılması lazım. Bu noktada da ilgili kanunlarda yapılan değişikliklerle birlikte; 2-B alanları ve bu alanlarla ilgili olarak kadastro ve tescil işlemleriyle orman kadastrosunun birlikte yürütülmesine olanak sağlandı. Önümüzdeki süreçte hazırlanacak olan bir kanun tasarısıyla da orman vasfını yitirmiş alanların değerlendirilmesi ya da satışına yönelik çalışmalar başlatılacak" dedi.
Ormanlık alanlarının peşkeş çekilmesi gibi bir durumun da kesinlikli söz konusu dahi olmadığını vurgulayan Eroğlu, buradaki çalışmaların da 31 Aralık 1981 yılından önce orman vasfını kaybetmiş alanlarla ilgili yapılan bir değerlendirme olduğunu ve kendilerinin de Bakanlık olarak Anayasa'nın amir hükmünü yerine getirdiklerini, ormanlarla ilgili kadastro çalışmalarının özünün de bu olduğunun altını çizdi.
Orman timleri kurulmasına yönelik çalışmalar
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde; orman yangınlarıyla mücadele edecek mavi ve yeşil bereli timlerin oluşturulmasına yönelik çalışmalarla ilgili soruları da yanıtlayan Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak orman yangınlarıyla mücadele edilmesi noktasında çok ciddi bir çalışma süreci içine girdiklerini anlattı.
Bu kapsamda da Mersin, Adana, Antalya ve Muğla gibi yangına karşı hassas olan bölgelerde bir takım çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Eroğlu, yangına en kısa sürede müdahale edilebilmesi için teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak istediklerini, yangınla mücadele çalışmalarında gerekli olan araç ve ekipmanların kiralama çalışmalarının tamamlandığını, bunun yanında yangın söndürme uçak ve helikopterleri alımı da yapılacağını söyledi.
Gerçekleştirilen uluslararası sempozyumlarda da yangınla mücadele çalışmalarında görev yapabilecek uzman ekiplerinin oluşturulması noktasında eğitim çalışmalarının yapılması, son teknolojik ürünlerin tahsis edilmesi görüşünün öne çıktığını hatırlatan Eroğlu, bu durumun da geçtiğimiz aylarda Mersin'in Gülnar ilçesinde meydana gelen orman yangınında net bir şekilde görüldüğünü vurguladı.
Eroğlu, söz konusu yangında rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle yaklaşık 15 orman personelinin yangın içinde kaldığına dikkat çekerek, "Haber bize ulaştıktan sonra büyük bir endişe kapılıp adeta gerildik. Ancak söz konusu arkadaşlarımız tecrübeli ve deneyimli oldukları için gerekli tedbirleri almışlardı ve sağ salim kurtuldular" diye konuştu.
Yangınla mücadele çalışmalarında görev alacak ekiplerin ve bu ekiplerin sahip olduğu teçhizatın da oldukça önemli olduğunu belirten Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen ortak çalışmalarda da; 'Yangın Uzmanlığı Eğitimi' gerçekleştirdiklerini ve bu eğitimi tamamlayanların da 'Yangın Tim Komutanı' olarak görev yapacağı bilgisini verdi. Eroğlu, tim komutanlarının da emrindeki arozözlerin, araç-gereç ve yangın söndürme ekibinin tüm özelliklerini bileceğini, buna göre yangınlarla mücadele edeceğini anlattı.
İHA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...