Suriye, her bir Türk kamyon ve TIR'ından aldığı ortalama 250 dolarlık vergi ve harçları sıfırladı. Transit taşımacılıkta da benzer bir uygulama için çalışmalar sürüyor.
Devlet Bakanı Tüzmen, dün Suriye Maliye Bakanı Muhammed Hüseyin ile bir görüşme yaptı. Hüseyin, Suriye'ye giriş yapan kamyon ve TIR'lardan; ayak bastı, bekleme ve ülke içinde çeşitli vergi ve harçların alındığını anımsatarak, "Ulaştırma Bakanımız ile bir kararı imzaladık. Bu vergi ve harçlar artık alınmayacak" dedi. Bu uygulama ile taşıma araçları, Suriye'ye giriş dahil, ülkede vergi ya da harç ödemeden dolaşabilecek." dedi.
Devlet Bakanı Tüzmen, Suriye'nin kararını, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından son derece önemli bulduğunu söyledi. Tüzmen, "Komşu ve çevre ülke stratejisini ortaya koyduğumuzda bize şüpheyle bakanlar, şimdi sonuç aldığımızda 'iyi ki bu süreci başlattınız' diyor. Daha önce Türk araçları, Suriye sınırından girişten itibaren çeşitli ücretler ödüyordu. Bu doğal olarak ulaştırma maliyetlerini yükseltiyordu. Suriye'nin aldığı kararla, Türk firmalarının ulaştırma maliyetleri yüzde 25-30 dolayında azalacak" diye konuştu.
Tüzmen, Türkiye'nin, Suriye plakalı araçlardan vergi ya da herhangi bir harç almadığını anımsattı. Bakan Tüzmen, iki ülkenin vergileri azalttığı ölçüde, dünya ticaretinde geçiş ülkesi konumuna geleceğini belirtti.
ÇİMENTODA İHRACAT KRİZİ
Suriye, Türkiye'ye haber vermeden çimento alımını aniden durdurdu. Bazı Türk firmalarının çimento dolu kamyon ya da TIR'ları, Suriye'de malı teslim edemeden ortada kaldı. Bakan Tüzmen, görüşme yaptığı Suriyeli bakanlara bu sorunu ilettiğini belirterek, Suriye Başbakanı'na da konuyu açacağını söyledi. Çimentonun, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik ihracatında en önemli kalem olduğunu belirten Tüzmen, "Alımın durdurulmasından daha önceden haberimiz olmadı. Bundan dolayı ortaya çıkan büyük sıkıntılar var" diye konuştu.
"OTOYOLLARA TALİBİZ"
Bakan Tüzmen, bu ülkedeki temasları kapsamında Suriye Ulaştırma ile İmar ve İskan Bakanları ile de görüştü. Tüzmen, Suriye'nin yapacağı otoyollara Türk müteahhitlerinin talip olduğunu söyledi. Suriye'nin, 50 ile 500 bin aralığında değişen miktarda toplu konut projesi bulunduğunu kaydeden Tüzmen, "TOKİ olarak tecrübelerimizi paylaşabiliriz. Bu konutların 100 binini Türk müteahhitleri yapsa, çok iyi para kazanabiliriz" diye kaydetti.
CİHAN