TÜRKİYE’nin açıkladığı Orta Vadeli Program, Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistleri tarafından ‘cesaret verici’ bulunurken IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, “Son birkaç günde işittiklerim, gidişatın doğru yönde olduğunu gösteriyor. Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmemiz Türk Hükümetininkine çok yakın. Bazı küçük farklılıkla olabilir” dedi. Türk Hükümeti ile sorunsuz çalışmaya devam edeceklerini bildiren Strauss Kahn, “Eğer bir noktada Türkiye, IMF’nin desteğine gerek duyduğuna karar verirse biz bu desteği sağlarız. Bundan memnunluk duyarız” diye konuştu.
Türkiye için iyimserim
İstanbul’da yapılacak IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde bir grup Türk basın mensubu ile IMF merkezinde bir araya gelen Strauss-Kahn, şöyle konuştu: “Türkiye’ye dönmek IMF için önemli. Yıllık toplantıların ikinci kez yapıldığı ilk ülke, Türkiye olacak. Bu, IMF ile Türkiye arasında bağın uzun sürdüğünün sembolüdür. Doğru işler yapılması durumunda Türk ekonomisinin geleceği hakkında iyimserim.”
Devlet Bakanı Ali Babacan’ın “IMF anlaşması olmazsa, dünyanın sonu değil” dediğinin hatırlatılması üzerine, IMF Başkanı Strauss-Kahn şu karşılığı verdi: “İstanbul toplantılarını konuşmak istiyorum. İkili ilişkiyi değil. Biz, yardımcı olmak için tasarımlanmış bir kuruluşuz. Bir ülke yardımımıza ihtiyaç duyduğu zaman biz destek için varız. Bir ülke inanırsa ki; işler iyi gitmiyor. Sorunlarla yüzleşip çözebileceklerine inanırsa, bizim için mesele yok. Şu anda Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaret bulunmuyor; ancak tabii ki, Türk hükümetinin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz ve diğer IMF üyesi ülkelerle olduğu gibi Türk hükümetiyle görüşmeye devam edeceğiz.”
Adımlar atılmalı
G-20 üyesi Türkiye’nin dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu kaydeden Strauss-Kahn, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikar. Fakat hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam. 2009, Türk ekonomisi için zor bir yıl ama 2010’da hızlı bir iyileşme öngörüyoruz.”
Ankara ile görüş birliği
IMF toplantısının İstanbul’da yapılmasının IMF ile Türkiye arasında özel bir şey olduğu anlamına gelmediğini de vurgulayan Strauss-Kahn, yıllık toplantının İstanbul’da yapılmasının kendisini mutlu ettiğini bildirdi. IMF Başkanı, krizin Türkiye, Brezilya gibi yükselen ekonomilere daha sonra yayıldığını hatırlattı ve “Büyüme tahmini konusunda 2009 ve 2010 için Ankara ile kapsamlı görüşbirliği içindeyiz. Yükselen piyasaların krizdeki performansı çok kötü değil” diye konuştu.
ABD’den ‘yatırım çekmeye’ gidiyorlar
ABD’den 300 üst düzey yöneticinin katılımıyla 29 Eylül’de, ABD New York’ta düzenlenecek ‘Türkiye Yatırım Konferansı’nda, krizden çıkışta Türkiye’nin yatırım çekmesi için ülkedeki fırsatlar ve iş ortamı anlatılacak. Türkiye’deki IMF-Dünya Bankası toplantılarının öncesine denk getirilen konferans, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Cemiyeti (ATS) işbirliği, finans yazılım, haber ve bilgi şirketi Bloomberg’in desteğiyle düzenleniyor. Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, dünyada krizin etkisinin giderek azaldığını belirtti.
Hiçbir ülke krizi bedelsiz atlatamaz
DOMINIQUE Strauss-Kahn, birçok ülkede cari açıkların düşmesini, büyümenin düşmesine bağladı ve enflasyonun da yükselen ekonomilerde düştüğünü ifade etti. Negatif enflasyon ve deflasyonun da “fasit bir dairenin kaynağı” olabileceğine işaret eden Strauss-Kahn, “Türkiye’nin durumu diğer birçoğundan farklı değil. Kriz için bir bedel ödemek gerekiyor. Hiçbir ülke bedelsiz atlatamaz. Ama, krizden aldığımız dersler-den biri, büyümenin büyük olasılıkla yükselen piyasalara gelişmiş ekono-milerden daha hızlı döne-ceğidir” diye konuştu.
Türkiye’deki başarımız ders kitaplarına geçer
IMF Başkanı Strauss-Kahn, küresel ekonomide krizin ucunun görünmesine rağmen “hâlâ tünelde olunduğunu” hatırlatarak “İstanbul’daki toplantı, global ekonomi için önemli bir dönemde yapılıyor” dedi. Geçmişte de Türkiye ekonomisiyle başarılı bir program ilişkisi yaşadıklarını hatırlatan IMF Başkanı, bunun her iki taraf için ‘iyi anı’ olarak kalacağını ve IMF’nin başarısının ders kitaplarında yer alacağını söyledi. Yıllık toplantıların ikinci kez yapıldığı ‘ilk’ ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Strauss-Kahn, “Bu, IMF ile Türkiye arasındaki bağın uzun sürdüğünün sembolüdür” diye konuştu.
IMF yoksullar için 403 ton altın satacak
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, yoksul ülkelere kredi açmak ve finansmanını desteklemek için, 13 milyar dolar değerinde; 403.3 tonluk altın satma kararı aldı. Fon’un bu satışının, piyasadaki altın satışını sekteye uğratmayacak biçimde yapılacağı bildirildi. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, kurulun kararından memnuniyet duyduğunu belirterek, böylelikle fonun yoksul ülkelere borç vermeyi hızlandırabileceğini söyledi. IMF, altını isteyen üye ülkelere veya serbest piyasada, belli bir süre içinde aşamalı olarak satmaya hazır olduğunu bildirdi.(hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...