Yönetmen Engin Ayça ile oyuncu Gülsen Tuncer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, 54. Antalya Film Festivali’nin tamamen uluslararası bir statüye alınarak ulusal yarışma kategorisinin kaldırılacağını, yerli filmlerimizin ancak yabancı filmlerle aynı kategoride yarışmak suretiyle festivale katılabileceğini ilan etmesinin ardından “Türk sineması Antalya’yı boykot etmelidir” çağrısında bulundu. Ayça ile Tuncer yaptıkları yazılı açıklamada, “Var oluş nedeni ulusal sinemamız olan ve 54 yıldır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali kimlik değiştiriyor” denilerek şu ifadelere yer veriliyor: “Antalya Altın Portakal Film Festivali var oluşundan beri Türk sinemasının bir festivalidir. Orada yaratıcılarıyla, seyircileriyle, basınıyla Türk sineması buluşur, bir birliktelik yaşar. Bugün yapılmak istenen ana düşünce ulusaldan kopmadır. Ulusaldan vazgeçerek çıta yükseltilmez. Antalya’da Türk sineması olmayacaksa Türk sinemacıları da olmamalıdır. Yapımcısından, yönetmenine, oyuncularından, senaryocularına ve bütün çalışanlarına, sinema yazarlarına, magazincilerine ve de seyircilerine herkesin Antalya’ya gitmemesi gerekir. Türk sineması Antalya’yı boykot etmelidir. Ulusal ne varsa böyle kolayca silmeye çalışanlara gerekli yanıt verilmelidir.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanlığı süresince Antalya Film Festivali’ne 5 yıl başkanlık yapan CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Meclis’e soru önergesi verdi. Akaydın, ulusal kategorinin kaldırılması konusuyla ilgili olarak Meclis’e verdiği soru önergesinde şu sorular yer alıyor: “Altın Portakal’ın yapısının değiştirilmesi ve bu vasfının elinden alınmasının Türk sinemasına vereceği maddi ve manevi zararlar hesaplanmakta mıdır? Bakanlığınız bu konuda nasıl bir tasarrufta bulunacaktır? Altın Portakal’dan yerli sinema eserlerimizin çıkarılmasının Antalya’nın kültürel hayatına ve turizm gelirlerine vuracağı darbeye yönelik bakanlığınızın başlatmış olduğu bir çalışma mevcut mudur? Bakanlığınız tarafından 2002 – 2017 tarihleri arasında yerli sinema projelerine toplam ne kadar kaynak ayrılmıştır? Kaç bağımsız sinema eseri için bakanlığınız tarafından maddi destek sağlanmıştır? Aynı zamanda, Türkiye’de düzenlenen ulusal ve uluslararası film festivallerine 2002 yılından itibaren her yıl kaç TL ödenek ayrılmıştır?” Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da konuyla ilgili soru önergesini TBMM gündemine taşıdı. Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a, şu soruları yöneltti: “Bakanlığınız ulusal yarışma bölümünün festivalden çıkarılmasını desteklemekte midir? Bu değişiklikten sonra festivale destek kararını gözden geçirecek misiniz? Ulusal sinema örgütleri ve Antalya kamuoyunun görüşlerine başvuracak mısınız? Ülkemizin ve Antalya’nın en önemli festivallerinden biri olan Antalya Uluslararası Film Festivali’nin niteliğinin ve etkinliğinin zedelenmesinin önüne geçilecek midir?”
Cumhuriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |