DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kültür ve Sanat Festivali nedeniyle Türkçe-Kürtçe davetiye bastırdığı için hakkında dava açılan Belediye Başkanı Osman Baydemir hakim karşısına çıktı. Suçlamaları kabul etmeyen Baydemir, "Kürt dili ülkemizin bir zenginliğidir. Kürtçenin kamusal alanda da kullanılması gerektiği kanaatindeyim" dedi.
KÜRTÇE DAVETİYE BASTIRMIŞTI
Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Mayıs-3 Haziran 2007 tarihleri arasında düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali nedeniyle Kürtçe-Türkçe davetiye bastırdığı, bu davetilerden birini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'na gönderdiği ve davetiye harcalamalarını belediye bütçesinden yaptırdığı için kamu kurumunu zarara uğrattığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Osman Baydemir 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
İddianamenin okunmasından sonra söz alan Baydemir, suçlamaları kabul etmedi. Festival nedeniyle Kürtçe-Türkçe içerikli davetiye bastırdıklarını, ancak 21'inci yüzyılda Türkçe dışında yerel halkın kullandığı bir dilin ülkenin bir zenginliği olduğunu söyleyen Baydemir, "Bu nedenle hakkımda ceza davası açılması doğru değildir. Kürt dili ülkemizin bir zenginliğidir. Dolayısıyla ortada bir suç yoktur. Biz o davetiye de Kürtçe'yi kullanmamış olsaydık, sadece Türkçe bastırsaydık yine aynı masrafı yapmış olacaktık. Dolayısıyla kamu kaynaklarının zarara uğratılması da söz konusu değildir. Kürtçe'nin kamusal alanda da kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Biz o festivalde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça etkinlikler düzenledik. Çünkü amacımız düzenlediğimiz Ortadoğu Kültür ve Sanat Festivali ile çok dilli bir aktiviyeti esas almaktır" dedi.
'YASAK OLAN ARAP DİLİDİR' SAVUNMASI
Baydemir'in avukatı Muharrem Erbey ise, Türk harflerinin kabulü kanununun 1928 yılında çıktığını belirterek, "Bu kanun o dönem Arap harflerinin yasaklanmasına ilişkindi. Ancak bugün Arap dilini kullandığı için hiç kimse hakkında dava açılmamıştır" dedi. Erbey, daha sonra Kürtçe-Türkçe davetiye bastırdığı için hakkında dava açılan ancak 6'ıncı ve 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde beraat eden Baydemir ile ilgili kararı da emsal olarak dosyaya sundu.
1 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Mahkeme, İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin Baydemir hakkında yürüttüğü idari soruşturma dosyasının incelenmek üzere istenmesine karar verip duruşmayı erteledi. Baydemir'in 1353 sayılı Türk harflerinin kabulü kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle TCK'nın 222/1 maddesi uyarınca `Görevi kötüye kullanmak' suçundan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.