Eroğlu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, AB Çevre Faslı ve Kopenhag'daki İklim Zirvesi'ni değerlendirdi.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Ilısu Barajı'nın son durumunun sorulması üzerine, barajın mutlaka yapılacağını söyledi.
"KAYPAKLIK YAPTILAR"
Türkiye'nin bu baraja ihtiyacı olduğunu söyleyen Eroğlu, barajın ülkenin refah seviyesinin artırılmasına katkıda bulunacağını ifade etti.
Ilısu Barajı'na ilişkin konunun sürekli “tahrik” edildiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
“Güya oradaki insanları başka yerlere taşıyacakmışız. Hayır, gitsinler, görsünler. Biz şu anda Ilısu köyünü yeniden inşa ettik. Derme çatma bir köydü, bahçeli villa şeklinde evler yapıyoruz. Bunun için para ayırdık. Zaten kredide az bir eksik vardı. Şunu ifade edeyim, üç tane kredi verecek devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadılar, bizi oyaladılar. Biz bunu öz kaynakla yapacaktık.
İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak. Hasankeyf'i de kurtaracağız. Öyle bir kurtaracağız ki çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecek.
Proje için yabancı konsorsiyumun sağlayacağı kredi 300-350 milyon dolar ihracat kredisiydi. Geri kalan zaten vardı. Kredi eksiğini zaten üç tane bankadan buldular. Biz devam edeceğiz, şu anda hazine ile görüşmeler devam ediyor.”
Bakan Eroğlu, kredinin hangi bankalardan alındığının sorulması üzerine de “Muhatabı ben değilim, Hazine. Üç bankayla büyük ölçüde anlaşıldı. Ocak ayında belli olacak. Şu an tam net değil, Ocak ayında netleşecek. Netleştiğinde toplantı yaparak ayrıntılarıyla bilgi vereceğim” dedi.
KREDİ KURULUŞLARI VAZGEÇMİŞLERDİ
Hasankeyf'in yüzde 80’ini sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nı finanse eden Alman, Avusturyalı ve İsviçreli kredi kuruluşları Temmuz ayında projeden desteklerini çekmişlerdi. Bankalar, yaptıkları açıklamada çevre ve tarihi dokunun korunması gibi şartlarda iyileşme olmamasını neden olarak göstermişlerdi.
Kredi kuruluşlarının Türkiye’den istedikleri şartlar arasında, kültürel varlıklar ile ilgili işlerde çalışan işçilerin en az yüzde 50’sinin barajdan etkilinen kişilerden oluşması, su altında kalan köy ve evlerde yaşayanların geçmişlerini unutmaması için fotoğraflar çekilmesi, mülkiyet adaletsizliğinin ortadan kaldırılması ve herkese eşit arazi verilmesi, kıyıdaş ülke olan Irak ve Suriye elçiliklerine bilgi verilmesi gibi şartlar yer alıyordu.
1.8 milyar Euro’luk proje
Ilısu projesinin 1.8 milyar Euro büyüklüğe sahip.
Projesi için toplam 1.2 milyar Euro dış kredi kullanılacağı açıklanmıştı.
Hasankeyf tarihi ve kültürel varlıklarının korunması ve kurtarılması için 25 milyon Euro civarında bir kaynağa ihtiyaç olduğu hesaplanıyordu.
Yüzey çalışmaları, kazılar ve taşımalar için 53 milyon dolarlık bir bütçe gerekeceği tahmin ediliyordu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...